Ieri seara a avut loc inmanarea premiilor competiei Orice se poate, intr-un cadru restrans, discutia continuand pe tema viitoarelor parteneriate pe care Vodafone le va avea in continuare cu dezvoltatorii de aplicatii. Competia a debutat anul trecut in cadrul Webstock 2011, concursul reprezentand angajamentul Vodafone de a sustine piata dezvoltatorilor de aplicatii mobile.
Castigatorii competiei sunt:
Marele premiu in valoare de 10.000 euro a fost catigat de aplicatia Mersul Trenurilor, dezvoltata de Andreea Alexandra Balan pentru iOS. Aplicatia are momentan 19.000 de utilizatori si a stat timp de doua saptamani in AppStore pe locul 2, in perioada Craciunului. Toate rutele CFR sunt stocate local, pe serverul dezvoltatorului, iar in viitor se ia in considerare dezvoltarea unei platforme pentru achizitionarea direct din aplicatie a biletelor de calatorie.
Cea mai descarcata aplicatie pe tablete a fost aplicatia Vodafriend dezvoltata de Doina Tudorache din partea Appscend. Premiul a fost ridicat de catre Petrescu Mihai (un tanar dezvoltator de aplicatii ce mi-a fost si coleg de generala). Aplicatia a strans in doua luni de zile cateva mii de descarcari, aceasta aplicatie fiind dedicata preponderent femeilor, oferind utilizatorilor sfaturi, vremea, horoscopul (de fiecare data cand deschizi aplicatia ti se vor oferi diferite predictii). Se doreste ca in viitor aplicatia sa devina un agregator customizat pentru femei sau barbati (barbatii de exemplu sa primeasca stiri despre fotbal).
Cea mai descarcata aplicatie pe smatrphoneuri a fost aplicatia Advanced Mosquito Hunter dezvoltata pe platforma Symbian de catre Gheorghe Cristian Loloiu ce face parte din echipa Devhell. Cei de la Devhell au castigat anul trecut competitia Nokia qt developers cu jocul Fillr. Aplicatia a fost descarcata de aproximativ 70.000 de utilizatori. In aplicatie poti selecta o frecventa pe care se va emite un sunet continuu ce indeparteaza tantarii.
La categoria Top Rating Tablet castigatoare a fost aplicatia Music Time Machine creata de Gabriel Dobocan. Aplicatia preia topurile muzicale din anii trecuti din doua surse, aplicatia fiind singura de acest fel din AppStore. Pe viitor daca este posibil se va implementa si un sistem de cumparat direct din aplicatie a pieselor muzicale, iar in doua luni o sa fie disponibila si pe Android.
La categoria Top Rating Smartphone castigatoare a fost aplicatia La Multi Ani creata de Bogdan Dumitrescu. Aplicatia este un memento util pentru cei ce nu vor sa se complice cu exportarea zielelor de nastere din Facebook. A ajuns pe locul doi in categoria social a AppStore-ului devansand aplicatiile Twitter si LinkedIn.
Au paricipat si dezvoltatorii aplicatiei Trendsquare (doi tineri elevi in liceul Tudor Vianu), o aplicatie ce iti afiseaza locurile din jurul tau in functie de cate persoane au dat check-in folosind aplicatia Foursquare. Aplicatia este doar pentru iOS si nu a fost inca aprobata in AppStore. Desigur si acestia au primit un premiu de participare.
Dupa inmanarea premiilor, Ovidiu Paraschivescu a tinut sa precizeze ca firma Vodafone este deschisa la noi parteneriate, prezentandu-le dezvoltatorilor si cateva din noile oportunitati oferite de catre companie.
-
Aplicatiile castigatoare cat si cele inscrise in competie ar putea veni in viitor preinstalate atat pe telefoanele din magazine, cat si pe telefoanele utilizatorilor finali.
-
Utilizatorii ar putea fi anuntati in viitor despre aplicatiile mobile prin serviciul de relatii cu clientii.
-
Custimers reports: dezvoltatorii de aplicatii pot solicita gratuit un cod de tracking ce permite masurarea numarului de clienti ce acceseaza o aplicatie, serviciul fiind oferit gratuit.
-
Promovarea aplicatiilor prin Vodafone live! sa prin SMS.
Dezvoltatorii de aplicatii au dorit foarte mult sa afle de la operator cum este impartita piata sistemelor de operare pentru smartphone-uri, aceasta informatie fiind imposibil de cuantificat. S-au oferit insa informatii legate de numarul de smartphoneuri disponibile pe piata in 2011, acestea reprezentand 25% din totalul numarului de telefoane vandute in Romania, fata de 2-3% cat erau in 2009.