Statiile CB (Citizen Band) s-au raspandit incepand cu anii 1970 in intreaga lume pornind din Statele Unite, unde criza petrolului a determinat guvernul american sa impuna o limita de 90 km/h, iar soferii camioanelor in special au inceput sa foloseasca aceste statii pentru a-si trimite informatii despre benzinariile cu rezerve crescute de combustibil, despre controalele din trafic, dar si pentru a organiza actiuni de protest.
Banda de frecventa alocata statiilor CB este de 27 MHz, puterea statiilor nu trebuie sa depaseasca 4 W, iar statiile trebuie sa aiba avizul CE pentru a putea fi utilizate in Europa. Politia impreuna cu ANCOM efectueaza regular controale pentru a verifica daca statiile corespund normelor. In Romania exista o comunitate de aproximativ 100.000 de utilizatori ai statiilor de radiocomunicatii CB, iar frecventa cea mai utilizata este FM 22.
La ce este buna o statie CB cand am un telefonul mobil?
Pentru ca nu exista acoperire GSM in zonele muntoase, iar daca vei ramane blocat/in cazul unei defectiuni la masina intr-o zona fara semnal, un „coleg” care utilizeaza o statie CB ar putea sa te ajute sa nu innoptezi in masina (in caz de urgenta pe munte, comuta pe canalul FM 16 – frecventa soferilor cu automobile 4X4)
Nu merg pe coclauri, de ce as alege o statie cand pot folosi aplicatii mobile?
Aplicatiile precum Waze consuma cam 400 MB intr-o deplasare intre Bucuresti si Sinaia, deci nu este rentabil. Comunitatea CB-istilor este foarte mare, iar raportarea unui control radar, R.A.R. sau A.R.R. sau a unui eveniment rutier se face mult mai usor doar prin apasarea unui buton.
Ca si in cazul Walkie-talkie-urilor, pentru o receptie cat mai buna ai nevoie de o statie de la un producator consacrat, nu orice model chinezesc pe care il gasesti.
Falcon distribuie in Romania statiile CB ale producatorului Cobra Electronics – lider la nivel mondial in domeniul statiilor de comunicatie radio. In Romania, Falcon aduce statii CB Cobra dedicate profesionistilor, dar si utilizatorilor obisnuiti. Statiile Cobra CB dispun de functii de reglare manuala a puterii de emisie, de verificare a starii antenei, tensiunii bateriei, dar si de calibrare a antenei pentru performante maxime. Pentru utilizatorii incepatori este disponibil un model care dispune de toate comenzile pe telecomanda si de calibrare automata a antenei, model pe care il testez si eu pentru cateva zile.
Cobra 75 ST
Datorita designului compact si ergonomic al unitatii statiei radio CB si a faptului ca toate comenzile pot fi accesate cu o singura mana direct de pe microfon, unitatea poate fi instalata intr-o multime de locuri, cum ar fi sub bord, in cotiera sau sub scaune, fara sa incomodeze soferul in timpul mersului.
Firul spiralat al microfonului, care poate ajunge la circa 3 metri, asigura portabilitatea statiei CB. De asemenea, chiar daca are dimensiuni extrem de reduse (78,94 mm x 107,95 mm x 31,75 mm), microfonul reuneste toate functiile:
- reglajele pentru volum si nivelul squelch-ului;
- managementul canalelor de comunicare – statia poate memora pana la 4 canale si poate monitoriza doua canale diferite in acelasi timp;
- comutatorul AM/FM;
- butonul de blocare a tastaturii pentru eliminarea riscului schimbarii accidentale a canalelor sau functiilor.
Ecranul LCD luminat, aflat tot pe microfon, este usor lizibil atat pe timp de zi, cat si pe timp de noapte. Difuzorul puternic integreaza filtre de reducere a zgomotului cu pana la 90% (sistemul Soundtracker). In plus, unitatea principala a Cobra 75 ST accepta conectarea unui difuzor extern.
Specificatii tehnice:
• 40 de canale FM/AM
• Gama de Frecvente: 26.565 la 27.99125 MHZ
• Toleranta Frecventa: 0,005%
• Stabilitatea frecventei: Sintetizator automat PLL (Bucla cu faza blocata)
• Temperatura Functionare: –20° C ÷ + 55° C
• Tensiune Alimentare: 13,2 V nominal
• Consum:
EmisieAM/FM = 1,4A (maxim)
Receptie: mod filtrat: 0,9 A;
• Iesire Audio = maximum 1,2A
• Conector Antena: UHF; SO-239
Pret: 579 lei, TVA inclus
Pentru rezultate optime, se recomanda folosirea statiei impreuna cu antena Cobra HG A1500, cu o putere de 300W, o inaltime de 914 mm si care dispune de brat si talpa magnetica construite din otel inoxidabil, placat cu crom negru, rezistent la zgarieturi.
Specificatii tehnice:
• Gama de frecvente: 26 – 30 MHz
• Compatibila cu toate statiile radio CB
• Antena reglabila (posibilitate de acordare)
• Cablu coaxial de conectare
Pret: 159 lei, TVA inclus
Cobra 29 LX
Este o statie pentru profesionisti, fiind si prima statie cu auto-diagnoza inclusa, care permite testarea puterii de emisie, starea antenei si voltajul bateriei, pentru a obtine o comunicare de calitate.
SWR-metrul incorporat asigura calibrarea ansamblului statie-antena si ajuta la atingerea performantelor maxime. Indicatorul de stare a antenei emite o alerta vizuala in cazul in care antena nu este amplasata corect, cablul este intrerupt sau nu este bine infiletat.
Pentru un nivel ridicat de personalizare, Cobra 29 LX vine cu un display LCD in 4 culori selectabile – verde, albastru, portocaliu sau rosu – pentru o integrare perfecta in interiorul autovechiculului.
Statia permite comunicarea fara costuri atat in tara, cat si in strainatate, ceea ce o face ideala pentru calatorii placute. In cazul aparitiei unei situatii de urgenta, aceasta poate fi anuntata rapid participantilor la trafic.
Cu statia Cobra 29 LX, comunicarea este optima: mesajele sunt transmise si receptionate clar datorita functiei de prelucrare si imbunatatire a semnalelor (System Soundtracker®) si a utilizarii microfonului cu atenuare a zgomotului de fond.
Specificatii tehnice:
• 40 de canale FM/AM
• Gama de Frecvente 26.565 la 27.99125 MHZ
• Toleranta Frecventa 0,005 %
• Controlul Frecventei Sintetizator automat PLL (Phase Lock Loop)
• Temperatura Functionare –30° C ÷ + 65° C
• Tensiune Alimentare 13,2 VDC nominal (negativ la masa)
• Consum Emisie: AM/FM mod complet, 1,4A (maxim)
• Receptie: Filtrata, 0,9 A;
• Iesire Audio maxim 1,2A (nominal)
• Conector Antena UHF; SO-239
Pret: 629 lei, TVA inclus
Cobra 19 DX
Este cea mai vanduta statie radio de emisie-receptie, fiind compacta si robusta, iar in ciuda dimensiunilor reduse si poate fi instalata cu usurinta in majoritatea autoturismelor si camioanelor. In plus, poate fi programata pentru utilizare nationala si internationala.
Cele mai importante functii ale statiei sunt Squelch-ul, care elimina zgomotul dintre conversatii, si RF Gain, pentru excluderea variatiei semnalului. Cobra 19 DX functioneaza pe 40 de canale AM/FM si dispune de un display LCD iluminat, care indica starea statiei (emisie/receptie), canalul pe care se comunica si nivel semnal.
Specificatii tehnice:
• 40 de canale FM/AM
• Dimensiuni: 44.5 mm (H) x 114 mm (l) x 178 mm (L)
• Greutate: 1,5 kg
• Tip microfon: 4-pin
• Putere emisie antena: 4 W / 1 W
• Gama de frecvente: 26.965 la 27.400 MHz
Pret: 329 lei, TVA inclus
Pachet Statie CB Cobra 19DX IV EU+ antena HGA1500 – 399 lei TVA inclus
Compania Falcon este prezenta in Romania de 20 de ani si este principalul importator si distribuitor de produse electronice pentru autoturisme (sisteme de securitate, senzori de parcare, solutii prin care se poate porni masina de la distanta), partener al unor branduri de renume international din domeniu: Cobra, Viper, Sony, JVC, Parrot, Navon, Bury, Kicker.
Cobra Electronics Corporation este lider la nivel mondial in domeniul sistemelor de comunicatie radio, cu peste 50 de ani de experienta in productia si inovarea echipamentelor mobile de comunicatii.
Imteresamt articol. Nu ai precizat si cel mai mare dezavantaj al acestor statii: in permanenta vorbeste cineva acolo, iar in 70% din cazuri sunt injuraturi si vorbe urite. Eu ca familist am renuntat in secunda 2 la ea, am copii si aud numai prostii. In plus nu poti merge relaxat cu o muzica ceva ca-n permanenta piriie ala si auzi toti idiotii….
Pe canalul 22 nu se prea injura… Pe mine ma enerveaza mai mult bazaitul cobtinuu
Se poate sa intalnesti si idioti care sa vorbeasca urat, dar este la fel ca in metrou sau in Auchan. Inplus statia are buton de volum si mufa pt casti, deci poti evita cimpanzeii care injura.
waze mananca cativa mb de la bucuresti la sinaia, in niciun caz 400mb
Exact!
Care e mai buna stație auto vreau sa iau si eu va multumesc
Cobra 29 LX EU – http://store.falcon.ro/produse/179-statii-radio-emisie-receptie/217-cb-radio/1010-cobra-29-lx-eustatie-cb-radio-emisiereceptie-model-aniversar.html
Asta este cea mai buna si merge in orice tara
Sal merge bine statia
Alege o statie din gama president sant de departe cele mai fiabile, eu folosesc de peste 20 de ani aceste statii!
Gama prezident
Aștept răspunsuri va rog va multumesc
Statie CB Avanti Morini Forza Export
Mersi cam CIT costa cu tot cu antena
Cobra sa inteleg ca nu e facuta in China . . .
Mai nou, adica de vreo 4-5 ani, avem in Bucuresti grupul Marius 99-Fane Autonetul (plus altii) care se ocupa cu bruierea sistematica a canalelor 22 si 23 cu inregistrari cu Talpa si tot felul de sunete ca sa dea vina pe el (pe Talpa). De pilda exact acum la aceasta ora in zonele Colentina, Pantelimon, Voluntari, Baicului, Calea Mosilor receptia in canalul 22 este puternic bruiata de catre numitul Marius 99 (un tepar notoriu de la podul Colentina vis-a-vis de Mc.Donalds). Este usor de descoperit de unde se bruiaza dupa nivelul semnalului receptionat de statie dar cu antena deconectata. Asa a fost prins in flagrant Fane Autonetul pe cand punea inregistrarile cu „sugi p–la, sugi p–la” in 22 din Drumul Taberei in zona strandului. Unii soferi s-au enervat si l-au asediat aruncadu-i cu caramizi in geam. Asta l-a facut sa ia o pauza dar a inceput iar. Acum si-au unit eforturile si bruieaza pe rand, fiecare, ca sa bulverseze incercarile de a fii depistati de catre soferi. In conditiile astea credeti voi ca se poate face ceva ? cu asemenea viermi?
Chiar nu ma pricep
Pasiune de om bolnav. Sper ca ANCOM sa-i poata gasi locatia exacta si sa-i dea „medicamentele”.
mai mare de 4 w unde gasesc?