Stefan Rosioara Inginer, relatez de peste 5 ani de la toate evenimentele locale si lansarile internationale din domeniul telecomunicatiilor.

SIEMENS M55 – Primul meu telefon

3 min read

DSC05754 thumb 25255B1 25255D

dsc05754_thumb-25255b1-25255d-225x300-4924708De mult timp imi doream sa scriu un articol despre primul meu telefon si cum am ajuns sa fiu pasionat de tehnologie, iar zilele acestea am prins curaj dupa ce am dat un interviu site-ului mixtopia.ro. Cu aceasta ocazie, eu si partenerul meu, Ionut Ciobotaru, am putut scrie despre ce reprezinta tehnologia pentru noi si sa povestim despre gadget-urile pe care le-am avut pe mana de-a lungul timpului.

Nu am prea multe de povestit despre primul meu telefon, fiindca acesta era un Bosch 509e cu care puteam doar sa sun si sa dau mesaje, iar cand sunam… tin minte si acum senzatia ca imi palpaia capul de la radiatiile pe care le emitea.

Primul smartphone, mai de Doamne ajuta a fost un Siemens M55 (in stanga vedeti ce a mai ramas din el), pe care l-am achizitionat impreuna cu un abonament, ce oferea cateva minute seara si in week-end. Stiu ca achizitia a fost facuta intr-o iarna si m-a costat 4 milioane, un pret bun la momentul respectiv.

dsc05760_thumb-300x225-3266399Telefonul era foarte mic si aducea ceva nou pe piata telefoanelor mobile, o camera foto detasabila si leduri rosii de notificare pe ambele parti ale telefonului. La acea vreme, telefoanele existente in Romania erau Nokia 3310, Alcatel OT 311 si Nokia 3100, cel din urma avand o margine fosforescenta si camera foto incorporata.

O alta noutate adusa pe telefoanele cu ecran color Siemens M55 si Nokia 3100 a fost introducerea jocurilor Java. Chiar si in prezent ma mai joc ocazional pe un Nokia 6630 jocurile Caveman si Zuma. Practic, atunci a murit Snake-ul de pe telefoanele Nokia si industria jocurilor mobile a prins viata. Jocurile erau destul de greu de gasit in acea vreme; deoarece nu existau site-uri specializate sau torrente, utilizatorii depindeau foarte mult de oferta de jocuri pusa la dispozitie de site-urile WAP ale operatorilor GSM.

In specificatiile telefonului se gaseau doar sunetele polifonice pentru sonerie. In realitate, daca modificai softul (si aici o sa revin imediat) puteai seta ca sonerie melodii in format wma. Acestea nu puteau fi transferate direct pe telefon prin cablul de date, transferul lor pe telefon putand fi efectuat doar daca erau atasate intr-un mail.

Probabil o sa ziceti ca era destul de usor sa trimiti un mail, doar ca la acea vreme nu exista tehnologia 3G sau wi-fi pe mobile, iar traficul prin GPRS era destul de costisitor. Asa ca mailurile erau descarcate prin tehnologia CSD, similara cu cea Dial-up, prin care sunai la un numar de telefon si te conectai astfel la internet, tariful fiind de 1c/minut dupa ora 23, din ce imi amintesc.

Spatiul de stocare limita si el foarte mult capacitatile telefonului, pentru ca acesta dispunea de o memorie interna de 1,75MB si de o memorie RAM de 3.25MB. Pentru a avea spatiu mai mare pe telefon pentru jocuri/ringtone-uri/poze (de videoclipuri nici nu se punea problema), am inversat memoriile intre ele, memoria RAM devenind de 1,75MB, lucru care insemna diminuarea performantelor telefonului. Tweak-urile pe care le gaseam, de cele mai multe ori, pe site-ul SiemensM55.as.ro sub forma unor fisiere cu extensia .bin, le instalam folosind cablul de date si programul V_KLay. Tot atunci am descoperit si meniul secret Netmonitor, prin care puteam monitoriza parametrii retelelor GSM. Pe forumul Softpedia, am gasit alti pasionati care monitorizau retelele. Astfel, pe acea sectiune discutam problemele retelelor, urcam poze cu echipamente GSM si locatiile acestora.

Bineinteles ca se intamplau si lucruri mai putin placute cand voiam sa adaug aceste imbunatatiri softului – cand instalam aceste tweak-uri, uneori procesul de scriere a datelor se intrerupea (modificam valori intr-o matrice imensa si nu interveneam intotdeauna asupra liniei corecta). Reluam procesul si daca eroarea persista, era clar ca telefonul se stricase definitiv si iremediabil. Cateva exemple gasiti aici.

dsc05755_thumb-300x225-1536993Singura solutie de a mai resuscita telefonul era schimbarea placii de baza, care, mai exact spus, reprezenta tot telefonul. Aici intervenea garantia, cu ajutorul careia am inlocuit de 5 ori placa de baza. Primele dati mi s-a inlocuit telefonul direct, fara observatii din partea service-ului, dar de la a 3-a interventie a trebuit sa il bag la cuptorul cu microunde de fiecare data (fara baterie), cauzand daune hardware telefonului. Aveam, in acest fel, baza pentru inca o schimbare a telefonului.
NU VA RECOMAND SA FACETI ACELASI LUCRU DEOARECE CLAUZELE S-AU SCHIMBAT INTRE TIMP!!!

Un singur lucru nu imi placea la acest telefon, Calculatorul, preferand varianta de pe Bosch-ul vechi.

Uitandu-ma la tot ce am scris mai sus observ cat de mult a evoluat tehnologia din domeniul telefoanelor mobile, cum au aparut noi aplicatii, tweak-urile si jocuri, toate acestea gasindu-se de cele mai multe ori intr-un singur loc, in magazine de aplicatii pentru toate platformele mobile (Google Play, App Store, Nokia Store, etc).

Trebuie sa recunosc faptul ca eram nevoit sa caut foarte mult informatii despre toate noutatile si update-urile disponibile, la acea vreme pe internet neexistand siteuri specializate precum cel al lui Dan Dragomir unde astazi citesc zilnic stiri despre gadgeturi pe computerblog.ro

Si ca sa intelegeti cat de important a fost primul smartphone pentru mine, inchei prin a va da cateva detalii cantitative: am cumparat TREI exemplare ale telefonului Siemens M55, iar daca le punem la socoteala si pe cele schimbate la service, ajunge calculul pe la numarul OPT.

Ce ziceti, am stabilit un record? 

Stefan Rosioara Inginer, relatez de peste 5 ani de la toate evenimentele locale si lansarile internationale din domeniul telecomunicatiilor.

Xiaomi 14 simplu și Pro: lansare oficială cu HyperOS și camere foto Leica

Cuprins Xiaomi 14 simplu și Pro: Lansare Oficială cu HyperOS și Camere Foto Leica Design și Specificații Tehnice HyperOS: O Nouă Experiență de Utilizare...
Stefan Rosioara
3 min read

Telefoanele Honor care vor primi actualizare la Android 13 / MagicOS 7.1

Telefoanele Honor care vor primi actualizare la Android 13 / MagicOS 7.1 În lumea tehnologiei mobile, actualizările de sistem de operare reprezintă un aspect...
Stefan Rosioara
3 min read