Cele doua modele ale smartwatch-ului Vector Watch, Meridian si Luna, sunt disponibile in Romania din data de 15 octombrie doar in reteaua magazinelor Orange si pe site-ul Orange.
Principalele atuuri ale smartwatch-urilor Vector Watch sunt: autonomia de pana la 30 de zile, compatibilitatea cu sistemul de operare Windows Phone si propriul sistem de operare, creat de la zero.
Prima oara cand am intrat in contact cu ceasurile Vector Watch a fost la conferinta ZF Mobilio 2015. Mi-a placut design-ul premium, insa nu mi-a placut faptul ca nu puteam interactiona cu notificarile. Smartwatch-ul a fost lansat initial in UK, iar din 15 octombrie este disponibil in Romania si US. Pretul este unul destul de piperat, ceasurile adresandu-se oamenilor business si pasionatilor de ceasuri care isi doresc un accesoriu elegant, ce afiseaza notificari si pe care il poti folosi zile intregi fara a-l incarca.
Autonomie 30 zile
Daca va intrebati cum au reusit sa obtina o astfel de autonomie, secretul este hadware-ul de pe acest ceas.
Bateria este LiPo de 280 mAh, procesorul este unul de tip ARM pe 32 biti, care consuma foarte putina energie, iar ecranul este de tip LCD monocrom, fara touchscreen, navigarea efectuandu-se prin cele trei butoane dispuse pe lateralul ceasului. Ceasul se incarca complet intr-o ora si jumatate si are o autonomie de peste 30 zile.
In dreptul literei R este dispus un senzor care activeaza o lumina pe spate atunci cand ceasul este intr-un loc cu lumina redusa, astfel incat sa il poti gasi cu usurinta. Pe aceste smart-watch-uri a fost introdus si un accelerometru care va porni automat display-ul (iti va afisa notificarile – daca exista) atunci cand vei ridica mana sa te uiti la ele.
Soft
Softul este creat de la zero de catre o echipa din Romania, insa ceasul este produs in China.
Ca sa va faceti o idee, majoritatea smartwatch-urilor de la cei mai mari producatori de telefoane mobile folosesc sistemul de operare Android Wear (care de curand este compatibil si cu dispozitivele iOS). Apple foloseste propriul sistem de operare Apple Watch OS, Samsung a renuntat la sistemul de operare de la Google si foloseste propriul sistem de operare Tizen, iar producatorii E-boda si Evolio la fel, folosesc sisteme proprii de operare si sunt compatibile cu sistemele de operare iOS si Android.
Ceasurile Vector Watch nu au un sistem complicat de operare, deoarece acestea nu au touch-screen si in mare poti vedea doar notificari ale aplicatiilor si sa schimbi modul de afisare al ecranului ceasului. Cu toate acestea, smartwatch-urile Vector sunt singurele de pe piata care sunt compatibile cu toate sistemele de operare de pe smartphone-uri. Daca ai, de exemplu, un telefon cu Windows Phone sau Windows 10, nu vei avea o alternativa, Vector watch fiind singurul care accepta acest sistem.
In aplicatia pentru smartphone poti seta anumite fete dinamice ale smartwatch-ului astfel incat sa vezi pe cadranul principal alte ore internationale, data, numarul pasilor sau caloriile consumate.
Odata setate in aplicatie cateva teme de afisare a ceasului, vei putea schimba afisajul doar apasand butonul de sus sau de jos de pe marginea laterala, iar printre aceste teme exista si un mod de afisaj care atunci cand apesi pe butonul din mijloc te duce spre un cronometru sau spre un meniu de unde poti seta o alarma. Practic, odata configurat ceasul in aplicatia de Vector Watch de pe smartphone, nu vei mai simti nevoia sa o deschizi, decat in cazul in care vrei sa vezi un grafic detaliat legat de numarul de pasi, calorii, distanta sau ore dormite (in meniul Activity daca vei intoarce telefonul in modul landscape vei vedea aceste grafice).
Pentru a configura aplicatia trebuie sa iti faci un cont care iti salveaza in cloud configuratia smartwatch-ului si astfel, daca iti schimbi telefonul, nu va trebui sa cauti din nou in magazinul lor online skin-urile setate anterior pentru smartwatch. Pentru a face unlink cu un telefon si a sincroniza ceasul cu un alt smartphone trebuie sa tii apasat lung butonul de sus si butonul din mijloc pentru a intrat intr-un meniu care iti va permite acest lucru.
Ce mi-a placut la Vector Watch
Modelul pe care l-am testat a fost Vector Luna, care are o carcasa argintie din otel inoxidabil, caruia i-am putut ajusta usor bratara eliminand cateva zale, prin scoaterea unor telescoape.
Timp de o saptamana, cat l-am avut in teste, nu l-am dat jos de la mana si mi s-a parut destul de comod, mai ales in contextul in care, in general, nu port ceasuri. Am intrat cu el si in apa, acesta fiind rezistent la 50 m adancime si am fost uimit sa vad ca ceasul a vibrat la mana chiar si fiind in dus.
Ce nu mi-a placut la Vector Watch
Nu sunt un fan al ceasurilor, iar pentru mine nu conteaza foarte mult functia de baza a unui ceas, cea de a-mi afisa ora, ci prefer o larga varietate de functii conectate la gadgeturile mele. Personal as alege oricand un smartwatch patratos, cu un design mai putin placut, dar cu microfon, difuzor si multe aplicatii, in detrimentul unui ceas rotund din materiale premium. Cel mai mult m-a deranjat faptul ca nu puteam vedea notificarile complete, pe ecran fiind afisate doar cateva randuri dintr-un mesaj, spre exemplu, si ca nu exista optiunea de a deschide o aplicatie din telefon direct de pe ceas. In momentul in care primesti o notificare, un cerc alb se va afisa in jurul ecranului ca in poza a doua.
Spre exemplu, daca primesti un SMS lung pe un ceas cu Android Wear, ai optiunea de a derula pe ecran sau de a deschide mesajul pentru a-l vedea pe telefonul care este situat intr-un suport din board-ul automobilului. Nu sunt multumit nici de smartwatch-urile cu Android Wear, deoarece pentru a raspunde la un SMS sau la un comentariu trebuie sa dictezi in limba engleza. La acest capitol Samsung sta cel mai bine, oferind si optiunea de a tasta mesaje pe ecranul ceasului.
Mi-as fi dorit sa existe si un microfon impreuna cu un difuzor pentru a putea raspunde la volan si sa vorbesc direct la mana, Vector Watch oferind optiunea doar de a respinge un apel, apasand pe butonul de jos al ceasului.
Spuneam la inceputul articolului ca softul este facut de la zero in Romania, iar din 2016 va fi disponibil pentru programatori si un API prin care dezvoltatorii de aplicatii vor putea afisa pe ceasurile Vector meniuri un pic mai complexe, nu doar notificari. Se va dezvolta si o modalitate prin care sa se poata controla player-ul audio de pe smartphone-uri, plus integrare cu anumite servicii de la Facebook, Nest, Uber sau British Airways.
Varianta mea preferata este Vector Luna, cea care are o carcasa mata neagra din otel inoxidabil si cureaua neagra din silicon.
Compania Vector Watch are origini romanesti, fiind fondata de antreprenorul Andrei Pitis impreuna cu alti fosti studenti de la Politehnica (pe Dan Tudose l-am cunoscut cu mult timp in urma), iar in actionariat a fost atras si Radu Georgescu in anul 2014. La sfarsitul lunii noiembrie 2015, compania a primit o noua finantare din partea grupului Catalyst Romania si a investitorilor privati Radu Apostolescu si Bogdan Vlad (cofondatori eMAG) si Mihai Popescu. Capitalul primit de companie urmeaza a fi folosit pentru sustinerea dezvoltarii produsului si extinderea biroului companiei din Statele Unite ale Americii.
Ceasurile Vector Watch au un pret destul de piperat, intre 300 – 500 euro, toate modelele fiind disponibile pe site-ul Orange, dar si in magazinele Orange.
Modelul cel mai accesibil financiar este Vector Meridian, varianta dreptunghiulara cu o carcasa neagra mata din otel inoxidabil si curea neagra din silicon sau din piele, la pretul standard de 300 euro.
Cel mai scump ceas Vector este Luna, care vine cu o carcasa din aur roz si are pretul standard de 500 euro.
Pe site-ul Orange se desfasoara periodic promotii, spre exemplu de Black Friday, ceasurile Vector au avut reduceri si de 100 euro. Daca doriti un voucher in valoare de 100 euro, imi puteti scrie in comentarii si vi-l dau pe al meu.
Later update:
Din 5 ianuarie Vector Watch a intrat si in oferta eMAG.
As vrea sa cumpar cadou de Craciun, ceasul Vector Luna argintiu, mai este valabil voucherul? Multumesc
Este, dar daca nu il folosesti in 48 de ore il dau altcuiva.