Stefan Rosioara Inginer, relatez de peste 5 ani de la toate evenimentele locale si lansarile internationale din domeniul telecomunicatiilor.

Review YotaPhone 2

3 min read

00032

Yotaphone2YotaPhone 2 a gasit solutii pentru a repara multe aspecte discutabile de la prima generatie a smartphone-ului care ne-a facut sa ne punem intrebarea daca mai avem nevoie de un Kindle. In urma cu 2 ani am butonat pentru prima data primul YotaPhone, la Mobile World Congress in Barcelona, iar anul trecut l-am testat indeaproape si i-am scris un review complet primului smartphone cu e-ink. Ce nu mi-a placut la prima versiune YotaPhone a fost ecranul secundar, care nu era tactil, zona de control prin gesturi a ecranului aflandu-se sub ecranul e-ink.

Review YotaPhone 2

Dar sa revenim la YotaPhone 2, care, pe langa design-ul schimbat care este super, iti da senzatia ca tii in mana un Galaxy Nexus: colturile sunt rotunjite (la primul YotaPhone telefonul nu prezenta aceeasi grosime pe toata suprafata telefonului), iar cea mai importanta inovatie este controlul touch al ecranului e-ink si rezolutia marita a ecranului.

Specificatii

Procesor Quad-core, Snapdragon 800 la 2,2 GHz
Sistem de operare: Android, 4.4 KitKat
Dimensiuni 64,9 x 144,9 x 8,95 mm
Greutate 145 grame
LCD AMOLED, 5″ 1920 x 1080 Full HD
EDP (monocrom), 4,7″ 960 x 540
Conectivitate 4G, 3G, Bluetooth, Radio FM
Memorie 32 GB, 2 GB RAM
Baterie 2500 mAh
Camera 8 MP cu autofocus, 2,1 MP camera secundara

Constructie

Pe ecranul principal AMOLED Full HD de 5″ sunt incluse si butoanele de navigare prin meniu, difuzorul are un canal mic, predispus la acumularea de praf si alte impuritati, pe lateral sunt pozitionate butonul de power si butoanele de volum, care se detaseaza de telefon atunci cand scoatem slot-ul pentru nanoSIM.
nanoSIM-yotaphone-2Tot sub butoanele de volum se afla o placuta cu IMEI-ul telefonului. Pe spatele telefonului se afla display-ul secundar, curbat EPD (Electronic Paper Design) de 4,7″ la rezolutia de 960×540, cu touch protejat de un plastic mai putin rezistent decat sticla de pe ecranul principal si camera foto de 8MP.

Ecranul secundar nu este iluminat (motiv pentru care consuma totodata si putina energie), oferind o experienta similara celei de pe Kindle. Cu toate ca pe acest telefon sunt doua ecrane, grosimea sa nu este foarte mare si nu vei simti vreo diferenta fata de alte telefoane Android cand il vei tine in mana. Ce imi place la ecranul secundar este ca nu se vad deloc amprentele pe el si poti sa navighezi de pe el prin meniul Android.

Soft

O singura aplicatie nu am reusit sa instalez, nefiind compatibila cu acest telefon (aplicatia oricum nu era una esentiala – Info Ski de la Orange). Tastatura este Google si se poate seta skin-ul de la Android 5.0, camera foto este controlata cu softul Camera de la Google.

yota-mirror

Pentru a activa functia Yotamirror trebuie sa apesi timp de o secunda tasta Meniu de pe ecranul principal sau tasta din mijlocul ecranului secundar, dupa care selectezi butonul de pe semicerc din stanga, butonul din dreapta fiind utilizat pentru captura ecranului principal. Pentru a face print-screen pe ecranul secundar trebuie apasate simultan butoanele volum sus si power, functia se numeste YotaSnap.

Functii si aplicatii speciale

La capitolul aplicatii dedicate, la fel ca primul YotaPhone, producatorul a pus la dispozitia clientilor YotaRSS, o varianta personalizata a RSS readerului Feedly (cel mai popular RSS reader dupa inchiderea Google Reader), dar si un reader special (Yota Reader) si cateva jocuri precum Chess, Checkers, Sudoku si celebrul 2048, care este placut de jucat pe ecranul e-ink.

Ecranul secundar ramane pornit in permanenta, iar din aplicatia YotaHub se poate seta atat poza care va ramane afisata tot timpul pe ecranul secund, cat si widget-uri pentru apeluri si afisarea procentajului bateriei. In meniul YotaCover se poate seta o poza de pe Facebook, Instagram, de pe telefon sau una din galeria speciala furnizata de producator care sa ramana pe ecranul secundar tot timpul. Imaginea de pe ecran este inlocuita atunci cand se realizeaza un print-screen, de exemplu daca nu mai ai baterie si vrei sa salvezi o harta folosind functia YotaSnap, poti face un print-screen care sa iti ramana pe ecran pentru mai multe ore. Din meniul YotaPanel se pot seta widget-uri care afiseaza ceasul, vremea, procentul bateriei, calendarul sau comenzi pentru controlul playerului audio.

Am initiat un apel de pe ecranul secund, dupa care am intors telefonul fara a fi nevoie sa pornesc ecranul principal. Daca esti intr-un joc din cele preinstalate pe YotaPhone, spre exemplu 2048, atunci cand vei bloca ecranul vei putea continua jocul pe spatele ecranului oricand.

sudoku-yotaphone-2

Camera foto

Pe spatele telefonului este afisata una din imaginile de mai jos atunci cand camera este pornita. Foarte tare mi s-a parut faptul ca poti realiza un selfie si cu camera principala, preview-ul afisandu-se pe ecranul e-ink, bineinteles cu lag-ul tipic ecranelor de acest fel.

Back-camera-yotaphone-2

Camera-screen-yotaphone-2Mai jos am adaugat si o galerie cu poze realizate cu YotaPhone 2:

Bateria

O zi intreaga am utilizat telefonul fara sa il pun la incarcat, citind si multe RSS-uri pe ecranul principal. Widget-ul bateriei de pe ecranul secundar insa nu mi-a estimat corect numarul de ore de utilizare, se vede mai jos evolutia din timpul unei zile.

Autonomia poate fi extinsa folosind mai mult ecranul e-ink prin functia YotaMirror sau activand modul YotaEnergy prin care toate functiile esentiale sunt afisate pe ecranul secundar fara a mai activa tot timpul functia YotaMirror. Cand bateria ajunge la 15% telefonul limiteaza conexiunea la internet si ofera astfel o autonomie de pana la 8 ore.

YotaEnergy

Concluzii

Singurul dezavantaj al acestui telefon este spatele pe care se afla al doilea display, care este foarte fragil (chiar daca este protejat cu sticla Gorilla Glass 3) si se zgarie foarte usor daca vrei sa il pui pe masa cu ecranul principal pozitionat in sus, asa cum este natural. In plus, suprafata ecranului secundar este usor alunecoasa si de aceea trebuie sa il tii intotdeauna cu grija. Nu am ce altceva sa ii reprosez telefonului, este o varianta cu mult imbunatatita fata de generatia anterioara, YotaPhone, iar intr-un test de javascript, telefonul a scos rezultate mai bune in comparatie cu iPhone 5S si Samsung GALAXY S4. In plus, icoanele foarte mari din toata interfata il fac foarte usor de folosit, iar din punct de vedere al user experience in ansamblu, este un telefon placut, intuitiv si chiar distractiv. In continuare cred ca YotaPhone este solutia optima nu doar pentru cei care isi doresc 2 ecrane, ci si pentru cei care vor sa se bucure de un Kindle integrat chiar in smartphoneul zilnic.

YotaPhone 2 poate fi achizitionat de pe eMAG la pretul de 3100 lei folosind acest link sau din magazinele Altex.

Stefan Rosioara Inginer, relatez de peste 5 ani de la toate evenimentele locale si lansarile internationale din domeniul telecomunicatiilor.