De mic copil esti invatat sa faci diferenta intre ce e bine si ce e rau – zi multumesc, spala-te pe maini inainte de masa versus nu pune mana acolo, nu vorbi cu mancare in gura. Internetul a ridicat inca o serie de situatii cu care ne confruntam si anume care ne determina sa punem sub semnul intrebarii ce este adevarat din masa incredibila de informatii cu care luam contact zilnic si ce este fake, planuit malefic sa ne pacaleasca.
De-a lungul timpului au fost viralizate foarte multe clipuri pe internet cu oameni simpli sau cu personaje celebre. YouTube a promovat, astfel de oameni, dezvoltand si sustinand comunitatea videobloggerilor. Sunt cazuri si in Romania in care aceste personaje au devenit vedete ale internetului si in acelasi timp modele pentru tineri si imagini cu o oarecare influenta. De exemplu, oameni simpli ca Mickey Has, care ulterior au ajuns si la televizor sau precum Tequila (Bianca Adam) care are o emisiune saptamanala pe un post muzical.
Cu toate acestea, pe internet se viralizeaza si continut nu tocmai ,,pe bune”, in fata caruia nu stii ce pozitie sa adopti – este sau nu teapa? Sa luam, de exemplu, clipul actorului Jimmy Kimmel, pe care cu siguranta l-ati vazut pana acum.
Prima reactie este sa te amuzi de ghinionul si sincronizarea proasta a acestor doua personaje, apoi apar carcotasii, care te sanctioneaza ca te amuzi pe subiecte nefericite si razi de o situatie cu adevarat periculoasa in care cineva a fost chiar ranit. Dupa un timp, afli adevarul si fiecare reactie isi primeste faimoasa trezire la realitate – totul a fost regizat, deci tu ai ras degeaba, ca povestea nu era reala, iar naivul celalalt a luat lucrurile prea in serios, cand era de fapt o gluma. Vedeti alte virale planificate aici, aici si aici.
Ce nu imi place, in schimb, este atunci cand ajung virale clipurile din sport care nu sunt pe bune. Iti dau lumea peste cap, nu poti sa dormi intrebandu-te cum au reusit, le arati prietenilor si le dai share pe Facebook. Dar cum reactionezi cand visul iti este spulberat?
Ma bucur insa ca cei de la Sprite incearca, prin noua campanie, sa ne demasce #adevarulracoritor de pe internet si sa ne arate ca nu tot ce apare in online este real. Intr-o lume atat de complicata, macar adevarul adevarat sa il stim si noi, nu? 🙂
Sper ca pe viitor sa priviti de doua ori un clip si sa share-uiti viralele pe bune in social media!