Stefan Rosioara Inginer, relatez de peste 5 ani de la toate evenimentele locale si lansarile internationale din domeniul telecomunicatiilor.

Blackberry in Romania

54 sec read

image thumb 5B13 5D

image_thumb-5b13-5d-300x293-4169723 In Romania tehnologia celor de la RIM (serviciu care permite primirea in timp real a mesajelor si vizualizarea unor documente Word sau Excel direct de pe telefonul mobil) este vanduta in momentul de fata de catre toti operatorii. De curand si Cosmote a incheiat un acord cu de furnizare desi reteaua nu permite nici EDGE, nici 3G, deocamdata. Intrarea Cosmote pe piata cu tehnologia Blackberry nu s-a produs cu o scadere a tarifelor din partea operatorului (desi serviciul este mult mai prost si mailurile se incarca mult mai greu) pastrand tarifele in raport cu ale celor de la Orange si Vodafone care vand aceasta tehnologie de ani buni.

Cei trei operatori ofera un trafic de date inclus mai mic in Romania fata de celelalte tari din regiune. Spre exemplu, cu un abonament Blackberry de aproximativ 10 euro pe luna un grec primeste trafic de 100 MB de date, iar un roman doar 5. Avand un trafic de date inclus mai mic, romanii risca sa depaseasca cu usurinta limitele incluse de trafic, astfel ca pot ajunge rapid in situatia de a plati facturi mai mari, pentru ca volumul de date suplimentar se plateste. Operatorii spun ca preturile sunt motivate de subventiile mari la telefoane. Aceasta solutie de push mail este folosita de Gmail pe gratis si poate fi folosita pe orice telefon, dar e bine ca s-a gasit si o nisa in Romania pentru utilizatorii care doresc sa vada instant cine le-a dat comment pe hi5 sau Facebook. 

In Romania sunt aproximativ 50.000 de utilizatori de Blackberry.

Avatar of Stefan Rosioara
Stefan Rosioara Inginer, relatez de peste 5 ani de la toate evenimentele locale si lansarile internationale din domeniul telecomunicatiilor.