Stefan Rosioara Inginer, relatez de peste 5 ani de la toate evenimentele locale si lansarile internationale din domeniul telecomunicatiilor.

IMAX

2 min read

3

Update: IMAX, cel mai mare ecran din lume a fost instalat astazi si la Bucuresti, in cadrul AFI Palace Cotroceni, si va fi deschis publicului incepand cu 20 noiembrie 2009.

Ecranul, care este de 20 ori mai mare decat un ecran standard de cinema, are o inaltime de 26 de metri si o latime de 37 de metri. In plus, are o forma usor curbata pentru a cuprinde vederea periferica a tuturor celor care vizioneaza un film si este confectionat din latex, pe 70% din suprafata sa avand perforatii speciale, care permit trecerea sunetului si previn miscarea datorata curentilor de aer. La suprafata, ecranul este acoperit cu o vopsea argintie speciala prin care este reflectata lumina in sala.

Sala care gazduieste ecranul are 398 de locuri, investitia totala in scaune fiind de aproximativ 60.000 de euro, potrivit Corinei Gonteanu, Director de Marketing din cadrul Cinema City Romania. Proiectorul IMAX, care cantareste aproximativ o tona a costat peste doua milioane de euro, a mai adaugat aceasta.

"Majoritatea filmelor care vor fi difuzate pe uriasul ecran vor fi documentare, cu scop educativ", a spus Gonteanu, precizand ca filmele difuzate in cadrul IMAX se adreseaza in special grupurilor scolare.

In prezent in Europa exista in jur de 70 de Sali IMAX.

De pe Metropotam aflu ca din 20 noiembrie Cinema City va deschide in mall-ul AFI Palace Cotroceni (care se va deschide pe 29 octombrie) , cel mai mare multiplex din Romania, cu 21 de sali de cinema: 17 sali normale, 3 sali de VIP si o bijuterie de salaIMAX asemanatoare cu cea din Praga.

Daca tot am vorbit de cifre, trebuie pomenite cateva si in legatura cu tehnologia IMAX. Aici a intervenit Larry O’Reilly, care ne-a explicat diferenta intre experienta 35mm, 3D si IMAX – ca de la cer la pamant. Asta dupa ce mai devreme vizionaseram 15 minute din Harry Potter VI pe 35 mm si apoi aceleasi 15 minute in IMAX si am avut senzatia ca am vazut doua filme diferite – de fapt, intai ca am vazut un film, apoi ca m-am aflat intr-unul. Ca sa revenim la cifre, pelicula este de 70 de milimetri, deci de doua ori mai mare decat cea standard de 35 mm, ecranul este imens, 18 metri inaltime si 24 de metri lungime -  pentru a intelege mai bine proportiile, cu patru astfel de ecrane puse pe orizontala ti-ai facut un teren de fotbal -, proiectorul cantaresteo tona si costa 2 milioane de dolari (unul normal costa ~ 40.000 de dolari), lumina sa este atat de puternica incat poate proiecta pana pe Luna, adica pana la o distanta de 384.403 de kilometri, lampa este racita cu jet de aer si apa (incat ne intrebam la un moment dat daca nu cumva proiectorul o fi radioactiv), iar o rola de film cantareste cam 400 de kg.
Cea mai mare inovatie e poate faptul ca se proiecteaza in paralel pe acelasi ecran pelicule pentru ochiul stang si pentru cel drept, iar ochelarii nu sunt deloc incomozi, nici macar pentru persoanele care poarta ochelari de vedere. Convertirea unui film digital in format IMAX costa in general 1.5 milioane dolari, iar convertirea unui film 2D in IMAX (gen Harry Potter VI) costa 5-6 milioane dolari. Si, in ciuda acestor cifre, pretul nu se anunta prea ridicat. El nu ne-a fost dezvaluit inca, dar s-a spus ca nu va fi cu mult mai scump decat cel la un 3D.
3 9
Cat despre cinematograful IMAX, este o masinarie de transformat visele in realitate sau este, cum spunea Larry O’Reillyglumind, "it’s like heroine, people keep returning and asking for more". Cei care au visat vreodata ca zboara se vor intalni cu exact aceeasi senzatie si aici, in scenele care te poarta deasupra oceanelor sau deasupra oraselor. Imaginea cu T-Rex (T-Rex: Inapoi in cretacic) care iese din ecran nu este deloc exagerata, sunt momente in care intinzi mana spre ecran incercand sa-i smulgi din mana bagheta lui Harry Potter sau sa te feresti de botul amenintator al unui rechin (intre 3D si IMAX este o diferenta, asa cum spuneam, ca de la cer la pamant). 

Avatar of Stefan Rosioara
Stefan Rosioara Inginer, relatez de peste 5 ani de la toate evenimentele locale si lansarile internationale din domeniul telecomunicatiilor.