Stefan Rosioara Inginer, relatez de peste 5 ani de la toate evenimentele locale si lansarile internationale din domeniul telecomunicatiilor.

Review produse Vonino: Zun XO & Druid L10

2 min read

vonino zun

Inainte de Craciun am primit la teste, prin intermediul concursului online Proba de foc varfurile din gama de produse Vonino: smartphone-ul Vonino Zun XO si tableta Druid L10.

Nu am testat toate produsele Vonino, dorindu-mi doar sa imi fac o parere despre calitatea acestora. Produsele Vonino au autorizare GMS (Google Mobile Services apps), asta inseamna ca vin preinstalate cu produsele Google: Maps, Gmail, etc si ca pot primi update-uri OTA in viitor (spre deosebire alte branduri precum Xiaomi- care nu vin cu aceste aplicatii preinstalate). Softul este curat asemeni telefoanelor Nexus, fara o interfata speciala, cum este pe telefoanele Allview, Samsung, etc.

Din ce am vorbit si cu reprezentantii companiei, pe viitor ar avea de gand sa adauge si o interfata customizata care sa nu consume foarte multe resurse. In general prefer telefoanele care vin cu Android curat, insa imi plac si interfetele de la marii producatori, pentru ca ofera diferite functii. Spre exemplu, interfata Samsung imi ofera functia multi-window prin care pot sa impart ecranul in doua, unde pot deschide doua aplicatii simultan; interfata HTC imi place deoarece aplicatiile se pot derula in meniul principal pe verticala, interfata LG imi place pentru ca are la indemana scurtaturi in meniul principal pentru magazinul Google Play! si un search pentru aplicatii. Iar interfata Allview imi place pentru ca are integrat un call recorder direct in Android si nu mai este nevoie sa instalez terte aplicatii.

Review Vonino Zun XO

Din prima spun ca telefonul Vonino Zun XO este o varianta de luat in serios daca iti doresti un smartphone dual-SIM 4G cu Android 5 la un pret foarte accesibil de doar 600 lei. Un echivalent de la Allview cu acelasi ecran de 5 inci, cu un procesor un pic mai bun insa cu memorie RAM de doar 1 GB (2GB pe Zun XO) si doar cu Android 4.4.2 este Allview X2 Twin care este disponibil la pretul de 700 lei. As putea spune ca la pretul de 600 de lei (cadou husa daca cumparati de pe site)este cea mai buna optiune de pe piata raport pret calitate. Mentionez ca producatorul Allview are configuratii mai bune, insa la preturi mai mari; aici am comparat doar doua telefoane cu specificatii asemanatoare.

Dar sa revenim la varful de gama de la Vonino care  are un capac foarte placut la atingere, dar pe care raman amprentele, are un ecran luminos la rezolutie HD, iar sticla este curbata pe lateral (2,5 D, cum este si sticla de pe iPhone 6).
Sub ecran sunt situate 3 butoane capacitive, butonul de meniu, home si back. Nu ma asteptam sa regasesc butonul de meniu   pe un telefon cu Android 5.0 si abia dupa ce am predat telefonul am aflat ca daca tii apasat un pic mai mult pe el se activa multi-tasking-ul. Pe telefoanele lansate in 2015 cu Android 5.0 eram obisnuit sa gasesc in locul butonului meniu, butonul de multi-tasking, insa reprezentantii Vonino m-au asigurat ca functiile acestor butoane au fost setate conform standardelor impuse de catre Google (CDD).

Despre experienta de utilizare nu va pot spune prea multe, deoarece, dupa cum v-am spus, telefonul are instalata versiunea de Android 5.0 pe care o gasiti si pe un telefon Nexus.
La capitolul performante, testul pe care il aplic telefoanelor in ultima vreme este jocul Angry Birds 2, un joc care are cateva elemente de tranzitie ce iti pot arata intr-o oarecare masura performantele unui device Android. Pe Vonino Zun XO jocul nu sacadeaza deloc, in schimb, pe Vodafone Smart ultra 6, din nou un telefon cu aproape aceleasi specificatii, insa cu un ecran de 5,5 inch, acest joc se misca in reluare.

Review tableta Vonino Druid L10

Numele tabletei m-a facut sa ma gandesc un pic la denumirea Motorola Droid, insa nu exista nicio legatura.
Si aceasta tableta este foarte accesibila la 800 lei, insa la capitolul performante nu sta la fel de bine precun Vonino Zun XO. Si aceasta tableta vine cu Android 5.0, insa aplicatiile agata destul de mult din cauza procesorului quad-core si a memoriei RAM de doar 1 GB.

Ce imi place la aceasta tableta este materialul de pe spate din cauciuc si faptul ca pe spate exista un capac in spatele caruia, pe langa slot-urile SIM si pentru cardul SD,  exista mufe pentru antene externe. Astfel, aceasta tableta este ideala pentru soferii care efectueaza drumuri lungi, pe aceasta tableta putand monta un amplificator de semnal care sa le asigure o conexiune permanenta. Acest slot nu l-am mai vazut pe alte tablete.

Vonino vin cu produse telecom foarte accesibile, un segment pe care nu prea au concurenta, dar au si cateva produse inovative precum sistemele smart home entertainment Vonino MusicPad M1,  Vonino MusicPAD H1 sau ceasul pentru copii cu functii de baza Vonino Kids Watch S2 care este disponibil si in oferta Orange.

La final, daca vreti sa castigati usor unul din produsele Vonino, puteti participa la concursul Let’s get high tech care se desfasoara in fiecare zi pe Pro FM in orele 9, 12, 15 si 18 pana pe 9 februarie.

Avatar of Stefan Rosioara
Stefan Rosioara Inginer, relatez de peste 5 ani de la toate evenimentele locale si lansarile internationale din domeniul telecomunicatiilor.