Stefan Rosioara Inginer, relatez de peste 5 ani de la toate evenimentele locale si lansarile internationale din domeniul telecomunicatiilor.

Experienta 4Dx si tehnologia din spate

1 min read

00101

Sala 4Dx

Cinema City este prezent in 9 tari, prin 205 cinematografe cu 1890 de ecrane. Compania a deschis primul cinema in Israel in 1930.
Cinema City a intrat in Romania in anul 2007 deschizand primele cinematografe in Iasi si Timisoara, in prezent fiind 18 cinematografe in toata tara, cel din Mega Mall fiind cel de-al treilea din Bucuresti, cumuland in total 168 ecrane.
Pentru viitor sunt in proiect alte 14 cinematografe trei in Bucuresti, Bacau, Buzau, Braila, Brasov, Constanta, Craiova, Deva, Drobeta Turnu Severin, Galati, Piatra Neamt, Suceava, Timisoara, iar 5 din acestea sunt preconizate sa fie lansate pana la sfarsitul anului. Urmatoarea sala 4DX va fi deschisa in Constanta in aceasta vara.

Sala 4DX

Sala 4DX beneficiaza de un ecran argintiu curbat, un proiector 2K cu tehnologie DLP cu o lampa care poate produce 8500 W.
Sunetul este Dolby Digital 7.1
Filmele 4DX vin in 2 formate unul video si unul pentru efectele din scaune. Formatul video este DCP care poate atinge marimi de pana la 200 GB rezolutia filmelor fiind 2K.

Tehnologia 4DX

Tehnologia 4DX este originara din Coreea de Sud si daca ati fost la un cinema 5D/7D din parcurile de distractii vi se va parea destul de familiara experienta dintr-o sala 4DX, insa ganditi-va ca veti petrecete peste 2 ore intr-o sala cu multe efecte de miscare, lumina, miros, vant si apa. Sfatul meu este sa mergeti odihniti la aceste filme deoarece pe langa efectul 3D care va oboseste un pic ochii, scaunul vi se va misca in toate directiile pe toata durata filmului, creierul fiind foarte solicitat. Foarte important nu va luati floricele sau nachos la proiectiile 4DX, fiindca vor zbura in toate partile.

Sala nu este la fel de incapatoare precum o sala obisnuita de cinema, scaunele sunt grupate cate 4, iar limita de greutate este de 120 kg. Din tetierele de pe scaune pe durata filmelor vor sari stropi de apa si jeturi de aer de sub ele. Sub scaun in dreptul picioarelor se afla un tingle (furtun) prin care iese aer si va va speria la anumite scene horror. Din scaunul din fata veti fi stropit cu un jet foarte mic de apa la anumite scene, insa acest efect poate fi oprit cu ajutorul unui buton aflat pe manareul din dreapta al scaunului. Pe durata filmului cateva ventilatoare mari situate pe lateralele tavanului vor porni si vor simula un efect de vant, de aceea va recomand sa veniti bine imbracati la o astfel de proiectie si cu servetele pentru ca va vor lacrima ochii. In sala mai sunt dispuse cateva stroboscoape si un aparat de fum va dispera si un miros in sala in functie de film, spre exemplu in Mad Max veti simti un miros de cauciuc ars.

Poate vă faceți o idee despre filmele 4DX

Momentan Fast Furious 7 si Mad Max sunt singurele filme care ruleaza in sala 4DX, insa pentru anul acesta mai sunt confirmate urmatoarele filme 4DX:

-Poltergeist – 22.05
-San Andreas – 29.05
-Jurassic World – 12.06
-Terminator 5 Genesys – 03.07

Blockbustere in 2015

Cinema City a incheiat contracte de distributie pentru urmatoarele mari productii din 2015:

-Tomorrowland – 25.05
-Jurassic Park – 12.06
-Inside Out – 19.06
-Ted 2 – 26.06
-Minions – 10.07
-Ant-Man – 17.07
-Mission Impossible
-The Man from U.N.C.L.E – 21.08
-Hotel Transylvania 2 – 30.10
-007 SPECTRE – 06.11
-The Hunger Games: Mocking Jay – part 2 – 20.11
-Star Wars Ep. 7 – 18.12

Avatar of Stefan Rosioara
Stefan Rosioara Inginer, relatez de peste 5 ani de la toate evenimentele locale si lansarile internationale din domeniul telecomunicatiilor.

One Reply to “Experienta 4Dx si tehnologia din spate”

  1. Eu am fost impresionat de sistemul 4DX si abia astept sa apara urmatorul film.
    Am plecat cu o usoara durere de spate de la Mad Max dar senzatiile de acolo mi-au ramas in memorie, fata de o vizionare obisnuita a unui film 3D, in urma careia nu raman cu nimic in minte 🙂

Comments are closed.