Aplicatia Zoniz este dezvoltata de catre filiala din Cluj a companiei suedeze Global E Business Solution (GEBS). Compania a realizat un parteneriat cu AFI Palace Cotroceni prin care ofera reduceri celor care trec pragul mall-ului. Clientii magazinului vor primi reduceri la un numar initial de 10 magazine si restaurante, doar daca au aplicatia Zoniz instalata pe telefon, bluetooth-ul pornit si o conexiune la internet.
Am descoperit aplicatia in primavara, cand Zoniz a avut o prima activare in cadrul conferintei Mobifest, dupa care a avut alte cateva activari speciale in cadrul festivalurilor Tiff si Electric Castle (in cadrul festivalului, cei care foloseau aplicatia puteau primi la alegere un frisby sau o pereche de ochelari si puteau participa si la un treasure hunt).
In interiorul mall-ului Afi au fost montate iBeacon-uri pe geamurile mai multor magazine, printre ofertele pe care le-am vazut fiind la Otter si Aldo. Pe restul va invit pe voi sa le descoperiti.
Pentru a beneficia de o reducere, trebuie sa descarcati aplicatia disponibila in Appstore si GooglePlay, sa va autentificati cu o adresa de e-mail valida sau folosind contul personal de Facebook, sa porniti functia bluetooth si sa aveti o conexiune de date activata. In momentul in care va aflati in dreptul unui magazin, veti primi o notificare pe telefon (pe iOS trebuie sa permiteti aplicatiei sa ruleze in background, din setari). Ofertele pot fi generate pentru toata lumea, pot implica o actiune din partea utilizatorului – spre exemplu sa dea un share pe Facebook ofertei (share-ul poate sa fie chiar si privat pentru un anumit grup de utilizatori), sa dea like unei pagini de Facebook sau check-in intr-un spatiu ales. Comerciantul poate seta un anumit numar limitat de oferte pentru o zi, spre exemplu 50 de cafele pentru primii utilizatori care solicita aceasta oferta.
Vanzatorul va sti intotdeauna cand un client cu o oferta activa a intrat in magazin, iar validarea acesteia se face prin scanarea unui cod QR disponibil pentru fiecare oferta.
Utilizatorul, in mod evident, va putea controla notificarile push, avand optiunea sa selecteze ce oferte doreste sa i se afiseze (se pot selecta categorii precum restaurante, incaltaminte etc.)
In cazul mall-ului AFI Palace Cotroceni, conducerea acestuia are drept de decizie in aprobarea ofertelor propuse de catre comercianti.
In clipul de mai jos puteti vedea interfata de administrare unde se pot crea oferte foarte usor, si se pot chiar desemna castigatori ai unor premii folosind un sistem de extragere de tip random.org.
Spre deosebire de aplicatiile concurente, Mobuy – care ofera, la fel, promotii in diferite locatii, dar si un sistem de plata direct din aplicatie sau ING Bazar (ofertele disponibile in aplicatia HomeBank pentru clientii ING), Zoniz ofera si cateva statistici pentru comercianti. Daca, spre exemplu, un utilizator al aplicatiei care are bluetooth-ul pornit va petrece 10 minute in dreptul unui raion de incaltamaninte pentru barbati, comerciantul ar putea crea oferte personalizate pentru acest utilizator.
Tehnologia iBeacon
Beacon-urile sunt transmitatoare mici, cu un consum redus de energie (o baterie le ofera o autonomie de pana 2 ani) care emit un semnal radio utilizand tehnologia BLE (bluetooth low energy) si care comunica cu smartphone-urile, pe o raza de cativa metri. Prin intermediul acestui dispozitiv, dar si cu ajutorul unei aplicatii, se pot transmite notificari catre orice smartphone si se pot colecta informatii precum cat timp se afla un smartphone in proximitatea dispozitivului.
La nivel mondial lanturi de magazine mari precum Tesco sau Walmart desfasoara programe de loializare cu ajutorul tehnologiei iBeacon.
In Bucuresti, o solutie bazata pe iBeacon a fost implementata si pe cateva linii RATB pentru a veni in ajutorul persoanelor cu probleme de vedere.
Smart Public Transport”, derulat in parteneriat cu Asociatia Tandem si Fundatia Vodafone Romania, are ca obiectiv accesibilizarea a 500 de mijloace de transport în comun RATB prin instalarea unui device Bluetooth (iBeacon) pe autobuze, device care, prin intermediul unei aplicaţii pe platformele iOS si Android, comunica utilizatorilor cu deficiente de vedere numarul mijlocului de transport care urmeaza sa soseasca in statie.
Tehnic vorbind, sistemul folosește unitati hardware tip Bluetooth Low Energy (iBeacon), care comunica interactiv cu smarthphone-uri cu sistem iOS si Android, prin intermediul unei aplicatii. Nevazatorul, care trebuie sa fie posesor de smartphone, isi descarca aplicatia SPT.
Atunci cand intentioneaza sa calatoreasca cu mijloacele de transport RATB, trebuie sa activeze pe telefon linia de autobuz sau troleibuz care ii este necesara. In momentul in care vehiculul din linia de transport activata se apropie la cca. 50 de metri de statia in care se afla, persoana respectiva primeste un mesaj, care il anunta despre acest lucru. La sosirea vehiculului in statie, iBeacon-ul emite un semnal de avertizare tip beep, care il ajuta pe utilizator sa identifice vehiculul in care trebuie sa se urce.
Sursa. Mai multe detalii despre aceasta implementare unica in lume puteti vedea in inregistrarea emisiunii IlikeIT din data de 6 iunie disponibila integral pe voyo.ro.