Stefan Rosioara Inginer, relatez de peste 5 ani de la toate evenimentele locale si lansarile internationale din domeniul telecomunicatiilor.

Ghid de supravietuire cu ajutorul unui smartphone

2 min read

blogger image 9976626852

Pentru ca multi oameni poarta cu ei o tehnologie pe care nu stiu sa o foloseasca decat pentru mesaje, poze si uneori Facebook, in randurile urmatoare voi prezenta un ghid de supravieturie pentru posesorii de smartphone-uri in cazul unui eveniment nepravazut sau calamitate naturala.

Daca pleci intr-o calatorie in afara orasului, fie cu masina, fie intr-o drumetie, ar trebui sa urmezi cativa pasi importanti:
1. Asigura-te ca smartphone-ul tau are bateria incarcata la maxim.
2. Este preferabil sa ai la tine si un acumulator extern, pentru prelungirea bateriei.
3. Daca mai ai loc, ia cu tine si un telefon mai vechi a carui baterie sa tina mai mult si sa prinda semnal mai bine (de exemplu un telefon cu antena) – este util in cazul in care nu gasesti semnalul pentru smartphone.

Trebuie sa stiti sa gestionati bateria bine – daca mergeti prin zone cu semnal GSM redus si aveti traficul de date pornit, bateria smartphone-ului se va consuma in cateva ore. Bateria se descarca repede si daca mergeti pe munte, in conditii de temperaturi joase – asa ca este indicat sa tineti telefonul intr-un loc calduros.

Retelele de telefonie mobila din Romania cu acoperire nationala sunt Cosmote, Orange si Vodafone. Nu te astepta sa ai semnal pe reteaua RCS&RDS in afara localitatilor.
Semnalul este important daca ai un telefon mai vechi, dar daca ai un smartphone atunci ai nevoie si de o retea care ofera date mobile. Retelele Orange si Cosmote ofera prin reteaua GSM (primele retele care sunt suportate de orice telefon) trafic de date la viteze marite prin tehnologia EDGE. Asta inseamna ca, daca te-ai ratacit si vrei sa deschizi aplicatia Google Maps pentru a te orienta, ai nevoie de o conexiune de date acceptabila, pe care aceasta tehnologie ti-o ofera (~135kbps). Daca ai sansa sa prinzi semnal 3G pe smartphone, stai pe 3G vei avea viteze mult mai mari (7.2mbps la orice operator).
Daca nu gasesti deloc semnal in locul unde te-a afli, spre exemplu, seteaza telefonul pe GSM only pentru a forta telefonul sa prinda semnal.

Numerele nationale de urgenta

 • 112 – serviciul poate fi apelat si de pe un telefon care nu are SIM in el 
 • 0725826668 – numarul Asociatiei Nationale a Salvatorilor Montani.
 • Aplicatii utile in cazuri de calamitate:

  blogger-image-9976626851-169x300-5080374
 • Google Maps – este o aplicatie preinstalata pe orice smartphone Android, iar pentru iPhone o poti descarca de aici.
  Aceasta aplicatie permite afisarea locatiei (latitudine, longitudine), cat si transmiterea acesteia prin SMS in caz de urgenta.
 • Alerta Cutremur Vrancea disponibila pe iPhone, iar in curand va fi si pe Android. Ofera o atentionare prin notificare PUSH cu cateva zeci de secunde inaintea producerii unui cutremur. Aplicatia nu este gratuita:
  -Abonament Lunar Alerta Seismica        9,99 €
  -Abonament Lunar Semafor Seismic      4,49 €
  -Abonament Anual Alerta Seismica      99,99 €
  -Abonament Anual Semafor Seismic    49,99 €
 • Aplicatia Salvamont a celor de la Vodafone disponibila pentru Android si iPhone. In aplicatie veti gasi informatii legate de traseele montane si date meteo. Exista o sectiune speciala S.O.S. prin care puteti transmite locatia voastra unui dispecerat salvamont. Nu recomand utilizarea acestei functii pe iPhone pe toata durata unei drumetii, deoarece aplicatia consuma destul de multa baterie.

  blogger-image-12956552782-169x300-6752624
 • Aplicatia Compass (Busola in limba romana) preinstalata pe iPhone iti ofera locatia prin GPS, coordonatele putand fi transmise unui operator de la 112 / SALVAMONT pentru o localizare precisa.
 • GPS coordinates and location – este o aplicatie gratuita disponibila pe Android care iti afiseaza locatia asemeni aplicatiei Compass.
 • Peak pentru iPhone – pret 2,99 $
  Aplicatia se foloseste de locatia ta si prin realitatea augmentata vei putea vedea pe ecranul iPhone-ului varfurile muntilor din apropiere, dar si distanta dintre tine si varf. Si aceasta aplicatie poate fi utila cand vrei sa transmiti locatia catre un salvamontist sau cand vrei sa te orientezi pe munte.
 • screen568x5682-3815478
 • Twitter este o retea de socializare disponibila pe Android si pe iPhone, care este folosita in cazul dezastrelor (in Haiti a avut succes) deoarece consuma foarte putin trafic de date, iar in cazul unui cutremur comunicatiile pot fi afectate. Aceasta platforma functioneaza si prin GPRS si se pot transmite mesaje fara probleme.
 • Poate ca autoritatile nu te pot ajuta intotdeauna cu propriile instrumente in timp util, este bine sa sti ca acel smartphone din buzunar impreuna cu anumite aplicatii ti-ar putea salva viata.
  Avatar of Stefan Rosioara
  Stefan Rosioara Inginer, relatez de peste 5 ani de la toate evenimentele locale si lansarile internationale din domeniul telecomunicatiilor.

  Xiaomi 14 simplu și Pro: lansare oficială cu HyperOS și camere foto Leica

  Cuprins Xiaomi 14 simplu și Pro: Lansare Oficială cu HyperOS și Camere Foto Leica Design și Specificații Tehnice HyperOS: O Nouă Experiență de Utilizare...
  Avatar of Stefan Rosioara Stefan Rosioara
  2 min read

  Telefoanele Honor care vor primi actualizare la Android 13 / MagicOS 7.1

  Telefoanele Honor care vor primi actualizare la Android 13 / MagicOS 7.1 În lumea tehnologiei mobile, actualizările de sistem de operare reprezintă un aspect...
  Avatar of Stefan Rosioara Stefan Rosioara
  2 min read

  One Reply to “Ghid de supravietuire cu ajutorul unui smartphone”

  1. Aplicația wowapp și ea este bună. O poate avea oricine, pe calculator, laptop, smartphone și tabletă.

  Comments are closed.