Stefan Rosioara Inginer, relatez de peste 5 ani de la toate evenimentele locale si lansarile internationale din domeniul telecomunicatiilor.

Review obiectiv Canon EF 70-200mm f/4L USM + body Canon 600D

3 min read

0033

De Black Friday Canon 600D impreuna cu un obiectiv de 18-55mm este redus la F64 la 1500 lei.

0032

Intentionez de BlackFriday sa imi achizitionez un mirrorless, dar inainte de a face trecerea la aceasta clasa cu dimensiuni reduse, am vrut sa testez un teleobiectiv impreuna cu un body DSLR, pentru o observa mult mai bine avantajele trecerii de la un DSLR la un aparat foto mirrorless.

Am testat de la F64 teleobiectivul Canon EF 70-200mm f/4L USM (3000 lei, cadou un voucher de 250 lei) impreuna cu body-ul Canon 600D (1700 lei) care a fost lansat in anul 2011, dar in continuare a ramas unul din cele mai populare modele de la Canon de tip entry-level.

Canon 600D

Pachetul body-ului Canon EOS Rebel T3i – denumit astfel in America de Nord, Canon 600D vine in cutie impreuna cu o curea, acumulator, incarcatorul pentru acumulator, un cablu mini-USB si unul audio/video, alaturi de CD-ul cu software si certificatul de garantie internationala si desigur, manualul de utilizare.

La prima vedere Canon 600D este un pic mai mare fata de body-ul aparatului foto Canon 1100D (aparatul cu care Victoria filmeaza saptamanal emisiunea Gadget Week), dar si ceva mai greu. Gripul, din pacate, nu este foarte bine realizat, si nu iti ofera confortul si siguranta ca nu il vei scapa din mana. Odata adaugat si obiectivul Canon EF 70-200, care cantareste 705 grame, pachetul devine foarte greu, insa, din fericire, acesta pare a fi singurul dezavantaj al acestui body.

Primul lucru pe care il observi schimbat la acest aparat este ecranul rabatabil ce iti permite sa-l vezi din orice unghi posibil. Ecranul este TFT LCD si are 3 inchi, suficient pentru a-l intoarce si a te vedea in oglinda cand te filmezi. Este binecunoscut faptul ca acest aparat foto este foarte bun pentru a filma, iar ecranul rabatabil si portul pentru microfon nu fac decat sa ti-l doresti in locul unei camere video foarte scumpe. Functia video este disponibila atat in modul Auto, cat si cel complet Manual, acolo unde toti parametrii filmarii pot fi setati de catre utilizator. Din pacate auto-focalizarea nu functioneaza asa cum trebuie in momentul filmarii si va recomand sa folositi doar focusul manual pentru a evita orice problema. Aparatul poate inregistrare Full HD la 1080pi si este capabil de zoom digital 3-10x, cu mentinerea calitatatii Full HD.
O ultima observatie legata de acest body as vrea sa adaug, acesta se misca destul de greu atunci cand folosesti blitz-ul, avand nevoie de un timp indelungat pentru a focaliza subiectul.

Senzorul de imagine CMOS APS-C cu rezolutie de 18 megapixeli inregistreaza imagini ce incorporeaza o multime de detalii si claritate.

Tehnologia Canon pentru modul scena inteligent automat (Scene Intelligent Auto), analizeaza fiecare scena si stabileste automat cea mai buna optiune de setari pentru dumneavoastra. Orice incepator poate folosi acest aparat mai intai in modul auto cu succes, desi va recomand sa invatati sa faceti singuri setarile din modul manual pentru a avea o mai mare autonomie in realizarea fotografiilor, modul auto fiind capabil sa realizeze fotografii foarte reusite.

In partea din spate a body-ului exista un buton “Q”, care faciliteaza accesul la setarile din meniu si la afisarea parametrilor fotografierii. Prin apasarea acestui buton in modul “Live View” se poate afisa histograma in timp real.

Calitatea imaginilor este foarte buna, intre ISO 100- 1600. Dupa ISO 1600 este normal faptul ca nivelul zgomotului de imagine sa creasca, dar totusi mie mi se pare ca se comporta exact ca orice alt aparat.

Canon 600D se poate lauda cu un sistem de evaluare al balansului de alb foarte bine pus la punct si care ofera rezultate foarte bune in majoritatea conditiilor foto, chiar si in cazul fotografiilor realizate noaptea intr-o zona aglomerata si plina de lumini calde.

Focalizarea automata s-a descurcat foarte bine chiar si in conditii proaste de luminozitate, fiind silentioasa totodata datorita obiectivului.

Blitul s-a comportat foarte bine, avand o raza de actiune de aproximativ 13m.

Conform specificatiilor, Canon 600D ofera o autonomie de 440 de cadre la o singura incarcare a acumulatorului.

Canon 600d este dotat cu un slot pentru carduri de memorie SD/SDHC.

Obiectivul EF 70-200mm f/4

Acest obiectiv este de fapt un teleobiectiv cu zoom destinat profesionistilor, utilitatea lui este pentru fotografia in natura pe zi si datorita faptului ca este rezistent la umezeala si praf, dar cred ca poate fi utilizat cu succes si pentru realizarea portretelor de la distanta.

Obiectivul este de tip EF (adica poate fi utilizat atat pe aparate Canon cu Crop 1.6/1.3 cat si pe fullframe).

Diafragma maxima f/4 este disponibila indiferent de distanta de focala, ceea ce garanteaza faptul ca timpii de expunere nu se modifica la manevrarea zoomului.

Imaginile realizate au iesit foarte sharp cu culori si contrast excelent.

Focusul a fost extrem de rapid, silentios si precis. Comanda manuala pentru focus este disponibila permanent, facand posibila reglarea focalizarii fara a parasi modul de focalizare automata.

Desi combinatia celor doua dispozitive poate parea ciudata, pentru ca body-ul este entry-level iar obiectivul din seria L este pentru profesionisti, va asigur ca cele doua au facut echipa buna impreuna. Mai jos aveti cateva cadre trase in diferite conditii de luminozitate si cu diferite setari, pozele nefiind redimensionate:

Pretul lor la magazinul F64, cei care mi-au oferit acest pachet pentru teste, este de 1.698 lei pentru Canon 600D si 2.999 pentru obiectivul Canon EF 70-200mm f/4L USM.
Dar eu va invit sa urmariti cu atentie site-ul lor, sunt convins ca veti gasi o oferta buna din cele 350 de oferte care vor fi disponibile de Black Friday pe site-ul F64 in data de 21 noiembrie. Stocul este de 25.000 de produse din care 4.000 vor fi telefoane si tablete ale producatorilor Samsung, UTOK, Prestigio, Alcatel, Gsmart, Acer, Allview, Golla, Motorola, HTC, LG si Vonino.

Avatar of Stefan Rosioara
Stefan Rosioara Inginer, relatez de peste 5 ani de la toate evenimentele locale si lansarile internationale din domeniul telecomunicatiilor.