[button url=”http://profitshare.ro/l/804694″ target=”_blank” rel=”nofollow” style=” red” size=”medium”] Vezi oferta [/button]
YotaPhone a ajuns si in Romania la 1 an de cand a fost prezentat prototipul primului model in cadrul CES 2013. Eu am avut ocazia sa pun mana pentru prima data pe el in cadrul MWC 2013, cand Tim Stevens, editor Engadget.net filma un hands-on.
Yota este firma ruseasca care produce acest smartphone unic, un jucator important pe piata modem-urilor LTE, YotaPhone fiind un device compatibil cu retelele 4G.
YotaPhone are 2 ecrane, unul de tip EPD (electronic paper display – functioneaza pe baza de cerneala electronica, ca pe e-book-urile Kindle), iar al doilea fiind LCD. Doar ecranul LCD este touchscreen, iar butoanele fizice lipsesc – butoanele home, meniu si back fiind inlocuite de gesturi de tip swipe left, swipe right sau apasare dubla. Pe ecranul de pe spate E-Ink, se pot afisa informatii statice despre apelurile pierdute, SMS-uri, e-mail-uri, informatii despre ceas si vreme, dar si fluxul de pe retelele de socializare Facebook si Twitter sau o harta statica.
Specificatii
Procesor | Qualcomm Snapdragon MSM 8960 Dual Core 1.5 Ghz Krait |
Sistem de operare: | Android, 4.2.2 Jelly Bean |
Dimensiuni | 67 x 131x (7.3 / 9.9 ) mm |
Greutate | 146 grame |
EPD | E ink, 4.3″ 640 x 360 e-paper |
LCD | JDI, 4.3″ 1280×720 (HD resolution) |
Conectivitate | LTE (bands 3, 7, 20 MIMO), 2G, 3G, 4G, Wi-Fi (Direct), Bluetooth, NFC, radio |
Memorie | 32 or 64 GB Flash, 2 GB RAM |
Baterie | 1800 mAh |
Camera | 12 MP principala, 1 MP secundara |
Constructie
YotaPhone are un ambalaj foarte sofisticat dupa cum puteti vedea in unboxing-ul de mai jos, pachetul continand un manual de instructiuni, incarcatorul cu cablu USB, castile audio si cheita pentru slotul microSIM.
Telefonul are doar 3 butoane fizice, situate pe lateratut device-ului – cele de volum si butonul power care este incorporat in slotul pentru microSIM.
Pe spatele telefonului, in partea de jos, sunt situate difuzorul, camera foto si led-ul flash. Nu are slot pentru card microSD, iar marginile si ecranul secundar sunt mate, nu se vad amprentele pe ele si nu atrag praful. Forma lui YotaPhone este unica, ecranul E-Ink fiind curbat spre interior in partea de sus.
Camera
In momentul cand intram in optiunea Camera Foto pentru a face o poza, pe spatele telefonului este afisat mesajul de mai sus, iar dupa ce ai facut poza, aceasta se va afisa tot pe ecranul E-Ink pentru cateva secunde, in alb-negru 🙂
Meniu
Soft-ul Android 4.2.2 nu este customizat cu o interfata speciala, modificarile fiind minore. Bara de navigatie cu butoanele back, home si multitasking initial nu sunt afisate, dar se pot activa din meniu Settings – Display.
Navigarea prin meniu pe ambele ecrane se face prin gesturi de swipe in zona de sub ecran astfel:
- Slide de la stanga spre dreapta actioneaza butonul Home.
- Slide de la dreapta spre stanga actioneaza butonul Back.
- Dubla apasare oriunde in zona sub ecran activeaza butonul Multitasking.
Ecranul E-Ink nu este touchscreen, iar navigarea se face tot prin gesturi, insa camera principala incomodeaza putin. In momentul cand blochezi telefonul din butonul power, se blocheaza si ecranul E-Ink (nu poti schimba imaginea statica) ecranul ramanand pornit tot timpul.
In meniul telefonului vei gasi tot timpul o aplicatie tutorial care iti va arata cum sa controlezi ecranul E-Ink prin gesturi:
- Slide de la stanga spre dreapta sau de la dreapta spre stanga pentru a debloca ecranul (lacatul din coltul dreapta sus iti indica atunci cand ecranul este blocat).
- Dubla apasare oriunde in zona de sub ecran iti va afisa wallpaper-ul (widget, poza).
- Slide de la dreapta spre stanga pentru a sterge o notificare.
- Lunga apasare oriunde in zona de sub ecran activeaza meniul multitasking cu toate aplicatiile compatibile cu ecranul E-Ink.
- Slide de la stanga spre dreapta continuat de slide de la dreapta spre stanga te va aduce in widget-ul principal.
- Slide cu doua degete de sus in jos, in orice aplicatie pe ecranul LCD, va face un printscreen care se va afisa pe spatele telefonului (pe ecranul E-Ink)
In cazul in care telefonul ramane fara baterie – YotaPhone are o autonomie de 1 zi daca nu navighezi deloc pe internet si de 12-13 ore daca este folosit din toate punctele de vedere – ecranul E-ink iti va afisa in continuare imagini chiar daca telefonul se va inchide pentru inca vreo cateva zile. Se poate selecta in prealabil sa se afiseze un print screen, un mesaj text, cateva numere de telefon, informatii despre proprietar sau ultima notificare.
Aplicatii speciale pentru ecranul E-Ink
Aplicatii precum QuickOffice 7, Kindle sau Elefant.ro nu sunt compatibile cu ecranul E-Ink
Aplicatia InternetHub funcitoneaza precum aplicatia Flipboard oferind stiri din diferite domenii. Retelele de socializare Twitter si Facebook sunt si ele integrate in aplicate, Facebook avand un mod de afisare unic pe ambele display-uri.
Aplicatia Maps with me vine preinstalata in varianta light si nu ne permite sa cautam o locatie pe harta fara achizitia unui cont premium. Insa se poate face zoom-in si zoom-out pe o harta pe ecranul secundar, folosind gesturile swipe. Vedeti cum se poate naviga pe ecranul E Ink in videoclipul de mai sus.
Aplicatia Notepad ne afiseaza notitele la un font mai mare pe ecranul secundar, fata de cel principal.
Aplicatia TeachMe ne invata limba rusa, avand cuvinte si expresii sortate in functie de diferite situatii.
Aplicatia Wallpaper ne ofera cateva widgeturi statice foarte utile precum calendar, informatii despre vreme, despre starea bateriei sau notificarile primite.
- navigare prin gesturi swipe
- autonomie mare pentru ecranul secundar E Ink (pana la cateva zile)
- Facebook, Twitter compatibile cu ecranul E Ink
- conectivitate 4G
- doua device-uri in unul singur, toate aplicatiile fiind compatibile pe ecranul LCD
Puncte slabe:
- receptia semnalului este slaba
- cartile din magazinul Kindle sau din aplicatia elefant.ro nu pot fi citite pe ecranul secundar E-Ink
- putine carti in engleza si rusa
- ecranul E Ink este destul de mic, spatiul pana la marginile telefonului fiind destul de mare.
- ecran E Ink fara touchscreen
- autonomie scazuta
Acestea fiind spuse, YotaPhone ar putea substitui cu brio un Kindle daca ar avea mai multe aplicatii cu e-book-uri compatibile cu ecranul secundar. Acesta a fost review-ul pentru prima generatie YotaPhone, sper sa apuc sa testez si YotaPhone 2 pe care am apucat sa il fotografiez la MWC 2014. Gata i-am terminat si bateria. 🙂