Stefan Rosioara Inginer, relatez de peste 5 ani de la toate evenimentele locale si lansarile internationale din domeniul telecomunicatiilor.

Viitorul Zapp

3 min read

2 articole din ZF si unul din DB:

Filiala din Romania nu se va arunca in razboaie ale preturilor in 2010, operatorul va continua sa faca oferte "relevante" pe piata insa nu "agresive", care sa declanseze razboaie pe piata cu rivalii. Odata ce va putea oferi si servicii de date si nici nu se bate sa fie primul care lanseaza un serviciu pe piata, spune Tsamaz.

"Ceea ce este important in ce priveste reteaua 3G, spre exemplu, este sa indeplinim toate cerintele din caietul de sarcini, asumate de Zapp. In plus, cand incepem sa oferim un serviciu, nu vreau sa il oferim doar in zone limitate sau sa facem compromisuri din punctul de vedere al calitatii. Abordarea mea este ca prefer sa lansam ultimii sau mai tarziu un serviciu daca nu putem face acest lucru asa cum trebuie. Doar asa poti crea loialitate si incredere. Daca promiti multe lucruri si nu le faci, atunci pierzi increderea consumatorilor si va fi foarte greu sa ii aduci inapoi", spune seful grupului Cosmote.

Primele oferte ale Cosmote care vor include si servicii 3G, prin care operatorul va putea oferi produse ca internet si e-mail mobil sau apeluri video, vor fi lansate in prima jumatate a anului viitor, cand operatorul va finaliza integrarea Zapp.

Insa dincolo de oferte seful Csomote spune ca filiala din Romania este preocupata de finalizarea cu succes a integrarii organizationale a Zapp.

"Pentru noi este foarte important sa avem o integrare lina a Zapp, pentru a putea oferi serviciile fara probleme clientilor. Ne uitam si la faptul ca avem trei sedii centrale diferite pentru Cosmote, Zapp si Germanos, si la un moment dat vom avea un singur sediu central. Dar acesta este un lucru pentru care avem nevoie de timp si nu va fi usor nici sa gasim cladirea potrivita. E un proiect care va fi rezolvat pe termen lung."

In ceea ce priveste o eventuala schimbare a brandului Cosmote cu cele ale Deutsche Telekom, o posibilitate intens speculata in Romania, Michael Tsamaz a lamurit lucrurile macar dintr-un punct de vedere: acest lucru nu se va intampla in niciun caz in 2010.

"Brandul Cosmote este foarte puternic. Nimeni nu ia decizia de a schimba un brand de succes cu un altul despre care nu se stie daca va fi de succes sau nu. Schimbarea brandului Cosmote va fi obiectul unui studiu, iar daca acesta va arata ca schimbarea ar fi in beneficiul rezultatelor companiei, atunci vom schimba brandul. Dar, repet, acesta este un lucru pe care il vom studia. In concluzie 2010 nu este un an in care sa schimbam brandul Cosmote. Anul viitor ne vom concentra pe integrarea Zapp, pe a oferi servicii 3G pe piata sub brandul Cosmote, pe imbunatatirea experientei clientilor in magazine si cand suna in call-centere. Schimbarea brandului nu este o prioritate pentru 2010", a spus Tsamaz.

Veti pastra infrastructura CDMA  a Zapp sau o veti ceda Romtelecom?
Licentele CDMA detinute de noi si Romtelecom sunt diferite. Modul in care reteaua noastra este construita este diferit fata de cel in care reteaua Romtelecom este construita. Apoi, serviciile furnizate pe aceste infrastructuri se adreseaza unor piete diferite – noi avem o licenta CDMA exclusiv pentru servicii mobile, cea a Romtelecom permite funizarea de servicii complementare serviciilor de telefonie fixa. Vom incerca sa capitalizam cat mai mult pe tehnologia CDMA, fiind o tehnologie foarte valoroasa, care completeaza gama noastra de produse. Motivul pentru care am achizitionat Zapp nu este doar licenta 3G, ci si tehnologia CDMA, infrastructura, baza de clienti.

Ce servicii veti furniza pe CDMA si pe 3G?
Nu putem raspunde inca la aceasta intrebare. Ce pot spune este ca cele doua teh­nologii sunt complementare si vor oferi Cosmote posibilitatea de a furniza o mai mare varietate de produse. Clientii vor avea mai multe optiuni pentru a alege cele mai relevante produse pentru ei.

Care va fi balanta intre serviciile pe CDMA si 3G?
Probabil va fi dictata de clienti. Focusul nostru pe voce va fi pe reteaua 3G si reteaua 2G pe care o avem noi, iar pentru internet broadband mobil vom utiliza, de asemenea, atat 3G cat si CDMA, in mod evident cu accent mai mare pe 3G.

Ambele licente vor expira in 2012. Le veti reinnoi?
Am facut investitii masive si nu doar noi, ci toti operatorii, motiv pentru care se impune continuarea businessului si reinnoirea licentelor.

V-ati facut calculele referitor la cat va va costa reinnoirea licentelor plus continuarea extinderii retelei 3G?
Sigur ca planificam toate aceste lucruri, insa nu pot divulga investitiile pe care le-am preconizat. Vom face toate investitiile necesare pentru a asigura calitatea serviciilor. Avem experienta in acest sens. Am intrat tarziu pe piata serviciilor de voce, in mod eficient si cu motoarele turate la maximum si intr-o perioada foarte scurta de timp am dezvoltat reteaua si am adus-o la standarde de calitate.

Cand vor fi lansate serviciile co-branded sau sub brandul Cosmote?
Nu vor fi produse Zapp-Cosmote. Vom selecta cele mai bune produse ale Zapp pe care le vom integra in portofoliul de produse al Cosmote. Integram companiile, nu brandurile. Integrarea companiilor presupune capitalizarea resurselor Zapp pentru eficienta maxima. A doua parte a exercitiului se refera la modul in care vinzi produsele. Brandul Zapp va ramane pentru o perioada de timp. Vom lansa mai intai serviciile Cosmote, vom incerca sa vedem cum vor fi primite de piata si abia apoi vom decide ce facem cu Zapp.

Telemobil lucra pe partea de retea cu ZTE. Veti merge in continuare cu ei sau cu propriii furnizori?
S.T.: Evaluam si acest aspect. Vom vedea care sunt cerintele la nivel de retea si vom stabili.

Avatar of Stefan Rosioara
Stefan Rosioara Inginer, relatez de peste 5 ani de la toate evenimentele locale si lansarile internationale din domeniul telecomunicatiilor.

One Reply to “Viitorul Zapp”

Comments are closed.