Stefan Rosioara Inginer, relatez de peste 5 ani de la toate evenimentele locale si lansarile internationale din domeniul telecomunicatiilor.

S-a creat precedentul, cine urmeaza?

3 min read

9sOwY thumb 25255B4 25255D

9sowy_thumb-25255b4-25255d-206x300-4023088Pe Twitter s-a iscat un scandal, in urma caruia Haotik (Dragos Schiopu) a fost exclus din echipa Samsung Mobilers. Am reactionat si pe Twitter, o sa reactionez si aici si o sa sustin cu tarie ca:

NU SUNT DE ACORD CU DECIZIA CELOR DE LA SAMSUNG DE A-L EXCLUDE DIN PROGRAM PE HAOTIK SI MI SE PARE TOTAL GRESITA!

De ce spun acest lucru, fiindca am fost implicat in trecut intr-un caz asemanator in urma caruia mi-am facut dreptate folosind metode legale si nu sunt de acord cu taierea capului unui om ajuns intr-o anumita pozitie, fiindca a fost provocat.

Ce s-a intamplat?

Haotik a raspuns, provocat fiind, mai direct, fara a se complica cu ironii, pentru a intelege orice troll, dar dupa parerea mea folosind un vocabular destul de limitat. Tweeturile scrise pe parcursul weekend-ului le puteti citi aici.

Duminica cineva s-a sesizat din senin si a dat un tweet mentionand contul celor de la Samsung:

Mă întreb cum de cei de la @SamsungMobileRo au ca ambasador un tip cu asemenea limbaj(pe lângă greşelile gramaticale): i.imgur.com/wYUlW.jpg

@Claudia_Rus @boioglu sa zicem ca este viața personală a lui@haotik si nu afectează in vreun fel brandul. Puteți folosi filtre pudicilor!

Am incercat in repetate tweeturi sa ii explic lui ellunes, ca Haotik nu este PR-ul celor de la Samsung, ca nu reprezinta compania Samsung si ca nu trebuie sa i se reproseze faptul ca este Mobiler atunci cand are ceva de impartit cu cineva.

Luni, in jurul pranzului, Dragos m-a intrebat daca mai este in grupul Samsung Mobilers de pe Facebook, fiindca nu ii mai aparea. La 2 secunde dupa ce m-a intrebat primesc un mail in care eram informat ca Haotik a fost dat afara din echipa Samsung Mobilers. Am intrebat pe grupul de Facebook daca chiar vorbesc serios si am ramas surprins de reactia unor colegi care priveau cu normalitate cele intamplate.

Nu stiu cati din ei s-au gandit ce ar fi facut in situatia lui Dragos. Dar daca stau bine sa ma gandesc, nu stiu cati din mobileri au expunerea lui Haotik din online.

Ce mi se pare foarte interesant este influenta unor trolli, ce au reusit sa faca compania Samsung sa isi ceara scuze pentru faptele lui Haotik, initial pe twitter si ulterior si pe sms colegilor dupa spusele acestora.

Destui specialisiti si-au dat cu parerea ca Samsung a procedat corect descotorisindu-se de Haotik si dau sfaturi in stanga si in dreapta despre conduita unui ambasador. Rog specialistii neamului sa citeasca unul din articolele de aici sau de aici.

Ce am observat in urma scandalului:

Orice fraier oricat de mic ar fi, daca trimite cateva mailuri si se da ca fiind de la ziarul Adevarul poate intimida destul de mult cam orice companie. Samsung si-a stricat imaginea in social-media destul de mult, numarand numai reactiile din online in urma anuntului ca Haotik a fost exclus. In weekend Haotik a pierdut probabil 2-3 followeri si probabil 20 de oameni au vazut tweetul in care a fost mentionat brandul Samsung. Luni in schimb cam toate blogurile importante au criticat decizia Samsung. Un coleg mobiler nu este de acord cu limbajul, Zoso a punctat bine victoria falsa a colegilor, Chinezu mai bine nu mai scria, il sustine pe Haotik, dar acum nu prea mai vrea sa il vada in preajma, Manafu a criticat decizia Samsung si si-a inchis comentariile pe blog, Ioana Barbu – omul de legatura al mobilerilor, ce nu se este responsabila pentru decizia luata, sustine ca limbajul a fost foarte dur si ca daca ar fi vorbit mai frumos poate ar fi existat alte consecinte (nu cred, inca odata ca limbajul a fost foarte dur si cine este in masura sa masoare duritatea unei injuraturi).

Despre actele semnate:

Haotik NU a fost remunerat in bani pe perioada campaniei, si-a dorit foarte mult sa participe in acest proiect, reusind sa intre dupa a doua selectie. In actele semnate se stipuleaza ca nu are voie sa aduca prejudicii imaginii sau produselor Samsung. Nu inteleg cum un conflict intre cateva persoane ce se disputa pe alta platforma decat cea a celor de la Samsung (site oficial, site samsungmobiler) poate aduce o imagine negativa brandului. Cat despre hartii Haotik trebuia notificat cu minim 24 de ore inainte de a se decide excluderea sa din campanie.

Probabil Haotik este omul din online ce a promovat cel mai bine produsele Samsung (vorbind de multe ori despre toate produsele sale din casa de la frigider pana la televizor), fiind vazut si la toate evenimentele cu tableta sa Galaxy Tab branduita haotik.ro. Haotik avea imaginea Samsung asociata numelui, cum si Nwradu se asociaza brandului HTC sau Cristian Manafu brandului Apple.

Sunt curios cati dintre cei ce au dat like stirii conform careia acest ,,Ciomu al onlineului” a fost dat afara din echipa Samsung Mobilers il cunosteau cu adevarat si au observat ca nu injura de fel in online sau in viata de zi cu zi.

Ce va face Haotik?

Haotik a invatat sa nu mai dea de mancare trollilor. Isi va vedea in continuare de treaba, deocamdata a ales sa nu raspunda in vreun fel pe blog, desi eu cred ca el nu a vorbit serios si doar a incercat sa cucereasca pe cineva (unor masochisti nu le poti spune un simplu te iubesc). Publicitatea negativa este buna si ea.

Colegii s-au facut mici si inocenti cand au citit injuraturile lui Haotik, ridicand injuraturile lui Haotik la nivel de etalon, uitand cu ce se ocupa zi de zi si cum altii oameni de la curti mai inalte se injura zi de zi pe Twitter fara sa fie sanctionati in vreun fel.

Ridic o problema: Cum ar fi ca cineva sa iti faca un printscreen la status-ul de messenger si a doua zi sa fii dat afara de la un job important? Precedentul a fost creat, la mai multe scandaluri!

P.S.: De cand un brand ce se respecta se uita in gura unora ce au declarat ca sunt site de pamfleti si pamflete.

image-202012-04-24-20at-204-19-00-20am-300x67-5340537

Avatar of Stefan Rosioara
Stefan Rosioara Inginer, relatez de peste 5 ani de la toate evenimentele locale si lansarile internationale din domeniul telecomunicatiilor.