Stefan Rosioara Inginer, relatez de peste 5 ani de la toate evenimentele locale si lansarile internationale din domeniul telecomunicatiilor.

Coarnele de diavol, mana incornorata: m/

2 min read

image thumb 5B14 5D1

Rockul este una dintre culturile cu cele mai bogate palete de simboluri, semne si imagini asociate, de la clasicul pumn strans in coarne de diavol, la capul de mort, pentagrama, cruci intoarse ori malteze, aripi de vulturi sau de lilieci, arme, anarhie, lanturi, spini si trandafiri. O trecere amanuntita in revista a tuturor simbolurilor rock ar putea ajunge de dimensiunile unui ceaslov, dar metropotamul o sa treaca -in episoade- doar prin cateva dintre cele mai frecvente.

Coarnele de diavol / mano cornuta

image_thumb-5b14-5d-4504644 Folosit unanim de rockerii de toate coloraturile, de la metal heavy ori extrem la alternativ si punk, semnul e o stilizare a imaginii de cap de diavol, cu coarne. Originea lui e cam incetosata si se imparte intre Gene Simmons de la Kiss si Dio ori Butler de la Black Sabbath.

Primul sustine ca a inventat si popularizat gestul fara sa isi dea de fapt seama, pentru ca atunci cand canta la chitara tinea pana intre degetul gros si cele doua degete din mijloc (mijlociul si inelarul), astfel ca atunci cand ridica mana le avea ridicate pe celelalte doua degete libere. Apare chiar facand acest semn pe coperta albumului din 1977, Love Gun.

Dio (caruia i se atribuie cel mai frecvent popularizarea semnului) sustine (in documentarul Metal: A headbanger’s journey) ca este un semn mostenit din copilarie de la bunica sa, gest folosit contra deochiului (malocchio). Aparent Dio a simti nevoia sa contracareze gestul pacii facut de Ozzy pe scena, cu un altul, original – ceea ce ar localiza pretinsa popularizare dupa 1979, cand a venit la Black Sabbath. Diverse surse spun insa ca primul care a folosit de fapt semnul a fost Terry Butler (tot Black Sabbath), intr-o fotografie a trupei din 1971, mult mai devreme decat Dio si Simmons.

Cu toate acestea, daca ne luam nu dupa popularitate (aparent aici Dio castiga), ci dupa cronologie, cel mai devreme in contextul muzicii rock semnul a aparut -intr-un cadru cam ocult- pe coperta interioara a albumului Witchcraft Destroys Minds and Reaps Souls, al trupei Coven, in 1969.

Alte interpretari

Mana cu cele doua degete intinse paralel in sus pare sa fi reprezentat o amuleta de origini necunoscute, mano cornuta, care trebuia sa ofere protectie impotriva deochiului (acel malocchio al bunicii italiene a lui Dio) si in general a raului.

Degetele intinse intr-un fel similar par sa reprezinte insa si un gest de binecuvantare: un exemplu este pictura Rabinul cu pisica, de Natalya Goncharova, in care se vede in coltul din stanga sus mana lui Dumnezeu (banuim), coborand asupra rabinului cu exact acest gest. Aceasta interpretare ar explica si fotografia Papei de aici, surprins cu ambele maini in postura mainii incornorate, deoarece banuim ca Papa Ratzi nu incearca totusi sa ne conduca subliminal pe caile gresite ale Zeului cu Coarne.

image_thumb-5b13-5d-300x300-3557373 Daca te uiti la o multime de rockeri la concert, o sa observi insa variatiuni de… "semnalizare": cei mai multi strang trei degete (simbolizand, in originile oculte, negarea Sfintei Treimi) si tin doua in sus, ca pe niste coarne. Unii ridica insa si degetul mare, intr-un simbol despre care probabil nu stie multa lume ca inseamna "te iubesc" in limbajul semnelor, incorporand initialele I (degetul mic), L (ove – indexul si policele), Y (ou – degetul mic si policele).

Aceasta din urma semnificatie ar fi si o explicatie pentru raspandirea semnului in afara zonei de rock, mai precis popularizarea lui chiar si printre politicieni, care se pare ca au parasit vechiul si devalorizatul semn al pacii (cel cu 2 degete in V) in favoarea noului si internationalului semn cool al dragostei… si rock’n roll-ului 🙂 – vezi aici o galerie intreaga de personalitati (Obama, Clinton, Bush, Sarkozy, Liz Taylor si… Spiderman?!), care flutura -neavizat, ai putea spune- "semnul diavolului":

image_thumb-5b9-5d2-6272386 image_thumb-5b10-5d1-9525989 image_thumb-5b4-5d-8359880 image_thumb-5b12-5d1-300x214-7005455

 

 

 

 

 

 

 

Sursa

Stefan Rosioara Inginer, relatez de peste 5 ani de la toate evenimentele locale si lansarile internationale din domeniul telecomunicatiilor.