Povestea Nokia Qt Developers

Autor: -
qNokia Qt Developers a fost un eveniment fara precedent dedicat dezvoltatorilor de aplicatii pentru telefoanele Nokia cu Symbian. Nokia si-a propus sa motiveze dezvoltatorii de aplicatii sa dezvolte aplicatii pe platforma Qt pe o piata unde iOS si Android sunt pe val. Concursul s-a desfasurat pe mai multe etape, implicand si 5 bloguri (manafu.ro, piticu.ro, dandragomir.biz, nwradu.ro, chip.ro), o votare online a ideilor, un training de doua zile, 36 de ore la munte pentru dezvoltarea aplicatiilor si premii intre 400-10000 de euro.

A presupus votarea de idei pentru aplicatii, oricine putand sa se inscrie in concurs pe unul din blogurile de mai sus,  urmand ca primele doua idei sus clasate de pe fiecare blog participant sa mearga mai departe pentru urmatoarea etapa. Cand toata lumea astepta clasamentul final, Nokia a mai venit cu o surpriza pentru participanti, acceptand toate echipelor sa participe la urmatoarele etape. Echipele au avut in componenta intre 1 si 4 membrii. 

Astfel 23 de echipe au mers in zilele de 24-25 Martie la tainingul sustinut de Tony Torp (senior lecturer of software engineering at Tampere University of Applied Sciences, expert in Java, Maemo, Qt, Series 40, Symbian) la hotelul Novotel, un training care sincer ar fi trebuit sa il vada multi profesori ce predau informatica in liceu sau facultate. De ce spun asta fiindca modul de predare a fost eu va explic, va arat pe proiector (nu un curs intreg dat pe play, o sintetizare cu print screenuri din cod si aplicatii, totul fiind explicat ca pentru incepatori), voi faceti exercitiul cand nu intelegeti ma intrerupeti si intrebati. Primul program bineinteles a fost Hello word in aplicatia QT (link download) kitul de instalare avand peste 1.5gb, limbajul fiind o combinatie de c++ cu Java, avand toate librariile din c++. Programul a fost bine gestiionat de catre Tony, in program fiind intercalate si pauze de masa, mancarea nefiind exceptionala la hotelul Novotel (in comparatie cu alte hoteluri). In prima zi ni s-au oferit cate un Noka C7 pentru fiecare echipa pentru a testa aplicatiile ce urmau a fi create. Cam acesta a fost programul trainingului:

         25032011304Dupa o zi si jumatate de training, vineri am plecat cu un autocar din fata hotelului spre Timisul de Sus.  Acolo am fost cazati in doua vile, echipa mea Inspector Gadget (formata din Deta Mihai, Enache Daniel si un personaj surpriza) avand parterul vilei mici. In camere am gasit plicuri numele noastre ce contineau programul celor 36 de ore in care urma sa dezvoltam aplicatii impreuna cu un chestionar cu activitatile pentru pauza de relaxare. Ne-am stabilit conacul, am impanzit camerele cu cabluri, dupa care am fost la masa. Masa a fost excelenta, avand cate doua feluri de mancare diferite la fiecare masa. In prima seara meniul a cuprins pastrav cu rosii, branza, ceapa, friptura cu cartofi prajiti. Dupa aceasta masa copioasa la ora 21:30 ne-am intalnit in sala de lucru, unde o masa de biliard si o masa cu perna de aer ne faceau cu ochiul, cel putin mie si lui Radu. Startul celor 36 de ore a fost dat in sala de conferinte unde dupa un speech al reprezentatilor Nokia am dat drumul la treaba. Tony nu a fost prezent si in tabara de creatie, in schmb am avut langa noi tot timpul programatori romani ce scriau cod in Qt (pronuntat quite in engleza Smile) de ceva vreme, dar la care nu am apelat pe parcusul celor trei zile (programatorul echipei avand un orgoliu semnificativ). In concurs toate echipele impreuna cu bloggerii trebuiau sa fie prezenti in tabara, Ionut Balan a fost singurul care a venit vineri seara, ceilalti bloggeri venind sambata la pranz, Manafu lipsind de la eveniment. Mai jos am postat un filmulet cu atmosfera din prima seara:


         La ora 22 ne-am intors in vila dupa ce am cunoscut-o pe bambi si am inceput sa gandim interfata aplicatiei si cum va functiona aceasta.

         2603201130826032011309
          
         Aplicatia noastra se numeste Stocks si presupune gestiunea unei baze de date la distanta prin intermediul telefonului, utilizatorul avand acces la anumite campuri dintr-o baza de date (pentru inceput sql), acesta putand verifica instant cate produse exista pe stoc intr-o baza de date.
         Fotografie0093Samabata dimineata ne-am trezit dupa trei ore de somn, avand pusa la punct toata arhitectura aplicatiei, insa nu stiam cum sa conectam remote aplicatia la o baza de date SQL.
         Dupa masa de pranz am pornit spre locul unde avea sa aiba loc activitatiile de recreere. Pe un platou am avut parte de paintball, tiroliana, plimbari cu ATV-ul si trageri cu arcul. Eu unul am fost impresionat de ATV-ul cu 2 locuri (masinuta de golf) pe care te simti ca pe un Logan avand volan si toate craterele posibile in fata ta.

         Dupa pauza de recreere ne-am intors la programat, chipurile, alaturi de George (castigatorul locului 3 Fotografie0092la finalul etapei 2) si tot ne gandeam cum puteam implementa accesul la baza de date remote. Cu George ne-am inteles cel mai bine, el fiind familiarizat cu limbajul de programare, de altfel el fiind programator de aplicatii. George a inceput aplicatia in seara de sambata pe la orele 23 si a terminat complet aplicatia pe la ora 3-4 dimineata, o sa vedeti mai tarziu de ce ofer aceste detalii.
         La ora 9 dimineata au fost predate si sigilate in plicuri telefoanele cu aplicatiile fiecarei echipe. Spre surprinderea mea, echipa ce urma sa dezvolteze aplicatia FullContact, echipa cu care concurasem pe saitul lui Cristian Manafu in prima faza si care ar fi avut sanse sa mearga in locul nostru, nu a terminat aplicatia si nu a dorit sa o prezinte nici in stadiul de concept.
         Prezentarea aplicatiei Stocks a fost realizata de Daniel si o puteti urmari mai jos impreuna cu observatiile facute de Radu Dumitru.

         La fiinalul celei de-a treia etape clasamentul era in felul urmator:
         Locul 1: Fillr
         Locul 2: Punkduck
         Cele 3 aplicaţii finaliste au fost ulterior supuse unui vot public in urma caruia, echipa castigatoare primind un premiu de 10000 euro.
         Aici experienta noastra Nokia s-a incheiat, aplicatia Stocks situandu-ne pe la jumatatea clasamentului.
         Ce nu ne-a placut a fost ca un cuplu a participat individual fiecare cu cate o aplicatie si faptul ca nu am fost supravegheati pe toata durata concursului, fieccare din noi putand veni cu aplicatia facuta de acasa.
         A PATRA ETAPA
         A fost si etapa ce a stricat tot concursul. Concursul pe foaie a fost castigat de George cu aplicatia Night Stand Alarm. Aplicatia Night Stand Alarm a avut o mai buna si constanta promovare in online desi nu a fost promovata in mod public in randul programatorilor de aplicatii, cum a fost promovata aplicatia Fillr la MobileApps.
         Aplicatia declarata oficial castigatoare de catre Nokia este Fillr. Unii oameni sunt de parere ca daca o aplicatie este mai complexa automat aceasta trebuie sa castige lasand de o parte criteriul esential al acestei etape, si anume votul public. Avand in vedere ca nu s-a tinut cont de votul public, face ca etapa finala sa nu isi mai aiba rostul in acest concurs, castigatorul fiind deja stabilit din etapa a treia. In plus in capul unora un joc intotdeauna este mai bine cotat decat o aplicatie utila. Revin cum spuneam in postul anterior, intr-un concurs online bazat pe voturi, nu castiga cea mai frumoasa poza, ci utilizatorul cu cei mai multi “prieteni votanti”.
         Pe twitter s-au generat multe nemultumiri pe buna dreptate, motivul pentru care aplicatia Night stand music a fost descalificata din competitie fiind externalizarea linkului de votare pe baza unui Screenshoot, fara a se fi verificat veridicitatea acestuia. Ulterior voi reveni cu amanunte despre tot ce se intampla intr-un alt post.

         Asculta muzica online

         Inginer, relatez de peste 5 ani de la toate evenimentele locale si lansarile internationale din domeniul telecomunicatiilor.

         1 Comentariu to Povestea Nokia Qt Developers

         Lasa un comentariu

         You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

         *