Anul acesta am revenit la ski in Bansko (renumita statiune de ski din Bulgaria) pentru 6 zile dupa ce anul trecut am fost doar 4 zile.
Drumul este bun pana la Bansko, cu mici portiuni de drum ciuruit dupa Sofia. Am plecat doua masini la 3:30 din Bucuresti, am ajuns la 10:30 in Bansko, am lasat bagajele si am plecat direct pe partie.
Drumul
Se merge tare (peste 120 km/h), dupa Sofia sunt multe radare, ai parte si de serpentine, iar daca ninge, ai sansa sa vezi faze ca in filmele din mama Rusie, cand observi in fata ochilor trailere sau jeepuri cu cauciuri de vara derapand haotic, mai ales in panta. Atentie la drum, o sa gasiti viaducte si intersectii greu de deslusit, in care nici macar GPS-ul nu va putea sa va ajute cu adevarat. Foarte interesant este faptul ca in Bulgaria sunt acceptate reclamele la tigari, asa ca veti gasi foarte multe astfel de panouri pe marginea drumului.
Despre cazare
In Bulgaria 4 stele sunt echivalentul a 3 stele din Romania, insa mai toate hotelurile ofera acces gratuit la sauna si piscina. Am platit 90 de euro de persoana pentru 5 nopti de cazare cu demipensiune.
Taxe si parcari
Este decretata taxa pe prostie in Bulgaria. Taxa pentru o intrare sau o zi in parcarea din fata partiei este 12 leva (aprox. 26 lei). Daca ai uitat ceva la hotel, pregateste-te sa mai pui 12 leva in automatul din parcare si nu uita sa fie de hartie neaparat, monezile nu sunt acceptate.
Taxa pe prostie se aplica si in cazul in care mergi la supermarket pentru 2 minute si lasi masina afara. Atentie mare – in Bulgaria se ridica aproape non-stop, de oriunde este marcat locul ca interzis. 50 de leva este taxa dupa ce masina ti-a fost ridicata de spyder. Partea buna este ca ,,depozitul de masini ridicate” se afla in proximitatea punctului de plecare spre partii, asa ca iti poti recupera masina destul de usor. Sa spunem asa ca am patit-o intr-un fel.
La hotel la fel, 45 de euro – 7 zile de parcare, nu prea vei putea aplica spiritul romanesc de a gasi locuri de parcare oriunde. Masinile se ridica de pe mai toate stradutele, oricat de mici, oricat de mari.
Partii
Odata ajuns la baza partiei, ai doua optiuni de a ajunge la punctul de plecare al telescaunelor, ori cu gondola doua statii (da ati inteles bine, sunt 2 statii, cam de la Azuga pana in Predeal, trebuie traversat un parc natural) sau cu microbuze. Tarifele pentru skipass sunt 231 leva ski pass-ul pentru studenti, 279 leva pentru adulti – pentru 5 zile + 5 leva garantia cartelei, pe care o recuperezi la final. Tarifele le puteti consulta aici, iar daca nu doriti sa stati la coada de la gondola (ATENTIE, este singura coada, 30 min maxim, nu veti gasi cozi in continuu ca la Predeal) puteti opta pentru accesul vip Kempinski. Cand ajungi in poiana Bunderishka, ai la dispozitie 2 telescaune, care iti vor permite accesul la alte 6 telescaune. O zi intreaga nu ai timp sa te dai pe toate variantele puse la dispozitie, in Bansko fiind amenajati 70 km de partie.
Daca ai vreme frumoasa poti lua si telescaunul care te duce aproape de varful Todorka 2550 m, aceasta fiind inchis de multe ori din cauza vantului puternic. Daca vii in Bansko la ski trebuie sa te echipezi foarte gros fiindca nu vei gasi temperaturile suportabile de pe Valea Prahovei si toate instalatiile de pe partie sunt telescaune fara protectie contra vantului, cum exista pe partia/drumul forestier din Busteni.
Schiuri poti sa iti inchiriezi de la baza partiei, inainte de a te urca in gondola si poti negocia daca esti cu un grup. Eu am inchiriat un pachet VIP 50 euro – 5 zile, de la un centru la doua minute de gondola.
Seara in Bansko
Exista cateva baruri traditionale, restaurante, au un centru de cateva stradute cu magazine de tot felul, de la echipamente sportive la haine chic, de designer. Amatorii de dulciuri sunt la ei acasa in Sweet Shop-urile destul de dese unde gasiti bomboane, ciocolata, acadele colorate. Dar de obicei, lumea este foarte obosita dupa ski si prefera sauna si piscina in loc sa misune pe strada.
Informatii utile
Aplicatia oficiala Bansko pentru Android si iOS este foarte utila, oferindu-ti notificari push despre starea partiei, dar si un rezumat filmat cu Go Pro la 3-4 zile pe canalul oficial de youtube in engleza.
Daca esti client Vodafone, reteaua preferata a operatorului este M-Tel si vei avea acoperire pe toate partiile, Orange prefera operatorii Globul si Vivacom, tarifele pentru apeluri fiind aceleasi in Uniunea Europeana, indifierent de operator sau daca utilizezi o cartele prepay sau abonament. Aplicatia Orange Travel este disponibila doar pentru utilizatorii smartphone-urilor cu sistem Android si este foarte utila cand calatoresti in afara tarii, deoarece iti spune tarifele din tara in care te afli si iti contorizeaza apelurile, sms-urile si traficul de date efectuate in afara tarii. Mie mi-a detectat automat tara in care ma aflam si nu am mai avut grija sa sun la un numar pentru a afla situatia contului.
GADGETURI
In Bulgaria internetul merge cam greu la hoteluri, dar pe partie exista hot-spot-uri in dreptul apre-ski-urilor. Am avut la mine cateva gadgeturi in teste: un iPad mini (review-ul il gasiti aici), pe care l-am folosit pentru a citi primele numere ale revistei The Next Web, care sunt disponibile doar pe iPad, pe iPhone fiind disponibile doar cateva numere recente; un elicopter A.R. Drone 2 de la Orange, cu care am incercat sa ma joc pe partie (a fost destul de greu de controlat pentru ca batea vantul destul de tare, revin zielele urmatoare cu review).
Gadgetul pe care il recomand tututor celor care merg sa practice sporturi de iarna este camera de actiune Go Pro Hero 2, cu care am filmat cateva cadre foarte tari. Eu unul nu obisnuiam sa port casca pe partie, dar jucaria asta m-a convins sa o port tot timpul la ski:
La intoarcere va recomand sa vizitati centrul Sofiei si unul din magazinele Jumbo.