Stefan Rosioara Inginer, relatez de peste 5 ani de la toate evenimentele locale si lansarile internationale din domeniul telecomunicatiilor.

Enel introduce un nou contor inteligent in Romania

1 min read

IMG 0289

Grupul Enel a inceput instalarea a peste 30.000 de contoare inteligente in Romania in vara acestui an, in cadrul unui proiect pilot, pregatind astfel terenul pentru procesul mai amplu prin care vor fi instalate 2,7 milioane de contoare inteligente, treptat, pentru intreaga baza de clienti a Enel Distributie Romania.

Cu aceasta ocazie, dar si pentru a ințelege mai bine importanta contorului inteligent in societatea actuala, Enel Romania a recreat traseul parcurs de contoarele de electricitate din anii 1960 si pana in prezent, in cadrul unui muzeu al contorului, primul de acest gen din Bucuresti.

Oricine poate vizita gratuit pe 1 si 2 octombrie, o expozitie la Galeria Galateca unde este prezentata istoria contorului electric din ultimii 50 de ani.  Muzeul contorului electric a fost realizat de arhitectul Ion Cornescu si artistul plastic Iulia Nastase, sub coordonarea scenografului Cristina Milea.

Contorul inteligent

Contoarele inteligente sunt conectate cu dispeceratul Enel pentru a putea fi realizat, de la distanță, automatizat, un flux bidirectional de comunicare, in orice moment, printr-o conexiune la internet.

Instalarea acestor dispozitive care pot fi operate de la distanta va oferi o gama larga de beneficii clientilor Enel. Prin sistemul de contorizare inteligenta se pot realiza citiri de la distanta a consumului de energie electrica, dar si operatiuni comerciale precum schimbari tarifare, conectari si deconectari, sporind astfel confortul clientilor si reducand inconvenienta vizitelor la locatie. Clientii vor fi facturati pe baza datelor actualizate, transmise de contor, se va renunta la estimari de consum, astfel incat facturile vor reflecta mai bine consumul de energie electrica.

Clientii vor scapa astfel de stresul facturilor de regularizare sau nu vor mai fi nevoiti sa trimita lunar indexul prin apel sau prin aplicatiile de smartphone Enel.

Pentru prima data, clientii Enel vor putea sa acceseze informatii detaliate si actualizate despre consumul lor de energie electrica, fie prin ecranul de afisare al contorului, fie prin intermediul unui computer personal sau chiar direct din aplicatia de mobil.

Contoarele inteligente inregistreaza si date legate de calitatea serviciului de alimentare cu energiei electrica, si monitorizeaza continuitatea acestui serviciu. De asemenea, ele semnaleaza intreruperile in alimentarea cu energie electrica, functionarile defectuoase si marii consumatori de pe reteaua electrica.

Cu siguranta acest sistem de contorizare inteligent integrat va deschide noi usi in domeniul Internet of Things.

Momentan proiectul a fost implementat in cateva zone din Bucuresti, Timisoara, Arad, Deva, Constanta, Mamaia, Delta Dunarii, Modelu si Calarasi. In prezent in zona de est a Bucurestiului au fost montate 11.392 de contoare inteligente.

Contorul inteligent va fi montat gratuit, iar mai multe detalii gasiti in sectiunea dedicata de pe site-ul Enel.

 

Avatar of Stefan Rosioara
Stefan Rosioara Inginer, relatez de peste 5 ani de la toate evenimentele locale si lansarile internationale din domeniul telecomunicatiilor.

10 Replies to “Enel introduce un nou contor inteligent in Romania”

  1. Foarte interesant vezi ca ai un telefon in buzunar care radiaza si s-ar putea sa ai si un router Wi-Fi in casa si daca nu are vecinul, asa ca stai linistit o sa iti creasca o mana in 5 ani. Nu are nimic wireless in el asa ca nu te poate afecta cu nimic. Oricum nu il ai instalat in casa.

 1. Deci Furnizorul poate deconecta alimentarea de energie a locuintei direct dintr-un server in baza unui protocol sau cod digital trimis catre Contor – Acesta mi se pare cel mai invaziv aspect si cel mai suspect – Un astfel de mecanism poate fi utilizat si din alte motive decat neplata facturii – Aici ar fi o discutie mai larga.

  Stefan, stii datele concrete ale acestui contor in ce priveste modul de transmitere al datelor – daca nu prin unde radio catre un turn GSM atunci cum – Prin cablurile de la reteaua de electricitate??

  Permite acest contor si injectia de energie in sistem de la o instalatie de panouri solare sau generator eolian?? -Pentru ca un contor clasic pe INDUCTIE permite acest lucru – Va fi Enel de acord sa-mi permita injectarea de curent in retea si sa lase activa functia de inregistrare bidirectionala a contorului??

  1. Intra te rog pe site-ul http://www.enel.ro/contorulinteligent/ si acolo o sa vezi detaliat la slide-ul 4 cum intre reteaua publica de comunicatii (GSM/GPRS) si casa ta mai sunt reteaua electrica de medie si joasa tensiune si postul de transformare de medie si joasa tensiune. Contorul nu vine cu SIM si comunica prin PLC (internet prin firele electrice) cu postul de transformare, gasesti asta si in brosura de aici. Altfel, am mai spus, renunta la Wi-Fi-ul din casa si la telefonul din buzunar ca o sa iti creasca o mana.

   1. OK , am intrat eu si pe acel slide suficient de customizat incat sa nu gasesc informatii esentiale – acum am vazut schema respectiva si metoda prin PLC. Iarasi la metoda PLC ar fi muulte de discutat pentru ca astfel de adaptoare pline de chip-uri miniaturizate pot ascunde lejer „ochi” si „urechi” iar un soft specializat rezolva toate „necesitatile” de interceptare si spionaj – Nu vreau sa exagerez dar modelele viiotoare de smart-meter vor avea semenea dotari – Daca ai sti ca se pot face predictii de comportament in locuinta cu mare acuratete folosind algoritmi matematici doar pe zecimalele/sutimile/miimile wattilor cititi de contor – ma refer la acele cifre care se misca foarte repede si nu apar pe afisaj.

    Am gasit si „curiosi” de astia ca mine care au desfacut bucatele aceste contoare sa vada ce si cum. Nu am wireless activat pe router si nu folosesc dispozitive wireless in afara de un mobil cat mai basic -Am si cusca faraday pentru acest mobil :))) – pentru orice puseu „schizoid” care m-ar lovi:)

 2. la cele vechi exista o siguranta in tablou de pe scara care puteai sa opresti curentu pentru interventi , avarii in apartament, acum nu mai este , cum se poate opri alimentarea cu energie pentru eventuale avarii…

  1. nu se opreste
   trebuie sa mai scada populatia ca nu este suficienta mancare

 3. cum pot refuza instalarea unui contor smart meter..Daca refuz in scris la cei de la Enel sunt deconectasta de la curent.Deci ma obliga sa-l accept ?

Comments are closed.