Stefan Rosioara Inginer, relatez de peste 5 ani de la toate evenimentele locale si lansarile internationale din domeniul telecomunicatiilor.

Expressio – cel mai interesant proiect stiintific prezentat laInnovation Labs 2.0

1 min read

DSC031862
dsc031862-4428476

Cea mai interesanta idee prezentata la Innovation Labs 2.0, in cadrul sesiunii din Bucuresti, este, in opinia mea, proiectul stiintific Expressio a lui Mihail Dunaev si al Alinei Rublea.

Programul identifica emotiile citind expresiile fetei cu ajutorul unei camere de perceptual computing. Acest lucru poate contribui la generarea unui feedback automat si mai eficient cand utilizatorii urmaresc un videoclip cu scop informativ (reclama la un produs, curs inregistrat video etc).  Alte utilizari: persoanele care au probleme in a identifica emotiile celor din jur (spre exemplu cele care sufera de autism) pot folosi acest tool; de altfel, el poate fi folosit si de cei care vor sa schimbe anumite atribute ale mediului in functie de ceea ce simt (spre exemplu să asculte muzica dintr-un anumit playlist daca se simt fericiti, si din alt playlist daca sunt tristi). 

Pentru ca lucrez si intr-o firma de jocuri, sunt de acord ca acest serviciu ar imbunatati jocurile companiei, prin citirea expresiilor fetei testerilor sau a jucatorilor. Este o idee inspirata parca din serialul Lie to me, pe care as vedea-o implementata si ca metoda de securitate pe aeroporturi.


As mai mentiona doua aplicatii: una care ar putea salva vieti si alta care i-ar ajuta pe cei din provincie, dar foarte prost prezentata la pitch.

Sistemul de senzori auto care ar informa serviciul de urgenta 112, dar si pe ceilalti participanti din trafic atunci cand are loc un accident auto. Prototipul ofera informatii despre numarul victimelor si locul in care s-a produs accidentul. Serviciul este folositor pentru doua aspecte: datele pot fi centralizate urmand ca ulterior participantii din trafic sa fie atentionati de portiunile de drum periculoase, iar autoritatile pot afla detalii despre accident si victime pentru a interveni cat mai rapid.

Nu mi-a placut o prezentare din prima zi, cand proiectul Send-a-pack a fost prezentat ca un serviciu de trimis pachetul cu mancare din provincie prin diversi necunoscuti. Sunt de acord cu servicii utile precum 4inmasina care te ajuta sa gasesti o masina cu care sa ajungi intr-un loc, dar cu mamaliga trimisa par avion nu am cum sa fiu de acord, in conditiile in care exista firme de curierat care livreaza in 24 de ore colete oriunde in tara pentru 50 lei, oferind si garantia ca ajung la destinatie. Pentru ceilalti studenti vor ramane in continuare viabile solutii precum soferul de autobuz sau mecanicul de locomotiva.

Stefan Rosioara Inginer, relatez de peste 5 ani de la toate evenimentele locale si lansarile internationale din domeniul telecomunicatiilor.