Stefan Rosioara Inginer, relatez de peste 5 ani de la toate evenimentele locale si lansarile internationale din domeniul telecomunicatiilor.

Ideile prezentate la Innovation Labs 2.0

2 min read

DSC031692 jpg
dsc031692-300x225-1553868

Timp de 24 ore ma voi afla la Biblioteca centrala din cadrul Universitatii Politehnice din Bucuresti unde are loc hackathon-ul Innovation Labs 2.0, sustinut de Orange si Microsoft.

Innovation Labs, un program de pre-accelerare ce se adreseaza studentilor si tinerilor profesionisti care isi doresc sa puna bazele propriilor startup-uri in tehnologie.

Proiectul este organizat de TechLounge cu sprijinul Orange si Microsoft si este compus din doua evenimente de tip hackathon, de 24 de ore fiecare, care au loc pe 1-2 martie la Bucuresti si pe 8-9 martie la Cluj-Napoca. In cadrul fiecarui hackathon se formeaza si se consolideaza echipele ce vor propune si dezvolta ideile de afaceri, alaturi de mentori, iar la final vor fi selectionate cele mai bune 26 de echipe (16 din Bucuresti si 10 din Cluj), care vor intra in programul de pre-accelerare.
Programul are o durata de 3 luni, perioada in care echipele selectate vor invata de la profesionisti si lideri din industrie cum sa dezvolte produse inovatoare sau sa isi transforme ideile in afaceri viabile.

Pentru a vedea update-uri in timp real de la eveniment va invit sa urmariti pagina de Facebook a evenimentului.

In aceasta dimineata, hackathon-ul a debutat cu prezentarea celor 50 de idei dintre care vor fi selectate 30 pentru a fi dezvoltate pentru urmatoarele 24 de ore.

Am vazut idei de aplicatii foarte interesante si utile, majoritatea aplicatii pe mobil, de la aplicatii smart home pana la solutii CSR pentru saloane de infrumusetare.

Mai jos, am selectat cateva idei din cele 50 care au fost prezentate intr-un minut:

  • Client de mail bazat pe perception computing, solutia oferita de catre Intel.
  • Mini joc 3D, carding game – o competitie intre limbajele de programare, din joc participantii pot sa invete si limbaje noi de programare.
  • Aplicatie prin care poti face rezervari in restaurante, cluburi sau baruri, care are ca scop maximizarea numarului de clienti pentru acele localuri.
  • Livebox – o aplicatie care ruleaza in background pe iOS si iti aminteste sa share-uiesti cu prietenii pozele facute intr-o anumita locatie (seamana un pic cu aplicatia Path).
  • O aplicatie tip reminder, pentru persoanele aflate sub un tratament medical, prin care acestia sunt notificati cand trebuie sa isi administreze medicatia, atat prin alarma, dar si printr-o bratara care se poate conecta la telefon. Aplicatia este compatibila si cu tehnologiile NFC si QR-Code prin care poti scana ambalajul si poti afla mai multe informatii despre un medicament.
  • Insta check-in – o aplicatie prin care te autentifici cu contul de Facebook, iar ulterior aceasta va identifica prietenii de pe Facebook din pozele tale prin face recognition, oferind posibilitatea de a partaja pozele prin mail sau aplicatie.
  • Joc urban cu interactiuni offline in diferite locuri din Bucuresti, cu un fel de treasure hunt – cum a existat o campanie de la Orange si o aplicatie de la Marlboro.
  • Aplicatie de social media pentru masina – sistem de navigare cu mesagerie intre prieteni, un pic asemanator cu Waze.
  • Aplicatie prin care se pot cauta anunturi imobiliare centralizate pe mobil.
  • Aplicatie care iti salveaza o locatie pe server cand parchezi prost si blochezi pe cineva :)) ulterior masina blocata poate vedea online numarul soferului „indisciplinat”.
  • O aplicatie care poate completa automat un feed-back in functie de emotiile pe care le traieste o persoana. Prin camera video se vor putea interpreta emotiile.
  • O aplicatie de karaoke pentru instrumentele muzicale cu redare in timp real.
  • Sistem de prize inteligente care transmite pe telefon sau laptop informatii despre cat curent consuma fiecare echipament electrocasnic, avand posibilitatea de a opri un televizor etc.
  • Masina cu senzori care sa transmita informatii instant catre 112 si catre participantii din trafic cand se produce un accident – modelul este prototip de masina. Atentia salii a fost capturata atunci cand cel care a prezentat proiectul a mentionat faptul ca soferul trebuie sa introduca numarul de posibile victime cand porneste masina.
  • O aplicatie care iti spune daca ai o respiratie urat mirositoare, avand si rol de etilotest.
  • Aplicatie de indoor positioning – utila pentru realizarea profilul unui client care intra intr-un magazin. Localizarea se face cu un chip sau cu ajutorul retelelor wi-fi.
  • Aplicatie pentru o dieta sanatoasa
  • Aplicatie CSR pentru saloane.
  • Aplicatie curier pentru pachete din provincie. Produsele (uneori mancarea 🙂 ) se trimit prin persoane fizice, avand costuri scazute si durata mica de livrare. Piata libera, grautia de intermediere asemeni tocmai.ro.
  • Aplicatie asemanatoare cu Trip Advisor pentru orasele mici, recomandarile fiind facute de catre utilizatorilor.

Hackathon-ul Innovation Labs 2.0 a inceput, revin cu povesti dupa ora 3 noaptea.

dsc031863-300x225-1028044
Stefan Rosioara Inginer, relatez de peste 5 ani de la toate evenimentele locale si lansarile internationale din domeniul telecomunicatiilor.