Cum am facut prima tranzactie prin serviciul Vodafone, M-Pesa (P)

Autor: -

Am fost prezent, recent, la evenimentul de lansare a primului serviciu de transfer de bani al unui operator de telefonie mobila, M-Pesa, furnizat de catre Vodafone si l-am activat din prima zi, pentru ca poate fi util oricand. Contrar asteptarilor, am avut ocazia de a-l testa mult mai repede decat anticipam.

In aceasta dimineata, cautand pe un site de anunturi online o mini boxa portabila care poate fi incarcata prin USB, am gasit o oferta buna, dar vanzatorul era tocmai in Craiova. Prima persoana care mi-a venit in minte a fost Marius de la Blogatu.ro, care este si singurul om pe care il cunosc si care locuieste in Craiova, asa ca m-am hotarat sa apelez la ajutorul sau.

Cum conturile noastre erau la banci diferite si banii ar fi putut ajunge la el chiar si in 24 de ore, m-am hotarat sa efectuez o tranzactie prin serviciul M-Pesa, pentru a-i transfera banii. Suma trimisa a ajuns in 2 secunde in contul de pe numarul lui, astfel ca astazi Marius s-a putut intalni cu vanzatorul boxei. Marius a luat produsul, a verificat ca functioneaza bine si i-a platit boxa vanzatorului. Din ce mi-a povestit el, avea un magazin Vodafone in apropiere si a durat doar cateva minute sa scoata banii din contul de pe numarul lui, deci totul s-a intamplat foarte rapid si simplu. Aflati mai multe despre cum s-a vazut acest transfer din perspectiva lui de aici.

Cu prima ocazie cu care Marius va veni in Bucuresti pentru vreun eveniment sau conferinta, o sa imi primesc si mult dorita boxa, cumparata in doar cateva miscari, direct de pe telefon. Acum nu ramane decat sa ma bucur de noua mea jucarie portabila, fara sa fi irosit timpul pe tranzactii prin posta, banca sau alte servicii, unde timpul consumat pentru realizarea tranzactiei ar fi fost mult mai mare decat in cazul utilizarii serviciul M-Pesa.

Pe langa transferul de bani intre doua numere Vodafone, din M-Pesa se poate plati factura Vodafone, alimenta Cartela Vodafone si se pot efectua si plati in magazinele partenere M-Pesa. Momentan se pot efectua plati offline doar la o cafenea, insa noii parteneri vor fi anuntati saptamanal pe site-ul M-Pesa.ro (cafeneaua care accepta in prezent aceste tranzactii offline este City Cafe, situata la parterul sediului Vodafone din Piata Charles de Gaulle).
Serviciul este disponibil oricarui client Vodafone cu varsta de peste 14 ani, la orice magazin afiliat M-Pesa, in ideea in care parintii vor putea transmite foarte usor copiilor bani direct de pe mobil.

CUM TRANSFERI BANI PRIN M-PESA

Pasul 1: Activarea serviciului

Am deschis un cont M-Pesa in magazinul Vodafone, prezentand actul de identitate. Activarea se face gratuit printr-un apel la *789#. La prima accesare a meniului selectezi optiunea 9, dupa care optiunea 1. Activeaza M-Pesa (care este de fapt meniul de selectare a limbii in care doresti sa se afiseze meniul).


Urmatorul pas este introducerea codului PIN initial, primit prin SMS, pe care il vei schimba, confirmarea finala fiind facuta prin validarea datei de nastere.

   

Pasul 2 – Depunerea banilor in cont

Odata ce contul M-Pesa a fost creat, poti sa depui numerar la orice magazin semnalizat M-Pesa, operatiune care este confirmata imediat printr-un SMS. Eu am depus 50 de lei cand mi-am activat serviciul. Dupa ce i-am transmis casierului (de la Vodafone, in cazul acesta) ce suma doresc sa depun am apelat *789# si am ales ramura 3.Depun bani, dupa ce am introdus suma am primit un SMS asemeni unui token cu un cod pe care i l-am transmis vanzatorului, astfel confirmand ca eu sunt detinatorul contului.

Pasul 3 – Transferul banilor 

Am transferat bani din contul meu M-Pesa catre contul lui Marius, care a urmat si el aceeasi procedura de activare. Suma pe care am transferat-o a fost de 45 de lei, la care mi s-a oprit un comision de 1 leu. Comisionul difera in functie de valoarea transferata, comisioanele percepute pot fi consultate la adresa de aici. Din meniu am ales ramura 1. Transfera bani, am introdus numarul de telefon al lui Marius, suma si codul PIN al contului meu, dupa care am primit un SMS in care mi s-a confirmat ca banii au ajuns in contul M-Pesa al lui Marius.


Pasul 4 – Ridicarea banilor transferati

Destinatarul transferului de bani trebuie sa mearga la un magazin afiliat M-Pesa pentru a ridica bani. Momentan sunt 300 de locatii Vodafone si ale partenerilor, lista este in continua crestere si este disponibila pe www.m-pesa.ro. In urmatorul an, serviciul va fi extins la peste 2.000 de magazine.

Este bine de stiut ca, prin serviciul M-Pesa, clientii au control complet asupra contului lor, iar fiecare operatiune este confirmata printr-un cod PIN, cunoscut doar de utilizator. Balanta contului este in permanenta disponibila, in timp real, si un call-center deschis 24/7 sta la dispozitia utilizatorilor, in caz de urgenta, la numarul *789.

M-am mirat sa aflu ca acest proiect este o premiera pentru Europa. M-Pesa este un serviciu de transfer de bani prin mobil, dezvoltat de Vodafone Group si lansat in anul 2007. La 31 decembrie 2013, M-Pesa avea aproximativ 16,8 milioane de utilizatori activi si circa 165.000 de agenti autorizati, la nivel mondial. Serviciul are o crestere semnificativa a adoptiei, clientii activi tranzactionand peste 900.000.000 Euro pe luna. Romania este prima tara europeana in care serviciul M-Pesa a fost lansat si cea de-a 10-a la nivel mondial.

Data viitoare cand imi voi plati factura la un magazin Vodafone, imi voi alimenta contul M-Pesa pentru eventualele situatii in care voi mai avea nevoie de efectuarea unui transfer bancar rapid, sigur si direct de pe mobil.

Asculta muzica online

Inginer, relatez de peste 5 ani de la toate evenimentele locale si lansarile internationale din domeniul telecomunicatiilor.

2 Comentarii to Cum am facut prima tranzactie prin serviciul Vodafone, M-Pesa (P)

  1. E teapa! In magazin vdf am incarcat in cont 40 lei de la automat si banii nu au intrat in cont. *222 incearca sa imi faca legatura si nu reusesc de o ora. Incerc si eu de o ora sa sun la 0374088880 si e ocupat. Nu au call center. Vai de capul lor. Evitati!

Lasa un comentariu

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*