Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii a inmanat ieri licentele de utilizare a frecventelor radio reprezentantilor Cosmote, Orange, RCS&RDS, Vodafone si 2K Telecom, operatori care au obtinut resurse de spectru in urma licitatiei organizate in 2012.
Cei 5 operatori au primit licente de utilizare a spectrului in benzile de 800 MHz, 900 MHz, 1800 MHz si 2600 MHz, frecvente radio destinate comunicatiilor mobile de voce si date de banda larga, pentru perioada 6 aprilie 2014 – 5 aprilie 2029
Cea mai importanta informatie din comunicatul oficial este ca trei dintre operatorii carora ANCOM le-a atribuit licentele de utilizare a frecventelor radio, Cosmote, RCS&RDS si 2K Telecom, si-au asumat obligatia gazduirii operatorilor mobili virtuali (MVNO), cu practicarea unor tarife rezonabile si proportionale in raport cu serviciile furnizate.
Vodafone Romania isi concentreaza eforturile pentru a acoperi cat mai bine cu semnal 4G zonele urbane in banda de 1800 MHz. Tot in banda de 1800 MHz, Vodafone va muta si serviciile 3G pentru a facilita trecerea device-urilor de pe 4G pe banda 3G fara a se schimba banda de frecventa atunci cand se initiaza apeluri. Avantajul folosirii aceleiasi benzi pentru tehnologiile 4G si 3G este consumul redus, fapt care va duce la o autonomie mai mare a bateriei. Am detaliat cum functioneaza o retea 4G pe un telefon mobil aici.
La capitolul viteza pe reteaua 4G, pot spune ca folosind un Samsung GALAXY S4 cu abonament RED (limitat la 75 Mbps), am atins viteza maxima de mai multe ori in centrul Bucurestiului pe Calea Victoriei. Au mai fost acoperite zone din sud (Piata Sudului, cartierul Tineretului) si vestul Bucurestiului (cartierul Drumul Taberei).
Orange Romania acopera cel mai bine Valea Prahovei, mai jos vedeti cateva teste efectuate in luna martie in diferite zone de pe Valea Prahovei O harta detaliata cu teste 4G gasiti aici.
Later update: Vodafone Romania si Orange Romania anunta incheierea unui acord pentru partajarea infrastructurii de retea. In trecut cei doi operatori au folosit aceeasi infrastructura, spre exemplu pentru acoperirea metroului bucurestean. Acordul este in concordanta cu practicile uzuale ale industriei, atat in cadrul Uniunii Europene, cat si in afara acesteia, si reprezinta o evolutie naturala a colaborarii anterioare dintre cei doi operatori pentru partajarea site-urilor. Acordul de partajare a retelei va permite celor doua companii sa continue sa faca investitii in dezvoltari tehnologice cu acoperire nationala, intr-un ritm la fel de sustinut. Beneficiile acestui acord vor permite celor doua parti sa investeasca in extinderea acoperirii 4G, precum si in acoperirea zonelor “albe” din localitatile rurale. In acelasi timp, utilizatorii celor doua companii se vor putea bucura de implementarea mai rapida a celor mai avansate tehnologii, cum este 4G, recent lansata in tara noastra. Atat Orange, cat si Vodafone, isi vor opera independent spectrul detinut si isi vor pastra controlul strategic asupra retelelor de comutatie, prin separarea completa a acestora, ceea ce va asigura diferentierea retelelor si independenta totala a operatorilor din punct de vedere competitiv si comercial. Companiile vor continua sa concureze activ pe piata in toate produsele si serviciile. De asemenea, acest acord va duce la eliminarea duplicarii infrastructurii de retea, cu beneficii importante asupra mediului inconjurator.
Sunt curios daca se va implementa si tehnologia EDGE pe Vodafone, desi in trecut acestia afirmau ca nu au de gand sa investeasca in tehnologii „expirate”.