Saptamana aceasta vizitez imprejurimile localitatii Vatra Dornei la invitatia Coca-Cola Hellenic – firma care imbuteliaza apa Dorna si bauturile brand-ului Coca-Cola (a nu se confunda cu firma Coca-Cola Romania, care este o entitate diferita, zilele acestea am aflat si eu).
Producatorul apei Dorna isi doreste sa promoveze zona turistica Tara Dornelor, acesta fiind un prim episod din proiectul Dupa Noi, care prezinta locuri in care timpul parca sta in loc, iar generatiile pastreaza neschimbat mediul in care traiesc, fie ca e vorba de natura, traditii sau valori.
Fiind la o ora tarzie in momentul in care scriu acest articol, o sa trec direct la subiect sa va povestesc cum a decurs prima zi din aceasta mini-vacanta de vis.
Am fost cazati in localitatea Dorna Arini, in apropierea raului Bistrita, iar programul nostru a cuprins o vizita in Parcul National Calimani si cateva ore de echitatie. Duminica seara l-am cunoscut pe reporterul Alex Dima de la StirileProTV, (prietenii care ma cunosc stiu ca ma uit in fiecare seara la stirile de la ora 19, ca un pensionar) in preajma caruia m-am simtit usor agitat, desi eram la masa si mancam. Alex este un tip calm, care isi povesteste viata cu o voce la fel de placuta ca la televizor. Am avut noroc si cu Doru Panaitescu care a piperat seara si a destins atmosfera prin nenumarate bancuri si povesti, care l-au facut si pe Alex sa rada copios.
Parcul National Calimani
La ora 8:30, luni dimineata am plecat spre Parcul National Calimani, care se intinde pe teritoriile a patru judete: Suceava, Mures, Harghita si Bistrita-Nasaud. Cel mai mare varf din aceasta zona este varful Pietrosul Calimani – 2.103 m. Parcul are aproximativ 10.000 de vizitatori anual si face parte din situl Calimani Gheorghiu. Administratia Parcului National Calimani este situata in localitatea Saru Dornei, iar „rangerii” pun la dispozitia turistilor trasee catre cateva obiective la care se poate ajunge doar cu masini 4×4 sau pe jos.
Imagini de la centrul de vizitare al Parcului National Calimani:
Pe teritoriul Parcului National Calimani se incurajeaza practicarea de sporturi ECO precum echitatia, mountain biking-ul, ski-ul de fond. Am aflat ca in urma cu putin timp a avut loc chiar si un maraton, iar pe drum am putut observa si o persoana care se dadea cu parapanta. Printre speciile prezente in acest loc sunt ursul, cerbul, rasul si ierunca. Mai multe detalii despre fauna veti gasi pe blogul lui Doru, iar pentru mai multe informatii despre trasee, obiectivele turistice puteti consulta site-ul oficial.
Noi am vizitat Lacul Iezerul Calimanilor, dar si statia meteorologica, situata langa cabana Retitis (coordonatele GPS).
In drum spre lacul Iezer, veti observa si cateva urme lasate de exploatarea carierei de sulf, care a fost inchisa in anul 1996.
Rezervatia lacului se intinde pe o suprafata de aproximativ 322 ha.
Dupa amiaza am avut parte de o lectie de echitatie de peste doua ore in localitatea Neagra Sarului (coordonatele GPS). Puteti ajunge aici din Vatra Dornei in aproximativ 30 de minute, localitatea fiind situata la aproximativ 19 km.
In urmatoarele doua zile, impreuna cu ceilalti bloggeri prezenti, vom dormi o noapte la cort pe munte, asa ca voi reveni cu povesti de haiducie peste doua zile. Pana atunci urmariti pagina mea de Facebook, contul meu de Instagram, paginiile de Facebook si Instagram ale proiectului Dupa Noi.
Dupa Noi este un proiect de sustenabilitate creat de Coca-Cola Hellenic, care isi propune sa ne reaminteasca in fiecare zi ca suntem tot timpul ceea ce lasam dupa noi. E bine sa ne asiguram ca si cei ce vin dupa noi pot spune asta.