Stefan Rosioara Inginer, relatez de peste 5 ani de la toate evenimentele locale si lansarile internationale din domeniul telecomunicatiilor.

Harta vitezelor 4G in Bucuresti – teste in Orange, Vodafone si Telekom (2014)

2 min read

top rezultate orange

Va invit sa consultati harta acestui articol pentru a va forma o parere despre vitezele 4G pe care le puteti obtine in acest moment (octombrie 2014) in Bucuresti pe retelele operatorilor Orange, Vodafone si Telekom.

Premise

Sunt pasionat de tehnologia 4G asa ca am vrut sa efectuez primele masuratori independente folosind smartphone-uri obisnuite disponibile pe piata. Ideea o aveam inca din primavara, din momentul in care toti operatorii au primit dreptul de a utiliza banda de 2600 MHz dedicata acestor servicii, insa am asteptat ca toti operatorii sa isi imbunatateasca retelele, pentru a incepe comparatia de la aceeasi linie de start (Orange a lansat serviciul 4G in dual carrier care permite viteze de descarcare de pana la 300 Mbps, Vodafone a acoperit zona Rahovei cu semnal 4G, iar Telekom a lansat serviciile 4G preplatite). Un alt motiv a fost faptul ca Orange a facut publice, in cadrul unei conferinte de presa, vitezele medii oficiale pe care clientii providerilor ISP din Romania le-au obtinut prin intermediul aplicatiei Speedtest de-a lungul timpului, viteze care nu reflecta intocmai realitatea si am sa demonstez acest lucru mai jos. Astfel, am descis sa testez independent toate cele 3 retele si sa va indic si zonele din Bucuresti unde puteti obtine cele mai bune viteze pe retelele 4G.

Pentru a testa retelele 4G am folosit aplicatia SpeedTest pe 3 device-uri Samsung:

  • Samsung GALAXY S5 4G+ (varianta care permite viteze de descarcare de pana la 300 Mbps) primit in teste de la Orange.
  • Samsung GALAXY Alpha (varianta care permite viteze de descarcare de pana la 300 Mbps, reteaua Vodafone oferind momentan doar viteze de descarcare de pana la 150 Mbps) primit in teste de la QuickMobile, pe care am utilizat abonamentul propriu RED Vodafone.
  • Samsung GALAXY S4 Zoom (device ce suporta viteze de pana 100 Mbps) impreuna cu o cartela preplatita Telekom pe care am activat extraoptiunea Internet Nelimitat M+ (3GB internet pentru 7 euro).

Perioada in care am testat retelele a fost 18 octombrie ora 21 – 19 octombrie ora 2:30, intervalul ales fiind in week-end cand retelele nu sunt incarcate, pentru a obtine cele mai bune viteze. Testele au fost efectuate in camp deschis, in acelasi timp si in acelasi loc pe toate device-urile, folosind serverele proprii ale operatorilor.

Harta

Daca veti accesa un pin de pe harta, veti vedea o imagine asemanatoare cu cea de mai jos in care se poatea naviga prin 3 poze, fiecare din ele fiind rezultatul obtinut pentru fiecare operator, ordinea pozelor fiind in functie de viteza cea mai mare de descarcare pe care un operator a obtinut-o in acel loc, sub poza fiind indicat si acest clasament.

harta-4G

Concluzii

Orange are in acest moment cea mai mare acoperire 4G din tara, acoperind cu semnal 4G toate resedintele de judet. Pe langa acest avantaj, Orange dispune si de cea mai buna tehnologie, dual carrier, prin care un device poate descarca cu viteze de pana la 300 Mbps (2*150 Mbps).
Screenshot_2014-10-19-20-26-08

Pe de alta parte, concurentul Vodafone, desi nu dispune inca de tehnologia dual carrier (4G+), a reusit in testele efectuate sa ofere viteze mai mari fata de reteaua Orange in zonele unde Orange nu avea acoperire 4G+.

Telekom are acoperire, spre surprinderea mea, in tot Bucurestiul, insa vitezele obtinute sunt foarte mici, dupa cum puteti observa din pozele de mai jos:

Problemele pe care le-am intalnit au fost urmatoarele:

– Pe reteaua Vodafone, in zona metroului Pipera, nu am putut efectua testul de upload, acesta blocandu-se tot timpul.
– Orange nu are semnal 4G la Universitate si in Piata Constitutiei, iar acesta este foarte slab in West Gate Park – zone, de altfel, foarte importante. In schimb, Orange are semnal puternic 4G+ in Centrul Vechi al Bucurestiului.

Si acum, la final, vreau sa fac o observatie asupra vitezelor pe care le-au aratat cei de la Orange, dupa cum am mentionat mai sus.
Rezultatele pe care le-am obtinut arata ca nu sunt mari diferente intre Orange si Vodafone: Orange a abtinut rezultate mai bune in cateva zone, duble fata de Vodafone, insa Vodafone, per total, si-a imbunatatit reteaua si are acum o viteza de 70-90 Mbps cam in tot Bucurestiul (e mereu in aceleasi limite, nu are fluctuatii abrupte)- acest lucru fiind confirmat si de noile viteze raportate de catre instrumentul Netindex, al celor de la OOKLA, dar atentie…IN ULTIMA LUNA! Am subliniat acest lucru deoarece in masurarea vitezelor, Vodafone are un mic handicap si anume lipsa tehnologiei EDGE, ceea ce trage in jos punctajul mediu obtinut de-a lungul ultimilor ani (viteza maxima pe care o poate atinge un client Vodafone cand nu are acoperire 3G este de 60-80 kbps prin GPRS, in timp ce la Orange in lipsa semnalului 3G poti atinge viteze de pana la 236 kbps, prin tehnologia EDGE).

Septembrie 2014:
viteze-septembrie

Octombrie 2014:
octombrie

Avatar of Stefan Rosioara
Stefan Rosioara Inginer, relatez de peste 5 ani de la toate evenimentele locale si lansarile internationale din domeniul telecomunicatiilor.

6 Replies to “Harta vitezelor 4G in Bucuresti – teste in Orange, Vodafone si Telekom (2014)”

  1. Fa-ma sa inteleg, te rog. Ai facut testul in Bucuresti dar ai concluzionat ca Orange are acoperire mai buna in tara si resedintele de judet?

  2. Doua observatii:
    Vodafone nu foloseste public deloc noua banda castigata pentru LTE, iar viteza medie tot la Vodafone e sub 70Mbps. As zice ca e undeva mai degraba pe la 40Mbps, lucru observabil si de pe harta pusa de tine, unde sunt viteze si de 30Mbps

  3. Nu stiu ce tot se mai mira unii colegi pe aici. Bucurestiul este fief Vodafone, iar in Romania predomina Orange. Orange are 4g la greu in multe orase, nu numai in resedintele de judet. Dau exemplu: Lipova (AR), Lugoj (TM), Orsova (MH), Mioveni (AG), Sebes (AB), etc.

Comments are closed.