Stefan Rosioara Inginer, relatez de peste 5 ani de la toate evenimentele locale si lansarile internationale din domeniul telecomunicatiilor.

Harta vitezelor 4G in Bucuresti – teste in Vodafone, Orange, Telekom si Digi (2015)

2 min read

tineretului vo

Pentru ca Orange si Vodafone isi disputa podiumul pentru cea mai buna retea 4G si pentru ca ANCOM ofera cel mai prost serviciu de masurare a testelor de viteza, am facut pentru al doilea an o harta cu vitezele 4G obtinute in centrul si nordul capitalei pentru a va face o idee despre vitezele pe care le ofera toti operatorii de pe piata.

Aceste masuratori le-am efectuat independent pe propriile abonamente de date pe care le platesc lunar (exceptie Telekom – am folosit o cartela prepay), pentru testele in retelele Orange, Vodafone, Telekom am folosit acelasi telefon – Samsung GALAXY S6, iar pentru DIGI am folosit un HTC One A9 (reteaua 4G a operatorului RDS suporta anumite device-uri de pe piata). Pentru aceste teste am folosit aceeasi aplicatie Speedtest pe care am folosit-o si la testele de anul trecut, serverul ales fiind unul netru, de la UPC.
[button url=”https://www.stefanblog.com/2014/10/viteze-4g-bucuresti.html” target=”_blank” style=”red” size=”medium”] Harta vitezelor 4G in Bucuresti din 2014 [/button]
Ultima certificare pe care operatorul Vodafone a obtinut-o a fost in luna Februarie 2015 de la auditorul independent P3 Communication, insa ANCOM a desemenat anul trecut in mai multe randuri reteaua Orange ca fiind cea mai buna retea de internet pe mobil din Romania. Problema este ca ANCOM nu isi permit un echipament propriu de masurare a vitezelor precun cel al companiei P3 Communication, iar modul de colectare al vitezelor este printr-un site asemanator cu aplicatia Speedtest, care poate fi accesat din browser-ul telefonului, care da rateuri de nenumarate ori si care poate fi influentat foarte usor prin faptul ca la fiecare test se poate alege unde a fost efectuat, indoor sau outdoor.

Harta vitezelor 4G din Bucuresti

Pe fiecare pin de pe harta veti putea vedea testele de viteza sub forma de poza ordinea rezultatelor fiind Vodafone, Orange, Telekom si DIGI, in paranteza fiind mentionat operatorul care a obtinut cel mai bun rezultat.

Am efectuat 50 de teste de viteza in 14 locatii din Bucuresti, toate testele fiind efectuate pe timp de noapte cand retelele sunt mai libere. Testele in retelele Orange si Vodafone au fost efectuate intr-o singura noapte pe data de 29 Octombrie 2015 – pentru a arata cat mai precis diferentele de viteza dintre cele doua retele. La Telekom testele le-am efectuat pe 5 Noiembrie pentru ca este destul de greu sa reactivezi o optiune cu 4G pe o cartela Telekom, iar in reteaua Digi testele le-am efectuat pe 23 Decembrie cand am primit un HTC One A9 pentru review.

Concluzii

Daca este sa ne luam dupa numarul de locatii in care un operator are cele mai mari viteze, operatorul Vodafone iese castigator (9 la 4 in defavoarea Orange), dar nu doar viteza conteaza (voi explica mai jos).
Tot in reteaua Vodafone am obtinut cea mai mare viteza de descarcare, in zona Parcului Tineretului de 128.60 Mbps.
tineretului-vo

In zona Aviatorilor, reteaua Digi a obtinut surprinzator cel mai bun rezultat la viteza de descarcare – 47,95 Mbps.
In reteaua Telekom testele le-am efectuat pe o cartela prepay, iar rezultatele medii au fost in jur de 40 Mbps pentru download, iar upload-ul este limitat la 6 Mbps. Vitezele sunt limitate pentru utilizatorii prepay Telekom, abonatii obtinand viteze mai mari. Voi incerca sa obtin si un abonament Telekom si sa refac testele.

Mai sus spuneam ca nu doar viteza conteaza si aici cred ca ANCOM ar trebui sa stabileasca cateva conditii prin care sa desemneze cea mai buna retea 4G, conditii precum up-time-ul retelelor 4G, dar si tehnologiile 4G spre exemplu. La nivel national sunt sigur ca Orange are rezultate mai bune si acoperire mai mare (in zona Paraul Rece am avut semnal 4G doar pe Orange, la fel si Tara Dornelor cand am calatorit in luna August), insa in plus acestia ofera si serviciul V0LTE prin care se pot efectua apeluri direct de pe reteaua 4G, fara ca telefonul sa comute pe reteaua 3G.

Sfatul meu, daca vrei sa va achizitionati un abonament nou de date pentru a naviga la viteze 4G mari, este sa alegeti unul din operatorii Orange sau Vodafone, cel putin in 2016.

Avatar of Stefan Rosioara
Stefan Rosioara Inginer, relatez de peste 5 ani de la toate evenimentele locale si lansarile internationale din domeniul telecomunicatiilor.

One Reply to “Harta vitezelor 4G in Bucuresti – teste in Vodafone, Orange, Telekom si Digi (2015)”

Comments are closed.