Noile iPhone 6 si iPhone 6 Plus au fost prezentate in luna septembrie, iar incepand cu 31 octombrie, cele mai recente telefoane de la Apple vor fi disponibile si la operatorii Orange, Vodafone si Telekom. In seara evenimentului v-am oferit un articol live-text, unde am prezentat ce aduc nou cele doua modele. Daca la ultima lansare, Apple a prezentat un model accesibil din plastic si unul din aluminiu, la aceasta lansare, Apple a prezentat 2 telefoane din aluminiu cu dimensiuni mari.
Folosesc zi de zi un iPhone 5S, am avut si un iPhone 4S si pot spune ca trecerea de la 3,5″ la 4″ a fost fireasca, insa pentru mine trecerea de la 4″ la 4,7″ sau chiar 5,5″ este aproape imposibila, noile dimensiuni fiind pentru mainilie unor jucatori de baschet. Un lucru care m-a deranjat de la bun inceput a fost felul in care modelul iPhone 6 se simte in buzunar atunci cand si castile EarPods conectate la el. Desi Apple a cumparat compania Beats castile au ramas aceleasi de la iPhone 5S, iar desi dimensiunile noilor modele au crescut mufa a ramas dreapta, ceea ce incomodeaza foarte mult daca tii telefonul in buzunarul din fata al pantalonilor.
Las deoparte glumele legate de cum se indoaie iPhone 6 Plus, fiindca orice telefon cu dimensiuni de 5,5″ prezinta un oarecare risc de a se indoi in buzunar daca porti jeans skinny.
iPhone 6 si iPhone 6 Plus au acelasi chip A8 cu procesor de 1,4 GHz (cu 25% mai performant fata de cel de pe iPhone 5S si cu performante grafice cu 50% mai bune) produs de catre firma taiwaneza TSMC pe aproximativ 60% din noile iPhone-uri, pe restul de 40% acelasi procesor fiind produs in continuare de catre… ati ghicit, Samsung. Memoria RAM este tot de 1GB ca pe iPhone 5S. Rezolutia pe iPhone 6 este de 1344 cu 750, iar pe iPhone 6 Plus de 1920 X 1080. Datorita rezolutiei mai mici, iPhone 6 se misca un pic mai repede fata de iPhone 6 Plus.
Diferentele dintre iPhone 6 si iPhone 6 Plus sunt insesizabile la nivel hardware, camera foto de pe iPhone 6 Plus este diferita avand stabilizare optica mecanica, ce ajuta telefonul sa filmeze fluent cand miscam mana (diferenta este insesizabila, Apple avand o stabilizare digitala foarte buna). Noile iPhone-uri in continuare capteaza cel mai bun sunet pe filmarile video.
[button url=”https://www.stefanblog.com/2015/01/review-iphone-6-plus.html” target=”e.g. _blank” style=”red” size=”medium”]Cititi aici mai multe detalii despre iPhone 6 Plus[/button]
Ce este nou la iPhone 6?
– ambele modele mai mai subtiri (iPhone 6 – 6,9 mm, iPhone 6 Plus – 7,1 mm);
– butonul power este mutat de sus pe partea laterala dreapta, exact ca la telefoanele Samsung;
– ecranul este curbat pe margini, se simte placut la atingerea marginilor ecranului, insa se va sparge si mai usor;
– camera foto este iesita in relief, se si va zgaria daca nu porti husa si iti va zgaria si alte telefoane daca il tii in buzunar alaturi de acestea;
– camera foto are stabilizare optica pe filmare la iPhone 6 Plus;
– camera foto are un senzor mai mare pe iPhone 6 care capteaza mai multa lumina;
– cele 2 modele filmeaza slow-motion HD la 240-fps, iar filmele pot fi urcate si pe Instagram;
– odata cu iOS 8 Apple introduce pe iPhone 5S, iPhone 6 si iPhone 6 Plus functia time-lapse, iata si cum se realizeaza clipurile folosind aceasta functie:
Durata inregistratii | Frameuri pe secunda | Viteza relativa |
Mai putin de 10 minute | 2 frameuri/secunda | 15x |
10 – 20 minute | 1 frame/secunda | 30x |
20 – 40 minutes | 1 frame la 2 secunde | 60x |
40 minute – 1 ora si 20 minute | 1 frame la 4 secunde | 120x |
1 ora si 20 minute – 2 ore 40 minute | 1 frame la 8 seconde | 240x |
– baterie mai buna (pe iPhone 6 – 1810 mAh vei a vea o autonomie mai mare, dar nu mai mult de 24 de ore pentru ca si ecranul consuma acum mai mult);
– NFC care poate fi folosit doar prin Apple Pay – serviciu ce va fi disponibil doar in US odata cu iOS 8.1;
– Wi-Fi 802.11ac, dar ai nevoie de un router compatibil;
– VoLTE cand va fi disponibil si in Romania si LTE Cat.4 pana la 150 Mbps pe Vodafone si Orange (iPhone 5S poate descarca cu viteze de pana la 100 Mbps, iar Samsung GALAXY Alpha, GALAXY S5+ si Note 4 pot descarca cu viteze de pana la 300 Mbps, doar in reteaua Orange);
– barometru pentru determinarea altitudinii si aplicatia Health, care este inutila fara un accesoriu wearable;
– afisaj landscape al meniului principal pe iPhone 6 Plus;
– meniu si icoane mult mai mari pentru cei care au probleme de vedere, spre exemplu in meniul principal se pot afisa 5 aplicatii pe coloana ca pe iPhone 5S sau 6 aplicatii.
– functia reachability prin care poti accesa mai usor aplicatiile situate pe primul rand. Atingand usor, de doua ori butonul home, ecranul va cobori in jos aplicatiile de pe primul rand ajungand la jumatatea ecranului. O functie utila pentru cei care au maini normale. In trecut totul era mai usor.
Camera foto iPhone 5S vs iPhone 6
Concluzii
Asteapta lansarea la operatori de pe 31 octombrie pentru a evita platirea unei sume nejustificat de mari, si tine cont de faptul ca aplicatiile nu sunt inca optimizate pentru a se adapta la noile rezolutii!
iPhone 6 si iPhone 6 Plus vor impulsiona adoptarea de catre magazine a solutiilor de mobile banking prin NFC, la nivel global. Firmele concurente au stabilit de acum dimensiunea de 5″ ca fiind standard pentru smartphone-uri si cel mai probabil vom vedea de acum doar modele mini cu dimensiuni mai mici.
Desi este o discutie de gusturi, nu imi place sub nicio forma noul design curbat pe marigni, nu imi place dimensiunea de 4,7″ pentru ca este prea mare pentru un smartphone usor de folosit. Totusi se repara mai usor fata de un iPhone 5S. Pentru prima oara pana acum, prefer mult mai mult design-ul lui Samsung GALAXY Alpha, insa aplicatiile de pe iOS imi vor mentine preferinta pentru un iPhone 5S, pentru moment.
O alta parere despre iPhone 6 cu care rezonez puteti citi aici.
Puteti comanda noile iPhone-uri de pe eMAG, MobileTrend.ro, Vodafone, Orange si Telekom.
Salut Ștefan țin sa precizez camera nu se va zgâria fapt probat pe noua generație de iPod si este într-adevăr făcută din zafir cea ce complica simplitate de a o zgâria. Te salut
De spart, tot se va sparge, mai usor ca cea de pe iPhone 5S
OK acolo ai dreptate totala