Stefan Rosioara Inginer, relatez de peste 5 ani de la toate evenimentele locale si lansarile internationale din domeniul telecomunicatiilor.

Viteza retelei Orange 4G in Bucuresti si pe Valea Prahovei

2 min read

image thumb 25255B4 25255D

Orange a lansat reteaua 4G la inceputul lunii decembrie in zona centrala si de nord a Bucurestiului, pe Valea Prahovei, in Bran-Moeciu si Poiana Brasov. Reteaua 4G este complet diferita fata de cea 2G/3G, functioneaza pe frecventa de 1800 MHz, iar echipamentele sunt furnizate de firma Huawei.

Spectrele de frecventa

Tehnologia 4G este abia la inceput in Romania, iar in lipsa unei benzi de frecventa dedicata, acoperirea se va face destul de greu de catre toti operatorii telecom. Mai pe intelesul tuturor, benzile de frecventa de 900 MHz si 1800 MHz sunt folosite pentru furnizarea serviciilor 2G (GSM) sau 3G in unele cazuri, iar frecventa de 2100 MHz este folosita exclusiv pentru furnizarea serviciilor 3G. In orase frecventa de 1800 MHz este folosita pentru a densifica reteaua (convorbirile telefonice trec de pe banda de frecventa 900 MHz pe banda de frecventa 1800 MHz in cazul congestiei retelei), numarul canalelor disponibile fiind destul de mic pentru acest spectru de frecventa. Cum banda de 2600 MHz destinata serviciilor 4G este inca ocupata pana in 2014 (desi licitatia spectrului de frecventa a avut loc anul trecut, banda de 2600 MHz este inca ocupata de catre MApN), operatorii vor incerca sa elibereze canalele existente in spectrul de frecventa 1800 MHz.

3G vs 4G

In reteaua 3G in marile orase vitezele pot ajunge pana la 43,2 Mbps download si 5,76 Mbps upload, noua retea 4G permite viteze de pana la 75 Mbps download si 37,5 Mbps upload (spectrul 1800 MHz), iar din aprilie 2014 vitezele vor fi marite pana la 100 Mbps download si 50 Mbps upload (spectrul 2600 MHz). Noua tehnologie 4G va permite totodata si furnizarea serviciilor de date de mare viteza in zone rurale mai putin accesibile, antenele 4G emitand pe o distanta de 5 km in orase si 10 km in afara.

DisPOZITIVE COMPATIBILE 4G

image_thumb-25255b4-25255d-282x300-2527067Pentru utilizarea serviciilor 4G, Orange pune la dispozitia clientilor stick-ul Huawei E392 (mai mare decat cele 3G) si tableta Samsung GALAXY Note 10.1 4G. Modemurile existente 3G nu sunt compatibile cu noua retea 4G, iar daca veti folosi un alt echipament 4G veti avea nevoie de un SIM special 4G pe care il puteti achizitiona de la operator. Momentan sunt disponibile doar cele doua dispozitive de conectare, in reteaua 4G putandu-se efectua doar trafic de date, urmand ca in urmatoarele luni sa fie disponibile si serviciile de voce. Astfel clientii care detin un iPhone 5 il vor putea utiliza si in reteaua 4G, iar in lipsa acoperirii, terminalul va putea comuta pe retelele existente 3G/2G.

Oferta completa poate fi consultata aici, preturile abonamentelor fiind cuprinse intre 15 si 35 euro. Promotional Orange ofera 3/6 luni trafic gratuit pentru navigare pe noua retea 4G clientilor care achizitioneaza unul din abonamentele Colibri pe o perioada de 12, respectiv 24 luni.

Viteze obtinute in reteaua 4g

Mai jos puteti consulta o harta cu vitezele obtinute in aproximativ toate zonele in care exista semnal 4G atat in Bucuresti, cat si pe Valea Prahovei. Testele au fost facute in camp deschis si in diferite zile, iar valorile difera in functie de numarul conexiunilor existente in acel moment pe o antena, cat si de alti factori.
Am testat parametrii downlink si uplink, dar si ping-ul folosind serverul Orange si serverul Adnet, pe un laptop Asus U36S ruland Windows 8. Softul cu care m-am conectat la reteaua 4G este Orange Connect, furnizat de catre Huawei. Acesta este destul de simplu de utilizat, driverele fiind compatibile si cu Windows 8.

Acoperirea 4G Testata

Bucuresti:

  • Lipscani
  • Budapesta
  • Piata Unirii
  • Universitate
  • Piata Revolutiei / Ateneu
  • Piata Romana
  • Piata Victoriei
  • Aviatorilor
  • Piata Presei Libere
  • Romaero Baneasa
  • Baneasa Shopping City
  • Eroilor
  • Stirbei Voda
  • 13 Septembrie
  • Panduri
  • Gara de Nord
  • Crangasi (in curand)
  • Nicolae Grigorescu (in curand)
  • Popesti Leordeni (in curand)
  • Militari (in curand)

Pipera, Sinaia, Busteni, Azuga, Predeal

img_8396_thumb-25255b3-25255d-300x225-2957308Daca sunteti pe Valea Prahovei, puteti testa pe partia Clabucet din Predeal, noul serviciu 4G pe tabletele Samsung GALAXY Note 10.1 4G.

CONCLUZII

Daca in urma consultarii rezultatelor din harta de mai sus, credeti ca valorile downlink-ului nu difera cu mult fata de cele obtinute pe 3G DC-HSPA+ (43,2 Mbps), incercati sa comparati rezultatele obtinute in cazul uplink-ului si a ping-ului. Prin tehnologia 3G se pot obtine viteze de pana la 5,76 Mbps, iar pe noua retea 4G de pana la 37,5 Mbps. Odata cu tehnologia 4G vitezele de download s-au dublat, iar valorile de upload sunt de 7 ori mai mari decat cele obtinute prin tehnologia 3G. Viteza de upload este foarte importanta in cazul videoconferintelor sau pentru cei care trimit fisiere de dimensiuni mari. Latenta (ping-ul) este importanta pentru browsing, influentand timpul in care se transmit cererile HTTP, dar si pentru gameri care vor simti o diferenta semnificativa.

Daca de-a lungul articolului am prezentat avantajele tehnologiei 4G, in final imi exprim regretul ca deocamdata nu exista o varietate mai mare de terminale care sa suporte retelele 2G, 3G si 4G la un loc.

Stefan Rosioara Inginer, relatez de peste 5 ani de la toate evenimentele locale si lansarile internationale din domeniul telecomunicatiilor.

Xiaomi 14 simplu și Pro: lansare oficială cu HyperOS și camere foto Leica

Cuprins Xiaomi 14 simplu și Pro: Lansare Oficială cu HyperOS și Camere Foto Leica Design și Specificații Tehnice HyperOS: O Nouă Experiență de Utilizare...
Stefan Rosioara
2 min read

Telefoanele Honor care vor primi actualizare la Android 13 / MagicOS 7.1

Telefoanele Honor care vor primi actualizare la Android 13 / MagicOS 7.1 În lumea tehnologiei mobile, actualizările de sistem de operare reprezintă un aspect...
Stefan Rosioara
2 min read