Stefan Rosioara Inginer, relatez de peste 5 ani de la toate evenimentele locale si lansarile internationale din domeniul telecomunicatiilor.

Chromecast – inutil in Romania

2 min read

DSC026921
dsc026921-7933551

Inainte de a cumpara un gadget precum Chromecast trebuie sa stii la ce il poti folosi. In Romania deocamdata singurul serviciu de streaming complet functional cu Chromecast este Youtube. Daca vrei sa il cumperi doar pentru a rula un playlist de pe Youtube pe televizor, atunci iti recomand sa il cumperi direct fara sa mai citesti randurile urmatoare. Daca crezi ca vei cumpara un dongle TV, atunci trebuie sa amani un pic decizia de cumparare, deoarece Chromecast nu se comporta ca un dongle TV, ci este de sine statator, un fel de telefon care are procesor si toate cele. El functioneaza singur folosindu-se de sistemul Chrome OS conectandu-l prin HDMI la TV, dar si la o priza. Astfel, cand vei trece un clip Youtube de pe mobil/tableta pe TV, de fapt Chromecast se va conecta independent prin reteaua Wi-Fi existenta la Youtube si va tine minte chiar si un playlist. Un aspect interesant este faptul ca poti chiar sa inchizi telefonul si pe TV clipurile vor rula fara intrerupere.

chromecast-tv1-3648978

vevo_chromecast1-2477164Dupa ce ai conectat dispozitivul la TV, in interfata principala Chromecast se va afisa un wallpaper care se schimba la un interval de cateva minute cu poze, cel mai probabil din Picassa.
Din telefon poti seta ora si cam atat, in rest doar din aplicatiile compatibile Youtube, Netflix etc. poti transmite comenzi catre Chromecast sau folosind extensia Google Cast din browserul Chrome de pe PC. Extensia o gasiti aici si cu ajutorul acesteia veti putea proiecta un tab pe TV, insa daca vreti sa rulati filme, sunetul si imaginea vor avea destul de mult lag.

Daca ai un iPhone/iPad cu +iOS 6, prin aplicatia Chromecast pentru iOS vei putea sa creezi doar un playlist Youtube care sa fie rulat pe TV. Al doilea serviciu disponibil in aplicatia iOS este Netflix, insa acesta este disponibil doar in US si nu vei putea sa il folosesti nici prin proxy, nici cu DNS-ul setat pe router, deoarece Chromecast foloseste independent DNS-urile Google si astfel isi da seama de unde accesezi Netflix (exista metode de hack, dar foarte complicate si sunt sanse destul de mari sa nu reusesti prea multe, dar oricum vei avea nevoie de cabluri HDMI->USB, detalii gasiti aici). Aici gasesti un tutorial despre cum poti accesa Netflix in Romania de pe telefon, tableta sau PC.

youtube-chromecast-21-6842182chromecast1-4319906youtube-chromecast-31-7403307

Pe Android exista inca vreo 3-4 aplicatii de streaming online care ofera continut insa aceeasi problema cu Netflix, HBO GO sau Vevo, nu veti putea vedea continutul de pe aceste platforme din Romania.
Red Bull TV ofera un continut sportiv extrem, Revision3 ofera cateva podcast-uri de la site-uri precum Android authority sau GeekBeat TV si aplicatia Viz are continut din Coreea (desene animate).

revision3-chromecast-11-4314315redbulltv-chromecast-21-4730531redbulltv-chromecast-11-5602382viki-chromecast1-2162726

Exista totusi o veste buna – Google a dat drumul la API-ul oficial Chromecast tuturor dezvoltatorilor si s-ar putea sa vedem si aplicatii precum Facebook sau Twitter compatibile cu Chromecast in curand.

Chromecast a fost creat cu scopul de a vedea mult mai simplu continutul de pe Youtube, Netflix sau HBO GO direct pe TV. Nu te gandi ca o sa ai un smart tv, pentru asta exista alternative ca acest Smart TV Box de la Evolio, pe care l-am testat si pe care am putut rula fara probleme aproape toate aplicatiile de continut video disponibile in Google Play. Daca vrei un dongle TV pentru iPhone achizitioneaza un Apple TV (aici ai review), iar pentru device-urile Android poti incerca un dongle TV de la Samsung, compatibil cu toate device-urile Android.

Later update:

Pe device-urile Android aplicatia allcast poate reda pe TV-uri prin Chromecast pozele de pe telefonul/tableta voastra si videoclipurile insa sacadat. Aplicatia o gasiti aici si pentru a se putea conecta la Chromecast aveti nevoie si de ultima versiune a Google Play Services pe care o puteti descarca de aici.

Avatar of Stefan Rosioara
Stefan Rosioara Inginer, relatez de peste 5 ani de la toate evenimentele locale si lansarile internationale din domeniul telecomunicatiilor.

Xiaomi 14 simplu și Pro: lansare oficială cu HyperOS și camere foto Leica

Cuprins Xiaomi 14 simplu și Pro: Lansare Oficială cu HyperOS și Camere Foto Leica Design și Specificații Tehnice HyperOS: O Nouă Experiență de Utilizare...
Avatar of Stefan Rosioara Stefan Rosioara
2 min read

8 Replies to “Chromecast – inutil in Romania”

 1. Buna ziua!

  Vreau sa stiu parerea dumneavoastra despre articolul aparut in 24 august despre acest device in go4it.ro (Cromcast,adevaratul smart TV, instalare,utilizare,aplicatii utile)

  multumesc!

  O zi buna!
  alex Corvaciuc

  1. Aplicațiile prezentate sunt foarte utile. Pe Galaxy S5 si pe Note 3 poți face mirroring la ecranul telefonului, insa aplicatii precum HBO Go, Netflix sunt imposibil de utilizat

 2. Astazi mi-a venit Chromecast-ul. YouTube-ul functioneaza perfect. Digi Online nu merge, nu e compatibil cu Chromcast. Situatie similara si pentru Voyo. Iar de pe PC video-ul merge sacadat.

 3. Salut. Stiu ca e mai vechi articolul dar eu folosesc Netflix pe Chromecast asta dupa ce l-am folosit cateva luni pe pc +hdmi la tv. Diferenta e uriasa in favoarea CC. Hulu nu merge decat HULU Plus iar la DigiPlay din pacate inca nu a aparut suport.
  Doamne ajuta!

 4. DNS de la unotelly + blocare DNS-urile de Google. M-a ajutat cineva, nu stiam de capul meu. Problema era ca degeaba aveam eu hola.org pt. Netflix pe PC pt. ca chromecast-ul verifica din nou zona. Totul s-a rezolvat cu acel DNS si cu niste modificari in setarile unui dlnik dir615.

 5. revin cu o completare. poate pare complicat ce am scris mai sus, dar eu, un semistiutor, am rezolvat totul in 5 minute dupa niste instructiuni ce au fost scrise la randul lor in graba.

Comments are closed.