Cum poti sa devii sofer Uber (tutorial)

Autor: -

Uber a intrat in Romania la inceputul verii insa nu am apucat sa ma inrolez deoarece masina pe care o conduc este pe numele tatalui meu, insa de cateva saptamani poti inregistra si o masina a unui alt membru de familie daca aveti amandoi acelasi nume de familie. Daca nu vrei sa citesti tot articolul de mai jos poti sa te inregistrezi si sa urmezi pasii direct de pe site-ul Uber.

Daca nu ai mers pana acum cu Uber vezi aici mai multe detalii despre serviciu, iar folosind codul ubertrafictube in aplicatie poti sa beneficiezi de o prima cursa gratuita.

Criteriile pentru a deveni sofer Uber:

 • Sa ai 21 ani impliniti;
 • Sa ai permis categoria B obtinut de cel putin 1 an;
 • Masina sa nu fie mai veche de 10 ani (anul productiei sa fie mai vechi de 2005), iar masina sa fie in 4 sau 5 usi; nu acceptate masini care au insemne sau stickere;
 • Sa ai cazierul judiciar fara inscrieri;
 • Numarul de puncte de penalizare din cazierul auto pe ultimii 5 ani sa nu contina abateri grave (conducere sub influenta alcoolului, depasirea vitezei cu 50kmh sau mai mult sau alte abateri grave)
 • Sa ai un smartphone (iOS sau Android) cu trafic de date;
 • Sa ai un cont bancar.

Acte necesare:

 • Certificat de Cazier Judiciar  Caziurul Judiciar pentru persoanele fizice se elibereaza de la orice sectie de politie din Bucuresti (chiar daca ai domiciliul in Bucuresti) si se elibereaza pe loc de obicei sau in maxim 3 zile lucratoare. cerere-cazierCererea o completezi la sectie si trebuie sa ai la tine actul de identitate, timbru fiscal in valoare de 2 lei si chitanta prin care faci dovada achitarii taxei de eliberare a cazierului judiciar in valoare de 10 lei. Timbrul fiscal si taxa pentru eliberarea cazierului judiciar se pot plati la orice oficiu al Postei Romane. Taxa pentru cazierul judiciar poate fi platita si la trezoreria statului unde vei achita doar 10 lei sau la Posta Romana unde vei achita 15 lei (5 lei taxa pentru mandatul postal). Pentru a petrece cat mai putin timp la Posta Romana, in momentul in care intri in posta cauti un mandat postal verde si il completezi conform modelului afisat la vedere. Conturile bancare ale trezoreriilor locale sunt cele de mai jos pentru fiecare sector, iar la suma vei completa 10 lei. Abia dupa ce ai completat mandatul te poti aseza la cozile interminabile de la Posta Romana.
  cont-bancar-trezorerie
 • Certificat de cazier auto și puncte de penalizare
  Acest document in care sunt enumerate toate sanctiunile din ultimii 5 ani se elibereaza gratuit de la Brigada de Politie Rutiera Bucuresti (Str. Logofat Udriste nr. 9-15, Sector 3, de luni pana vineri intre orele 9-17) in termen de 7-10 zile si contra sumei de 5 lei in judetul Ilfov. Daca ai domiciliul in alta localitate trebuie sa trimiti prin posta, cererea semnata de mai jos, o copie dupa permisul de conducere si o copie dupa cartea de identitate, la adresa sectiei locale de politie pe raza careia ai domiciliul si permisul de conducere. Daca mergi in Bucuresti trebuie sa duci copiile de pe permisul de conducere si cartea de identitate impreuna cu cererea completata de mai jos. Daca vrei sa completezi pe loc poti sa scrii o cerere de mana sau sa cumperi o cerere de la xerox-ul din apropiere (1 leu).

cazier-auto

 • Asigurare auto obligatorie valabila (Polita RCA);
 • Talonul masinii – pe acesta trebuie sa il ai cu tine si la intalnirea cu reprezentatii Uber pentru a i se face o poza;
 • Buletin valabil;
 • Permis categoria B valabil.

Dupa ce ai facut rost de toate actele accesezi site-ul Uber Partner, iti creezi un cont si urci poze cu toate documentele de mai sus. Pasul urmator este sa te intalnesti cu trainerii de la Uber pentru a ti se explica cum functioneaza aplicatia, pentru a ti se inspecta masina (sa nu aiba scaunele rupte, autocolante etc.) si pentru a ti se face o poza, pe care ulterior o poti modifica pe site.

Programul intalnirilor pentru activarea soferilor parteneri:

 • Luni – ora 19:00;
 • Marti – ora 19:00;
 • Miercuri – ora 15:30;
 • Joi – ora 19:00;
 • Vineri – 15:30.

Sedintele se tin in cladirea Metal Export Import din Strada Sevastopol 24, etaj 1, Camera 101 – Sector 1 (zona Buzesti).

Dupa ce ti se va prezenta aplicatia si cum functioneaza sistemul Uber, ti se va activa contul Uber pe care l-ai creat anterior si vei putea sa te loghezi in aplicatia de pe smartphone.
Aplicatia UberPartner pentru Android poate fi descarcata de aici, iar pentru iOS de aici.

Odata ce ai fost validat ca sofer Uber vei avea acces in aplicatie, de unde vei putea selecta ce sistem de harti doresti sa folosesti. De ceva timp in aplicatia pentru iOS poti folosi pentru navigare si aplicatiile externe Waze sau Google Maps, pe care trebuie sa le ai instalate in prealabil.

Photo 11.08.2015, 20 02 04

Ultimul pas pe care trebuie sa il faci este sa semnezi digital contractul de colaborare cu Uber pe care il puteti frunzari aici (veti gasi cativa termeni interesanti precum negocierea tarifului cu Uber sau faptul ca nu Uber poate incheia oricand colaborarea cu orice sofer fara niciun motiv) si sa le furnizezi celor de la Uber datele unui cont bancar (IBAN) si codul SWIFT al bancii la care ai contul bancar (codul SWIFT este codul bancii din Romania si este necesar deoarece banii pe care ii vei primi din Olanda la inceputul fiecarei saptamani).

Tutorial pentru utilizarea aplicatiei UberParners:


Tarifele Uber

Tarif de baza: 1.39 RON
Tarif pe minut: 0.23 RON
Tarif pe kilometru: 1.39 RON
Tariful minim al unei curse este de 6 RON

Photo 11.08.2015, 20 45 37
In functie de disponibilitatea masinilor si de numarul de solicitari Uber poate mari tariful perceput de cateva ori, atat clientul cat si soferul fiind intotdeauna notificati. Acest tarif marit este practicat de Uber datorita cererii si ofertei disponibile intr-o anumita zona, oferind astfel posibilitatea unui client care se grabeste foarte tare sa plateasca in plus pentru a beneficia cat mai repede de o masina. Altfel un client Uber poate astepta cateva minute pana cand mai multe masini vor fi disponibile in zona, iar tariful va reveni la normal.

Uber percepe ca taxa un procent de 20% pentru fiecare cursa efectuata, iar in cazul unor curse anulate la 5 minute dupa acceptarea unei comenzi soferii vor primi 6 lei.

La finalul fiecarei comenzi clientul primeste un e-mail cu sumarul calatoriei si unde acesta poate oferi un calificativ soferului, un eventual bacsis reprezentand un procent din intreaga suma. Tot din acel mail clientul poate contacta reprezentatii Uber. Soferul primeste si el sumarul curselor si poate oferi si el calificative clientului, iar in cazul in care clientul face mizerie in masina soferul poate cere plata de catre Uber a costurilor pentru curatarea masinii.

sumar-cursaUber nu retine taxele la sursa asa ca anual in primele luni ale anului soferii Uber trebuie sa mearga la sediile ANAF si sa completeze declaratia 200 privind veniturile realizate in Romania. Daca soferii nu le declara, iar Uber primeste o notificare de la ANAF, soferii vor fi exclusi.

cursa-uber

Bonusuri pentru noii soferi Uber

Uber ofera diferite bonusuri pentru a incuraja soferii inscrisi sa stea cat mai mult pe strada pentru a prelua comenzi. Bonusurile se schimba aproape lunar, iar mai jos este o lista cu bonusurile acordate pentru luna august:

 • Bonus de alaturare Uber: de indata ce faci 50 curse, primesti garantat suma de 500 RON;
 • Bonus in functie de numarul de calatorii efectuate intr-o saptamana:
  -30-69 calatorii complete pe saptamana: 100 RON;
  -70 sau mai multe calatorii complete pe saptamana: 350 RON.
 • Bonus de venit orar garantat:
  -de luni pana vineri intre 08:00 si 10:00, daca esti disponibil in aplicatie, nu refuzi nici o cursa si facei cel putin o cursa pe ora, se garanteaza venitul de 25 RON pe ora – deci daca efectuezi intre 10:00 si 11:00 o cursa in valoare de 17 RON, Uber va plati diferenta de 8 RON pana la 25; dar daca in acelasi interval orar efectuati 2 curse in valoare de 28 RON, venitul garantat e depasit, deci nu mai e cazul să se aplice bonusul.
  -joi si vineri: intre 18:00 si 20:00, se garanteaza acelasi venit de 25 RON pe ora – in aceleasi conditii enumerate mai sus.
 • Bonus de recomandare: daca efectuezi 50 de curse complete si recomanzi pe cineva care la randul sau va efectua 50 de curse complete, castigi 200 RON.

Bonusurile sunt cumulative.

Cand s-au lansat in Romania Uber mai ofereau primilor soferi si suporti pentru telefonul mobil si apa cu bomboane pentru a li se oferi clientilor.

Daca ti-a placut acest articol si vrei sa devii sofer ofer nu ezita sa ma contactezi pentru a-ti oferi mai multe detalii.

Later update:

Bonusurile pentru numarul de curse au fost anulate, singurul bonus pentru numrul de curse fiind de 150 lei, acesta acordandu-se celor care au efectuat 80 de curse complete intr-o saptamana.

In locul acestora se acorda acum bonusuri pe ora de 25 lei, respectiv 30 lei. Acestea fiind de fapt un venit garantat de la Uber daca efectuati minimum 1 cursa in intervalele orare cu cerere mare. Daca un sofer ia doua curse de 6 lei, va primi din partea Uber 30 de lei. Bine de stiut ca pentru a fi eligibil pentru aceste bonusuri trebuie sa ai o nota buna pe acea saptamana, sa nu refuzi curse si sa stai online toata ora pe parcursul careia se acorda bonusul.

Raza de la care soferi pot primi cereri de curse a fost scazuta cu 15% pentru a creste mai mult eficienta deplasarilor pana la pasageri.

Cu alte cuvinte Uber incearca sa aduca pe sosea tot mai multe masini in intervalele in care serviciul este suprasolicitat, insa majoritatea soferilor sunt foarte dezamagati de aceasta schimbare si cel mai probabil multi vor renunta la acest serviciu.

Asculta muzica online

Inginer, relatez de peste 5 ani de la toate evenimentele locale si lansarile internationale din domeniul telecomunicatiilor.

44 Comentarii to Cum poti sa devii sofer Uber (tutorial)

 1. vasile f.gheorghe

  buna stefan,
  f interesant.as avea 2 intrebari , te rog
  1/e limita de varsta am 60 ani
  2/masina poate fi cu contract de comodat?
  mci mult

 2. Diaconescu Daniel

  Salut….deranjez cu o intrebare…..daca as vrea sa ma inscriu astazi la uber trebuie sa am deja FPA facut…..sau pot deveni partener uber pana la o anumita data….si apoi trebuie sa imi fac PFA? multumesc

  • Salut, doar soferii existenti pot sa mai efectueze curse pana pe 13 ianuarie 2016 fara a avea SRL sau PFA. Toti cei care vor sa devina soferi acum trebuie sa aiba inca de la inscriere PFA sau SRL.

 3. Salut!
  La PFA ce domeniu de activitate trebuie? Am mai citit pe unele siteuri ca trebuie si atestat transport persoane, e adevarat? Daca da, acesta trebuie obtinut inaintea infiintarii PFA-ului? Am mai vazut ca trebuie si inregistrarea PFA-ului in scopuri de TVA intracomunitar, ai ceva detalii in legura cu procedura de inregistrare?
  Multumesc anticipat,

 4. Salut! Nu as putea deveni sofer Uber fara Srl sau Pfa ? Nu se poate ca Uber sa imi faca contract de munca? Si sa-mi opreasca 30% din venituri in loc de 20% ?

 5. Salut,
  Daca am o masina pe care vreau sa o bag pe Uber dar sa nu fiu eu soferul cum se poate proceda?
  Sa gasesc un sofer care sa faca contract de comodat cu mine? cum il platesc? etc etc
  Merci frumos

 6. PARPALA GABRIEL

  buna ziua ,unde gasesc programul pt soferii activi. Mi-au iesit actele firmei si vreau sa vin sa le depun la sediu.( SEVASTOPOL) Multumesc

 7. Mihaela

  Bună ziua. Am un SRL si am achiziționat 2 masini noi. Pot angaja mai mulți soferi Uber pe acelasi SRL? Mulțumesc!

 8. BUNEA BOGDAN

  Salut ! Cum pot deveni sofer activ sub entitatea juridica a unui partener? Exista la sediul din Wilhelm Filderman o lista a soferilor care au pfa si sunt de acord sa actionezi sub identitatea lor juridica?
  Ce implicatii are? trebuie sa platesc la ANAF ceva? sau obligatiile fiscale revin entitatii juridice? Se diminueaza castiugl banuiesc, nu?

  Multumesc

 9. Salut Stefan ! Am o intrebare ! Detin atestat Pentru activitate taxi ! Oare imi mai trebuie si cazier si alte chestii ! .? Detin auto din 2015 si as vrea sa devin sofer Uber ! Ms anticipat ! Max

 10. De ce ștergeți comentariile ?
  Spuneți celor care vor sa devina șoferi uber despre demersurile anaf și amenzile aplicate, declararea venitului , taxele și impozitele ce trebuiesc sa le plătească .
  Uber își ia banul , fraierii ramin sa fie executați de anaf

 11. Cititi fratilor legislația în vigoare înainte sa faceți un lucru nu va aruncați cu capul înainte la astea care au prostit mulțimea .
  Nu sunteți sătui de cei care se îmbogățesc pe seama celor care vor un cistigi rapid ……fni, caritas , băncile populare care au făcut bani și au dispărut ?

 12. Daca sunt sofer uber in Romania si dupa o perioada de timp plec int o alta tara din Uniunea Europeana pot sa continui aceasta activitate fara sa fac alte demersuri s au trebuie sa ma inregistrez din nou?

 13. florin vizitiu

  daca locuiesc in alta tara din UE trebuie sa indeplinesc conditiile ca sii cum as locui in Romania? (de ex.PFA sau SRL etc)

 14. ce acte imi trebuie pentru a conduce masina altcuiva care nu este membru al familiei? presupun ca nu pot sa iau orice masina si sa o inscriu pur si simplu la uber fara a face un act sau ceva cu propritarul.

 15. Sima Marius

  Salut am o intrebare daca vreau sa devin partener uber in wien(Austria)sunt alte reguli de functionare?

 16. Salut, as vrea sa imi fac toate actele în românia, si sa muncesc in franța, ce ar trebui sa fac? Merci anticipat

 17. Calin iulian

  Buna ziua am o intrebare pot face ubar cu masina tatălui meu toate actele masini sunt pe numele lui astept un raspuns multumesc..

 18. buna, as dori sa-ti adresez cateva intrebari despre servicul uber, in privat. urmeaza sa fac o cercetare in domeniu si m-ar interesa parerea soferilor. astept un raspuns legat de felul in care putem comunica.
  multumesc.

Lasa un comentariu

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*