Stefan Rosioara Inginer, relatez de peste 5 ani de la toate evenimentele locale si lansarile internationale din domeniul telecomunicatiilor.

Fennec – Mozilla pe telefon

1 min read

image thumb 5B1 5D1

image_thumb-5b1-5d1-6894254 Fennec, browser-ul mobil Mozilla, este disponibil pentru terminalele Maemo. Insa asta inseamna o piata extrem de limitata, ce nu poate ameninta pozitia avuta de Opera Mobile. Asa ca Mozilla a lucrat de zor la variante de Fennec si pentru celelalte sisteme de operare de smartphone.

Si acum au placerea sa ne anunte ca versiunea de Android urmeaza sa treaca in stadiu beta de dezvoltare undeva in luna februarie 2010. Iar pentru Windows Mobile va mai zabovi putin in stadiu alpha. Nu exista insa informatii despre Symbian care, desi un sistem ceva mai limitat, este prezent in destul de multe terminale mobile.

Chiar daca este disponibil exclusiv pentru Nokia N810, Fennec Beta 1 reprezinta prima ocazie de a vedea modul in care Mozilla incearca sa ofere un browser mobil capabil sa atace suprematia detinuta de Opera Mini. Bineinteles, cele mai importante facilitati sunt importate de la fratele mai mare si mai celebru, Firefox.

Interfata de utilizare permite paginarea si realizarea efectului de zoom intr-un stil asemanator celui implementat de Opera Mini. Pagina web se poate extinde pentru a se incadra pe tot display-ul, insa daca aceasta este mutata intr-o parte sunt disponibile mai multe optiuni, printre care bookmark-uri sau butoane de navigare back si forward. Bineinteles, nu lipseste posibilitatea de a utiliza mai multe tab-uri.

La fel ca Firefox 3, Fennec beneficiaza de o bara de adresa multifunctionala, care actioneaza si ca motor de cautare. De asemenea, sunt disponibile link-uri rapide catre cele mai populare motoare de cautare, dar si catre site-uri precum Wikipedia. In plus, browser-ul beneficiaza si de un add-on pentru memorarea parolelor, alte plug-in-uri putand fi de asemenea dezvoltate.

Fennec Beta 1 suporta tehnologia Flash, iar codurile Javascript sunt generate pe baza motorului TraceMonkey, utilizat si in viitorul Firefox 3.5.

Avatar of Stefan Rosioara
Stefan Rosioara Inginer, relatez de peste 5 ani de la toate evenimentele locale si lansarile internationale din domeniul telecomunicatiilor.