Stefan Rosioara Inginer, relatez de peste 5 ani de la toate evenimentele locale si lansarile internationale din domeniul telecomunicatiilor.

Detalii despre acordul de roaming RCS-RDS – Vodafone

3 min read

2014 04 11 19.05.421
2014-04-11-19-05-421-9841137

Reteaua Digi.Mobil a companiei RCS-RDS are in prezent 1600 de site-uri (antene) instalate in toata Romania. Ca urmare a noii licente obtinute in 2012, RCS-RDS are dreptul de a utiliza si spectrul de frecventa din banda de 900 MHz, pe care acestia vor implementa in continuare tehnologia 3G. Pana la sfarsitul anului, compania va instala inca 500 de antene noi pe frecventa de 900 MHz, investitiile urmand sa continue si in urmatorii ani pentru a se acoperi tot teritoriul Romaniei.

Din data de 7 aprilie 2014, clientii care detin un telefon mobil in reteaua RCS-RDS il vor putea utiliza in reteaua Vodafone Romania, fara costuri suplimentare. Mai exact, in locurile unde nu exista semnal Digi.Mobil sau acesta este slab. telefonul va trece pe reteaua Vodafone automat, fara interventia utilizatorului si fara modificari in setarile telefonului. Cand utilizatorul se afla in reteaua Digi Mobil, pe telefon se va afisa reteaua „Digi Mobil”, iar cand se afla in roaming national, pe telefon se va afisa reteaua „Digi MobilR”.

Din luna iulie 2014, roamingul national va fi disponibil si pentru serviciul de date mobile.

Acordul de roaming incheiat intre RCS-RDS si Vodafone este valabil pe o perioada de 2 ani ca urmare a: obligatiilor asumate in urma licitatiei organizate in anul 2012 de ANCOM, titularii licentelor trebuie sa incheie acorduri de roaming national pentru perioade de pana la trei ani cu ceilalti titulari ai licentelor de utilizare a frecventelor radio acordate in benzile de 800 MHz, 900 MHz, 1800 MHz si 2600 MHz care solicita incheierea unui acord de roaming si a caror acoperire cu propria retea de acces radio atinge cel putin 30% din populatie, facand astfel posibila, temporar, furnizarea de servicii de comunicatii electronice in ariile geografice neacoperite de reteaua de acces radio a solicitantului serviciului de roaming national. Declaratia Presedintelui ANCOM, Catalin Marinescu.

Intrucat Vodafone nu a cedat un numar suficient de canale la licitatia din 2012, acestia au fost obligati de catre ANCOM sa incheie acordul de roaming national impreuna cu RCS-RDS. In spatele acordului confidential dintre cele doua companii si Vodafone va avea beneficii – cu siguranta va avea acces la infrastructura de fibra optica a RCS-RDS, dat fiind ca Vodafone dispune de o retea bazata integral pe protocolul IP. Acoperirea operatorului RCS-RDS a fost foarte putin extinsa in ultimii ani datorita limitarilor tehnologice impuse de banda de 2100 MHz, care face aproape imposibila acoperirea zonelor extraurbane, in timp ce banda de 900 MHz este utilizata pentru acoperirea zonelor mari dintre orase. Din acest motiv ANCOM a impus acest acord national, pana cand RCS-RDS isi va extinde reteaua 3G pe 900 MHz. Pana la momentul licitatiei din 2012, RCS-RDS beneficia doar de licenta de utilizare a benzii de 2100 MHz, in timp ce toti ceilalti operatori Orange, Vodafone si Cosmote beneficiau de licente de utilizare a benzilor de 900 MHz (2G si 3G) si respectiv 2100 MHz (exclusiv 3G).
Alte detalii de retinut:
Trecerea de pe reteaua Digi Mobil pe reteaua Digi MobilR nu se poate efectua in timpul unui apel, astfel ca, daca sunteti la metrou si vreti sa beneficiati de semnal si in tunel, atunci va trebui sa setati manual reteaua Digi MobilR. Acelasi lucru este valabil si atunci cand va aflati pe munte sau cand calatoriti intre localitati.

Accesul la reteaua 2G Vodafone

nokia_rds1-4404221RCS-RDS este o retea 3G exclusiv pe benzile de 900 MHz si respectiv 2100 MHz,  insa daca aveti un telefon mai vechi GSM sau un dual-sim care functioneaza doar pe reteaua 2G, il veti putea folosi in roaming pe reteaua Vodafone. Tot ce trebuie sa faceti este sa puneti cartela Digi Mobil in telefonul dorit si sa cautati manual reteaua Digi MobilR sau Vodafone, in cazul in care telefonul nu se inregistreaza automat.
O mica precizare – vechile telefoane Huawei U1000s oferite gratuit nu recunosc antenele 3G de 900 MHz ale RCS-RDS sau Vodafone, asa ca v-as recomanda achizitionarea unui smartphone 3G pentru a beneficia de acoperire maxima.

Accesul la reteaua 3G Vodafone
RCS-RDS are o retea exclusiv pe tehnologia 3G si va investi in continuare in acoperire, preponderent in zonele rurale si pe drumurile dintre localitati. Dar pana atunci, in urmatorii 2 ani, clientii Digi Mobil vor putea utiliza serviciile de voce si date prin reteaua Vodafone. Astfel ca si modem-urile de date vor putea fi utilizate in reteaua Vodafone la viteze de pana la 21,6 Mbps in functie de abonamentul si modemul fiecarui client.

Ramane de vazut daca din iulie utilizatorii RCS-RDS vor beneficia de viteze de pana la 21,6 Mbps, la fel ca orice client Vodafone, atunci cand se afla in roaming pe reteaua Vodafone sau daca Vodafone va limita banda de internet pentru utilizatorii RCS-RDS, tehnic acest lucru fiind posibil. Avand abonamente la ambele companii sincer mi-as dori sa existe o limitare a vitezei la 7,2 Mbps, cele mai multe modemuri distribuite de catre RCS-RDS suportand aceasta viteza.

Nu cred ca exista niciun risc real legat de migrarea clientilor Vodafone in reteaua RCS-RDS, pentru ca Vodafone va dezvolta si va oferi in continuare programe de fidelizare si servicii premium, pe langa cele de voce si date – de exemplu aplicatia Zonga sau serviciul de transfer bancar M-Pesa.
Cat despre zona de date, reteaua de mare viteza 4G de la Vodafone nu va putea fi accesata de catre abonatii RCS-RDS niciodata.

Avatar of Stefan Rosioara
Stefan Rosioara Inginer, relatez de peste 5 ani de la toate evenimentele locale si lansarile internationale din domeniul telecomunicatiilor.