Mobile World Congress este cel mai mare eveniment dedicat domeniului telecomunicatiilor. Accentul este pus mai mult pe B2B, consumatorii fiind pe plan secund, acesta fiind si motivul pentru care la MWC nu se lanseaza foarte multe device-uri.
Anul acesta, MWC a avut loc in complexul expozitional Fira Gran Via, o locatie mult mai mare (240.000 metri patrati) decat vechea locatie Fira Montjuic.
Pana a ajunge la spatiul expozitional, organizatorii si-au surprins participantii inca de la aeroport. Cei de la GSMA au inchiriat un etaj un etaj in terminalul 1, din aeroportul El Prat al Barcelonei.
De acolo puteai ridica badge-ul pentru conferinta si un abonament pentru transportul in comun, pe toata perioada evenimentului (aceste beneficii justificand pretul de 700 euro pentru cel mai ieftin bilet). Tot la punctul de inregistrare din aeroport ti se activa badge-ul digital, mai exact ti se confirma ca poza uploadata pe site corespunde cu identitatea ta. Badge-ul putea fi folosit prin aplicatia NFC Badge si cu el puteai intra mult mai usor la eveniment, evitand controlul de pasaport si badge de la intrare.
Din aeroport multi participanti au mers direct la conferinta folosind shuterele puse la dispozitie de catre organizatori pe traseul aeroport-Fira Gran Via. Autocare au existat si pentru transportul de la anumite hoteluri pana la Fira gran Via.
Noua locatie a pus la dispozitia vizitatorilor 270 de hot-spot-uri, dar in afara de principala zona de acces, nu se gaseau zone de wi-fi, iar vitezele nu iti permiteau sa urci un clip pe Youtube.
Noul spatiu a pus la dispozitia vizitatorilor cateva sali de conferinta, sali vip pentru intalniri, sali pentru jurnalisti, dar si hale cu restaurente. Spatiile expozitionale erau traversate de un culoar pietonal central, situat la un nivel superior, unde erau si trotuare rulante, pentru a-ti permite transferul mai rapid intre hale. Tot in acest complex erau erau amenajate terase, fie in interior, fie in aer liber si zone de relaxare, unde aveai la dispozitie publicatii din domeniu (m-am bucurat sa gasesc Financial Times si The Wall Street Journal alaturi de publicatii telecom) sau mini golf.
Pe langa aplicatia de acces in pavilionul expozitional, GSMA are de ani buni o aplicatie web si mobila pentru iOS si Android, prin care toti expozantii pot trimite mesaje private participantilor sau pot stabili intalniri cu acestia. Pe langa mesagerie, aplicatia ofera informatii despre variantele prin care se putea ajunge la conferinta si felul in care sunt amplasate standurile, oferind posibilitatea de a salva si offline informatiile despre localizarea anumitor companii in complex.
Organizatorii au avut grija de participanti si atunci cand a plouat in Barcelona, un grup de oameni fiind plasat la iesirea din statia de metrou pentru a oferi umbrele, iar un alt grup recuperand umbrelele la intrarea in pavilion. (poza)
Locuitorii Barcelonei, au putut viziona pe parcursul celor 4 zile conferintele in direct pe doua panouri mari in fata intrarilor in complexul expozitional, camioanele pe care erau montate monitoarele fiind ale celor de la Sony si Microsoft.
Ce mi s-a parut ciudat este ca la finalul ultimei zile, desi conferinta s-a terminat la ora 16, in apropierea acestei ore s-a auzit un mesaj in mai multe limbi, in care toti expozantii erau anuntati ca la ora 18 urma sa se opreasca curentul in intreagul spatiu expozitional. Sunt curios daca expozantii au avut timp sa isi desfaca toate standurile, pentru ca la 16:50, unii inca sarbatoreau acest eveniment reusit.