In septembrie UE anuntase proiectul de decizie privind armonizarea utilizarii benzilor de frecvente radio 880-915 MHz, 925-960 MHz, 1710-1747,5 MHz si 1805-1842,5 MHz. Practic toti operatorii care au licente 3G pot sa le utlilizeze in dezvoltarea unei retele 3G in GSM. Din DailyBusiness aflam ca operatorii romani sunt deja pregatiti sa inceapa testarea retelelor hibride:
Orange Romania si Vodafone Romania vor continua sa investeasca in reteaua 3G, in paralel testand aceste servicii si in banda de frecvente radio de 900 MHz, folosite pentru servicii de generatia a doua, dar care acopera mai eficient regiuni rurale.
Caracteristicile de propagare ale acestor benzi de frecvente permit acoperirea unor suprafete mai mari in raport cu benzile de frecvente mai inalte, fiind in masura sa asigure o acoperire adecvata a zonelor mai putin populate si a zonelor rurale.
"Avem deja pregatite doua locatii unde vom face testele respective. Dupa ce autoritatea de reglementare va publica decizia privind armonizarea utilizarii benzilor de frecvente radio, Orange Romania va incepe testarea serviciilor 3G (comunicatii din generatia a treia – n.r.) in banda de frecvente de 900 MHz", a declarat, marti, directorul de marketing al operatorului, Dorin Odiatiu, citat de Mediafax.
Directorul de strategie comercial Vodafone Romania, Valentin Stefan, a spus ca operatorul este interesat sa testeze servicii 3G in banda de frecvente de 900 MHz, fara a da insa mai multe detalii.
La randul sau, Gabrile Ionita, director in cadrul Cosmote Romania, a spus ca prioritatea operatorului este integrarea operatiunilor Telemobil si utilizarea licentei 3G pe care acesta din urma o detine.
La inceputul lunii noiembrie, grupul elen Cosmote a anuntat ca a finalizat preluarea actiunilor Telemobil, operatorul retelei de telefonie mobila Zapp , tranzactia ridicandu-se la 61 milioane de euro pentru actiuni si preluarea unor datorii si alte obligatii financiare de 146 milioane euro.
Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM) a publicat, la 1 septembrie, spre consultare publica, proiectul de decizie privind armonizarea utilizarii benzilor de frecvente radio 880-915 MHz, 925-960 MHz, 1710-1747,5 MHz si 1805-1842,5 MHz.
"Conform proiectului, operatorii care detin aceste benzi prin licente vor putea sa ofere si servicii de comunicatii de generatia a treia prin intermediul sistemelor UMTS (servicii multimedia si de transmisiuni de date)", se preciza in comunicatul ANCOM difuzat la acea vreme.
Proiectul de decizie supus consultarii publice prevede mentinerea obligativitatii furnizarii serviciilor de comunicatii electronice de generatia a doua, astfel incat utilizatorul final sa aiba posibilitatea de alegere a pachetului de servicii de comunicatii electronice potrivit nevoilor sale de comunicare.
Consiliul de Ministri si Parlamentul European au aprobat, in luna iulie, o propunere a Comisiei Europene de modificare a directivei privind utilizarea spectrului de frecvente radio necesar serviciilor de comunicatii mobile.
Licente 3G detin operatorii Orange Romania, Vodafone Romania, Telemobil (Zapp Mobile) si RCS&RDS.
Ce stiti despre ce face cu 3g Orange in banda de 900 Mhz?
Nu cred ca orangeul va intra pe 900mhz, deoarece au edge-ul ca alternativa si sunt deja numarul 1.