Stefan Rosioara Inginer, relatez de peste 5 ani de la toate evenimentele locale si lansarile internationale din domeniul telecomunicatiilor.

Baterii ZN-AER

1 min read

image thumb6

De pe Arena IT aflu ca apare urmatoarea tehnologie in materie de baterii:

image_thumb6-4454313 S-ar parea ca actualele baterii reincarcabile Li-Ion, atat de folosite in mai toate dispozitivele mobile, sunt la capat de drum. O noua tehnologie, bazata pe zinc si aer, urmeaza sa fie introdusa. Si daca toate promisiunile despre ea sunt adevarate, ar trebui sa permita incarcari de aproximativ trei ori mai mari ca acumulatorii Li-Ion cu dimensiuni similare, si costuri la jumate.

Aceste baterii au fost puse la punct de o companie norvegiana, Sintef, si vor fi initial comercializate de subsidiara ReVolt, localizata in Suedia. Primele echipamente propulsate de Zn-Aer vor sosi in 2010, si vor fi micutele aparate auditive. Dar incet tehnologia va urca si la dispozitive mai mari.

Ca principiu, aceste baterii au un electrod din zinc, iar cel de-al doilea este o substanta poroasa ce absoarbe oxigenul atmosferic. Intre ei, un electrolit apos, care impreuna cu oxigenul genereaza, sub actiunea unui catalizator special, ioni hidroxil (OH-). Acestia determina oxidarea zincului, ce la randul lui elibereaza electroni, deci genereaza curent electric.

La reincarcare are loc procesul invers, cu degajarea de oxigen. Deci aceste baterii sunt si mult mai sigure, neavand componente flamabile. Problema pana acum a fost deteriorarea electrodului cu aer la procesul de reincarcare, pentru a putea permite mai multi astfel de cicli.

Dar s-a ajuns la 100 cicli de incarcare / descarcare deja, si in viitorul apropiat se spera la 300 – 500. Si cum acesti acumulatori au o capacitate de trei ori cat cei Li-Ion, ar fi nevoie de mai putini cicli pe durata de folosire a unui dispozitiv.

O alta tehnologie interesanta este bazata pe dinam:

Un astfel de gadget este PEG sau Personal Energy Generator, creat de Tremont Electric. PEG converteste energia cinetica obtinuta de purtator (in timp ce merge sau alearga) in energie electrica cu care va puteti incarca iPod-ul, telefonul sau mp3 player-ul fara sa mai fie nevoie sa-l incarcati acasa sau sa-l alimentati cu baterii.

image_thumb-5b2-5d2-300x115-7176284 Si nu va imaginati ca PEG-ul presupune vreun soi de plasturi sau ventuze care sa va capteze energia; este doar un baton de 23 de cm lungime si 5 cm grosime pe care il puteti purta in rucsac, fiindca nu cantareste decat 250 de grame. Singura conditie e sa-l conectati prin USB la telefon sau la player. Intr-o ora de miscare, va puteti incarca aparatul cu 80 la suta din energia necesara.

Producatorii sustin ca daca posesorii de aparate portabile ar folosi PEG-uri in loc sa-si incarce aparatele acasa sau cu baterii, energia astfel economisita ar putea sa aprovizioneze inca 21.000 de case pe an. A small stick, a great number for mankind. Daca cifrele si beneficiile v-au convins, puteti sa va inscrieti deja pe lista de asteptare.
Pana atunci, fiindca tot am vorbit de baterii, trebuie sa amintim si de o noua specie, ceva mai ieftina si mai durabila: bateriile litiu-sulf. Deocamdata ele sunt in stadiul de cercetare, la Universitatea Waterloo din Canada, unde o profa cu constiinta mediului inconjurator, Linda F. Nazar, lucreaza la dezvoltarea lor. Dupa bateriile litiu-ion, folosite in prezent si de industria autoturismelor hibride (dar deja controversate), bateriile litiu-sulf ar putea aduce cateva avantaje in plus pentru mediul inconjurator. Mai multe info aici.

Stefan Rosioara Inginer, relatez de peste 5 ani de la toate evenimentele locale si lansarile internationale din domeniul telecomunicatiilor.