Stefan Rosioara Inginer, relatez de peste 5 ani de la toate evenimentele locale si lansarile internationale din domeniul telecomunicatiilor.

Sa vorbim despre fuziunea Cosmote – Romtelecom

1 min read

Picture 5
picture-5-300x261-9171693

Uneori ma minunez de ce le trece prin cap unora cand este innorat afara si se apuca sa isi dea cu parerea, ca sa le mai treaca plictiseala. Probabil ca atunci cand Alex Ciuca a ramas fara credit s-a gandit oare ce va cere la chiosc peste cativa ani, atunci cand va dori sa incarce o cartela Cosmote. Si a frecat el globul magic, a vazut in viitor si a zis sa ne impartaseasca si noua. Dupa ce a prezentat agentiile care se ocupa de conturile Cosmote/ Romtelecom, Ciuca a ajuns la concluzia ca va exista o fuziune (in mod evident, rationamentul lui nu este documentat si realist, ca doar e vorba despre dat cu parerea). El si-a pus intrebarea ce brand va ramane pe piata in urma unei posibile fuziuni, bazandu-se pe un articol din ZF, in care se anunta simplul fapt ca a fost schimbat seful celor doua companii.

Sa notam:

1. Fuziunea nu va avea loc anul acesta si probabil nici la anul, deoarece statul detine 46 % din actiunile Romtelecom si 14 % din actiunile Cosmote. Cum statul nu a fost in stare sa organizeze o licitatie pentru spectrul de frecventa GSM, prelungind, anul trecut, licentele operatorilor Orange si Vodafone, a caror licenta expirase, mi-e greu sa cred ca statul va misca un deget in acest caz. Nu pentru ca nu ar vrea, ci pentru ca se ciocneste si el de birocratia clasica si mai bine se lasa batut.

2. Daca Cosmote si Romtelecom vor fuziona, brand-ul care va ramane pe piata din Romania va fi Germanos. Glumesc, evident, dar se pare ca Ciuca are un interes la vreuna din agentii, ca altfel nu ii inteleg aceasta viziune cu ochelari de cal. Pentru cei care nu stiu, Deutsche Telekom controleaza 40% din actiunile Hellenic Telecommunications Organization SA, OTE, care la randul sau detine 54,01% din Romtelecom. Grupul OTE a cumparat, in 2007, lantul de magazine Germanos pentru a putea concura cu ceilalti operatori de pe piata romaneasca. In Romania, daca se va produce o asa-zisa fuziune, aceasta va avea loc intre companiile Cosmote-Romtelecom-Germanos, iar brandul sub care se vor comercializa serviciile de telecomunicatii va fi T-Mobile. Deutsche Telekom si-a exprimat interesul fata de piata telecom din Romania in nenumarate randuri, cel mai recent exemplu fiind concertul Depeche Mode de luna trecuta. Evenimentul de la noi a fost sponsorizat indirect de Deutche Telekom prin Cosmote, turneul european al celor de la Depeche Mode fiind sustinut de compania germana inca de la inceputul lui. Concluzie: Daca statul va dori sa vanda actiunile de la Romtelecom / Cosmote, pe piata din Romania vom avea un nou operator quad-play, T-Mobile. Dar acest lucru nu se va intampla decat in minim doi ani, din motivele de mai sus.
Ulterior Cosmote si-a exprimat inca o data intentia fuzionarii saptamana trecuta intr-o conferinta de presa.

Restul sunt aberatii! Si pe aceasta cale, il anunt pe Alex ca globul lui magic nu a prins semnal bine si i-a insuflat o revelatie de-a dreptul stupida.

Dar, ia zi-ne, Alex-Mare-Profet-al-Onlineului, cand vom locui toti pe Marte si ce retea o sa existe acolo?

Stefan Rosioara Inginer, relatez de peste 5 ani de la toate evenimentele locale si lansarile internationale din domeniul telecomunicatiilor.