Stefan Rosioara Inginer, relatez de peste 5 ani de la toate evenimentele locale si lansarile internationale din domeniul telecomunicatiilor.

4G sau tehnologia LTE in curand in Romania

2 min read

lte

lte-300x272-5248172Tehnologia de telefonie mobilă şi Internet în bandă largă de generaţia a patra (LTE – long term evolution) ar putea ajunge în România mai rapid decât ne aşteptăm, chiar din 2010, spun jucătorii din industrie, care avertizează însă că deocamdată lipsesc terminalele (modem sau telefon). La nivel internaţional, Vodafone, Orange şi Cosmote au ales deja LTE ca tehnologie de generaţia a patra. Noua tehnologie este justificată de creşterea numărului de utilizatori de date mobile şi de creşterea volumului de trafic realizat de aceştia. Telefonia mobilă 4G va oferi, pe lângă serviciile de voce şi date, devenite deja obişnuite, viteze de acces la Internet foarte mari, pentru a putea livra servicii precum televiziune pe celular sau transfer rapid de fişiere de mari dimensiuni.

Solutia LTE furnizeaza rate maxime de transfer de date de pana la 173 Mbps in downlink si 58 Mbps in uplink, ceea ce inseamna o viteza de zece ori mai mare decat ofera tehnologia HSPA in prezent.

Practic, un fisier de 100 Mbps se downloadeaza, la viteze teoretice, in 56 secunde in cazul tehnologiei HSPA, in 19 secunde in cazul HSPA+ si in doar 5 secunde in cazul solutiei LTE (4G). In cadrul unei demonstratii ce a avut loc miercuri, download-ul unui fisier de 100 MB s-a realizat in circa 10-12 secunde.

Solutia LTE poate fi accesibila in frecvente largi, intre 800 Mhz si 2.600 Mhz, putand fi desfasurata in paralel cu HSPA/HSPA+, in cadrul unei arhitecturi de retea simplificate. Tehnologia este pregatita si pusa la punct, „mult mai ieftina decat cea HSPA sau HSPA+”, pentru lansarea ei pe piata pe plan global fiind insa nevoie de terminale si modem-uri compatibile precum si de frecvente libere.

Pentru că utilizează în special frecvenţele 2,6 GHz, echipamentele LTE acoperă zone mai mici în comparaţie cu tehnologia 3G sau HSPA, deci este nevoie de mai multe staţii radio pentru a acoperi o zonă. Pe de altă parte, pentru că traficul şi numărul de utilizatori creşte constant, operatorii trebuie să investească în capacitate, iar echipamentele LTE sunt mai ieftine decât costurile pentru un upgrade similar pe tehnologiile mai vechi.
ANCOM are în proiect relansarea licitaţiei pentru licenţele BWA (Broadband Wireless Access) în 2010. Licitaţia a eşuat anul acesta pe fondul crizei economice, dar şi din cauza preţului mare soli­citat şi a caietului de sarcini extrem de complex, care ar fi impus investiţii de sute de milioane de euro pentru operatori. Tehnologia LTE va putea fi dezvoltata in paralel cu HSPA si HSPA+, nefiind nevoie ca operatorii sa recurga la modificari majore ale tehnologiei actuale. LTE va veni ca si solutie complementara ce insa va castiga din ce in ce mai mult teren.

„Pentru a încuraja utilizarea Internetului de bandă largă în România, Autoritatea intenţionează ca în 2010 să elaboreze şi să implementeze o strategie privind introducerea sistemelor BWA în benzile de frecvenţe de 3,5 GHz, 2,5 GHz şi 800 MHz”, a declarat pentru SFin Cătălin Marinescu, preşedintele ANCOM. Banda de 3,5 GHz va fi folosită pentru WiMax, cea de 2,5 GHz pentru LTE şi WiMax, iar dividendul digital, banda eliberată prin renunţarea la televiziunea analog şi trecerea la emisia digitală terestră, respectiv 800 MHz, se va folosi doar la servicii de date mobile LTE, sus­ţine oficialul ANCOM.

LTE, în stand-by
Nokia Siemens Networks spune că toţi operatorii de telefonie mobilă GSM – Orange, Vodafone, Cosmote şi RCS & RDS – sunt interesaţi de tehnologia LTE şi au participat la demonstraţiile făcute de companie.

Problema cea mai mare ar fi lipsa terminalelor, atât modem-uri, cât şi telefoane, dar acest lucru se va rezolva în 2010, consideră Nokia Siemens.

Stefan Rosioara Inginer, relatez de peste 5 ani de la toate evenimentele locale si lansarile internationale din domeniul telecomunicatiilor.