Stefan Rosioara Inginer, relatez de peste 5 ani de la toate evenimentele locale si lansarile internationale din domeniul telecomunicatiilor.

HD voice ce au vecinii moldoveni

4 min read

hd phone1

Nu va ganditi ca ar avea legatura cu tigarile Kent HD, e doar un nou standard de voce ce va devenii standardul viitor al comunicarii mobile. Comunicatiile nu se mai efectueza prin AMR ci prin AMR-WB (Adaptive Multi Rate – Wide Band) prin intermediul retelei HSDPA, sunetul devenind astfel mult mai natural datorita utilizarii unui spectru de frecventa mult mai larg de redare a vocii: 50-7000 Hz, fata de spectrul obisnuit de 300-3400 Hz. Mai jos am atasat comunicatul companiei Orange Moldova. Sunt foarte mirat cum asa ceva s-a intamplat in Moldova, cred ca singurul motiv este suprafata terestra mica a tarii.

Orange Moldova a anuntat astazi lansarea in premiera mondiala a unui nou standard de calitate a vocii de inalta definitie (HD voice) pentru telefonia mobila. Aceasta tehnologie reprezinta o imbunatatire semnificativa a calitatii sunetului convorbirilor telefonice. In timp ce alte tehnologii mobile, cum ar fi multimedia, au avansat vertiginos, este pentru prima data, in ultimii 10 ani, cind sunetul devine subiect al unei imbunatatiri semnificative. In acest fel, lansarea de astazi a acestui nou standard constituie un pas urias in viitor.

Acest eveniment unic, care plaseaza Moldova in istoria telefoniei mobile de generatia a treia a fost celebrat intr-un anturaj festiv in incinta Muzeului National de Arte in data de 09/09/09 la ora 09:09 seara, in prezenta oficialilor locali si internationali. Primii oameni din lume care au efectuat un apel comercial in baza de HD voice au fost Pavel si Cleopatra Stratan.

hd_phone1-3833964Unicul telefon mobil din lume cu sunet de inalta definitie integrat (HD voice) este Nokia 6720c versiunea WB-AMR. Tehnologia WB-AMR va deveni pe viitor strandard pentru telefonia mobila.

Clientii care vor utiliza acest telefon in reteaua 3G+ de la Orange Moldova, vor beneficia de cea mai sigura calitate a sunetului, capabila sa transmita emotia sunetului natural mult mai adecvat decit celelalte telefoane. De asemenea, telefonul atenueaza bruiajele externe si asigura astfel cea mai pura sonoritate a convorbirilor pentru ambele parti.

Liudmila Climoc, directorul general Orange Moldova, a relatat: "Suntem foarte mindri ca aducem aceasta premiera mondiala in Moldova si demonstram astfel potentialul specialistilor de la noi si a pietei autohtone. Pentru implementarea acestui standard, echipa noastra a colaborat intens cu subdiviziunile grupului Orange, specializate in cercetarile in domeniul dezvoltarii tehnologiilor. La baza acestei reusite se afla o solutie, care a fost utilizata in cadrul instalarii retelei Orange Moldova 3G. In prezent, aria de acoperire a retelei 3G constituie peste 63% din populatie. Recent, parametrii retelei au fost suplimentar adaptati pentru viteza de pana la 14,4 Mbps pentru Internet. Calitatea retelei si structura sa, ne-au permis sa prezentam astazi aceasta premiera mondiala. Prin lansarea acestui standard Orange isi reafirma atasamentul fata de calitate si angajamentul de a investi in viitorul Moldovei."

Importanta acestei premiere consta nu numai in faptul ca aceasta tehnologie dobandeste statut comercial, dar, inainte de toate, faptul ca acest eveniment se produce in Moldova.
un program continuu de imbunatatire a retelei

Lansarea HD voice este rezultatul unui program continuu de imbunatatire a retelei Orange. Numai in ultimele 18 luni investitiile in acest domeniu au constituit circa 1 miliard de lei.

"Premiera mondiala a HD voice in Moldova le ofera clientilor Orange posibilitatea de a beneficia de cea mai buna calitate exiastenta in lume a convorbirilor telefonice mobile, – a explicat Liudmila Climoc, directorul general Orange Moldova. Gratie eforturilor de dezvoltare a retelelor 3G si 2G, toti clientii vor sesiza o imbunatatire semnificativa a calitatii retelei, care la moment inregistreaza cea mai larga acoperire GSM si 3G dintre operatorii autohtoni."
o inovatie dezvoltata impreuna cu Laboratoarele Orange

Lansarea HD voice este rezultatul unei strinse colaborari cu echipa Orange Labs, care se ocupa de cercetari in domeniul dezvoltarii tehnologiilor. Aceste laboratoare sunt amplasate in 18 locatii ale lumii si reprezinta centre dedicate in exclusivitate cercetarilor, dezvoltarii si sustinerii proceselor de implementare a unor produse si servicii inovative. Orange Moldova s-a folosit de mai multe ori de elaborarile din portofoliul vast al laboratoarelor Orange, cum ar fi, de exemplu, cind a lansat serviciile TV Mobil, Name Your Number, Tonuri de Asteptare si altele.

Yves Tyrode, Vice-presedinte executiv Orange Technocentre, a mentionat ca "HD voice este, fara indoiala, viitorul standard al comunicarii mobile si va fi utilizat de tot mai multi consumatori in anii urmatori. Suntem extrem de fericiti ca putem oferi aceasta tehnologie clientilor nostri din Moldova, care vor avea posibilitatea sa o utilizeze primii in lume".
HD voice — standardul de viitor al telefoniei mobile

Grupul Orange planifica sa extinda rapid varietatea de telefoane mobile compatibile cu HD voice in toata Europa. Astfel, Grupul preconizeaza sa lanseze HD voice in Marea Britanie si Belgia pina la sfirsitul anului 2010 si este sigur ca acest tip de telefoane va constitui majoritatea printre aparatele 3G vindute in urmatorii cinci ani.

Lansarea in premiera a HD voice pentru mobile in Moldova reprezinta cea de a doua etapa a strategiei Orange in materie de HD voice, care urmeaza dupa lansarea vocii de inalta definitie VoIP, pentru telefonia fixa. Actualmente, in jur de 500 000 de aparate Livephone au fost deja vindute in Franta si numarul acestora va creste gratie implementarii serviciului in alte tari in lunile imediat urmatoare.

"Sunt mindra pentru succesele care permit Moldovei sa depaseasca chiar si acele tari, care dispun de acces sporit la tehnologiile Internet — a mai mentionat Ludmila Climoc. Vom realiza misiunea noastra, oferind concetatenilor nostri Internet si telefonie mobila accesibile, dotate cu cele mai interesante inovatii".

Si in caz ca nu ati ramas putin uimiti mai exista o noutate legata de date:

Orange prezinta retea Internet 3G+ de 14,4 Mbps – deja in peste 30 de localitati
Orange sterge bariera digitala

Astazi, Orange Moldova prezinta cele mai rapide servicii Internet 3G+ din Moldova. Dintre retelele cu capacitatea de 14,4 Mbps din Europa, reteaua Orange Moldova are  cea mai mare rata de acoperire nationala.

Totodata, Moldova este una din primele tari din lume si prima companie din grupul Orange care a implementat asemenea retea.

Aceasta performanta se datoreaza investitiilor de peste 1 miliard de lei, efectuate din 2008 pana in prezent, profesionalismului echipei de la Orange si suportului Grupului France Telecom.

"Clientii au incredere in noi deoarece reteaua Internet 3G+ de la Orange are cea mai larga acoperire din Moldova, iar avantajele acesteia sunt accesibile in peste 30 de localitati ale tarii pentru toti clientii Internet Acum. Lansarea retelei Internet de pana la 14.4 Mbps este o dovada in plus ca investim in permanenta in dezvoltare si raspundem cerintelor crescande ale clientilor," a mentionat directorul general Orange Moldova, Liudmila Climoc.

Astfel, avand la dispozitie cel mai rapid Internet 3G+ din Moldova, posibilitatile de navigare se extind enorm:
viteza de descarcare a datelor mai rapida – pana la 9 Mbps in majoritatea localitatilor cu acoperire 3G+ (de ex. acum un fisier de 1 GB poate fi descarcat in circa 15 minute)
viteza de transmitere a datelor de pana la 3Mbps cu optiunea Upload rapid.

Cea mai mare rata de acoperire nationala a retelei de 14.4 Mbps

Orange Moldova este tara cu cea mai mare rata de acoperire nationala a retelei de 14.4 Mbps din Europa.

"Strategia noastra a fost una diferita de cea aplicata in alte tari din Europa. Noi ne-am propus lansarea nu doar a unui punct de acces, dar a unei retele veritabile, care asigura servicii Internet 3G+ la viteza inalta pentru peste 40 la suta din populatie. Astfel, Orange Moldova contribuie la depasirea barierei digitale, iar Moldova se apropie de tarile avansate in ce priveste accesul universal la Internet rapid," a subliniat in cadrul conferintei de presa Liudmila Climoc, directorul general Orange Moldova.

Avatar of Stefan Rosioara
Stefan Rosioara Inginer, relatez de peste 5 ani de la toate evenimentele locale si lansarile internationale din domeniul telecomunicatiilor.