Stefan Rosioara Inginer, relatez de peste 5 ani de la toate evenimentele locale si lansarile internationale din domeniul telecomunicatiilor.

Povestea Uber din Cluj

3 min read

UBER

Uber incearca sa fie un serviciu legal in Romania, insa ei neavand o entitate juridica, nu prea isi dorec sa intre complet in legalitate.

Cei de la Uber sustin la nivel global ca ei sunt o companie de tehnologie care au creat o aplicatie si ca ofera un serviciu de ride-sharing (adica oamenii simpli impart cu soferul costul unei calatorii cu masina , cam asa cum folosim unii din noi aplicatia Bla-Bla Car sa mergem la mare cu necunoscuti).

Uber in Romania

Uber a intrat in Romania acum mai bine de un an de zile oferind initial tarife identice cu cele practicate de taxiurile din Bucuresti, ulterior marind un pic tarifele. Din costul final al unei calatorii, Uber isi oprea un procent de 20% – o suma decenta avand in vedere ca un sofer de taxi palteste taxe mult mai mari pentru inchirierea statiei, autorizatii etc. Din august anul trecut pana in luna februarie anul acesta, am fost si eu sofer Uber. Prin luna decembrie cei de la Uber au avut o incercare de a intra in legalitate, obligand soferii sa isi deschida firme de transport sau sa isi faca PFA-uri pentru a plati TVA-ul si pentru a scapa de orice raspundere. Spun asta pentru ca Uber, spre deosebire de BlackCab nu a dorit sa infiinteze o entitate juridica unde toti soferii sa fie inregistrati. Asa ca unii soferi au renuntat, altii s-au unit intre ei si platesct toti un singur contabil sau si-au facut independent PFA-uri. Conducand o masina care nu era pe numele meu si care implinea 10 ani anul acesta, am decis sa renunt la Uber.

Ce s-a intamplat la Cluj

Uber a anuntat cu cateva zile inaintea festivalului Untold ca vor lansa serviciul si in Cluj. Pe data de 4 august servicul era activ tariful fiind de 1,7 lei/km fata de 2,25/2,5 lei/km cat este in cazul taxi-urilor din Cluj.
Avand in vedere ca in Cluj urmau sa vina cateva sute de mii de oameni, foarte multi straini si foarte multi oameni din Bucuresti, Uber a convins soferii din Bucuresti sa vina in Cluj pentru 4 zile oferindu-le un bonus de 700 lei daca petreceau pe strazi 25 de ore in cele de 4 zile. In Cluj sunt momentan 4 soferi Uber dintre care cu unul am avut ocazia sa merg – un sofer cu un Audi A4. Soferii din Bucuresti au venit si s-au cazat in Gherla in grupuri mari sau individual, li s-au activat conturile Uber in Cluj si au incasat sume frumusele (vedeti mai jos).

Soferii de taxi din Cluj s-au unit spre deosebire de cei din Bucuresti si au luat atitudine. Au sicanat soferii Uber in trafic si au incercat sa organizeze flagrante cu tot cu presa locala de partea lor, urcandu-se in masini Uber ca simpli clienti conducandu-i catre sectia de politie. Si acum stiti cum functioneaza lucrurile in comunitatile mai mici din provincie, toata lumea se cunoaste cu toata lumea si au vorbit si cu politia din Cluj. Asa au fost amendati 4 soferi Uber cu 25.000 de lei si li s-au luat placutele de inmatriculare (destul de grav pentru un sofer sa lasi masina la Cluj si sa te intorci dupa ea peste ceva timp).

Acum sa va spun cateva lucruri din interior. A mai existat un caz in Bucuresti, iar Uber a platit amenda si inchirierea unui autoturism pe perioada cat politia i-a retras soferului placutele de inmatriculare. Pana aici Uber pare o companie serioasa.

Ceea ce nu face Uber este sa ii oblige pe soferi sa isi ia atestatul de sofer profesionist si sa isi faca o asigurare pentru pasageri. DA soferii de taxi sunt obligati sa plateasca o asiguare RCA speciala de aproximativ 28 de milioane la 6 luni (facand taximetrie esti mai expus ca sofer accidentelor si sunt asigurati si pasagerii impreuna cu bunurile lor).
In schimb Uber alege sa ofere gratuit consultanta juridica soferilor si astfel de texte pe care sa le mentioneze in procesele verbale incheiate de politie in cazul in care sunt prinsi.

Dupa incidentul cu soferii Uber din ultima seara de la Untold am mers si cu un sofer de taxi din Cluj, iar acesta imi povestea mandru ca el impreuna cu alti taximetristi au agresat soferii Uber in trafic si ca nu este normal sa vina cu tarife mai mici si sa nu plateasca nici licente. Mai jos vedeti si reactia lui Boc, care nici el nu stie legea transportatorilor. In live-ul de pe Facebook de astazi, Boc a recunoscut greseala spunand clar ca soferii Uber nu au nevoie de vreo autorizatie din partea primariei (vedeti minutul 42 aici).

Boc-despre-Uber

Legea transportatorilor a fost modificata cand mai multi soferi din Brasov efectuau transport de persoane in orasele si comunele limitrofe la negru. Acest lucru era stiut de catre autoritatile locale insa pana nu a existat si un accident in judetul Brasov, nimeni nu a luat masuri.

Ceea ce nu stiu soferii de taxi din Cluj si Boc este ca poti sa ai o firma de transport persoane in interiorul oraselor si credeti-ma sunt multe companii care efectueaza curse catre aeroportul din Otopeni cu limuzine.

De ce nu este Uber legal in Romania

Problema Uber,o repet, este ca ei isi vad doar interesul companiei nu si al soferilor parteneri. Au obligat soferii sa isi creeze firme pentru a nu fi acuzati de evaziune fiscala, insa un sofer nou Uber poate efectua cateva zile curse fara a avea o firma. Uber a lansat Business Profiles, un mare fas pentru ca fiecare sofer cu firma ar trebui sa ofere bonuri fiscale la sfarsitul curselor sau ulterior in interfata lor web.

Uber nu verifica soferii sau masinile acestora. Cand m-am dus la Uber nici macar nu mi-au deschis portiera sa vada rugina de pe usi, s-au uitat daca am vreun autocolant pe masina. Despre o tura de proba sa vada cum conduc nu mai zic. Cazierul auto… este o copie primita de politie si aceasta poate fi extrem de simplu de editat. Masinile mai vechi de 10 ani nu sunt acceptate, de ceva timp nu se mai aplica nici aceasta regula.

Singurul lucru pe care Uber trebuie sa il faca este sa oblige toti soferii sa isi faca asigurari RCA speciale si fiecare sofer sa obtina un atestat de sofer profesionist. Si culmea este ca in termenii si conditiile Uber se specifica ca orice sofer Uber trebuie sa aiba asigurare pentru pasageri insa in nicio intalnire cu soferii parteneri, Uber nu aduce in discutie aceste asptecte legale.

Iar la sfarsit sa va arat si ce bani au facut soferii Uber in acest week-end la Cluj.

 

Avatar of Stefan Rosioara
Stefan Rosioara Inginer, relatez de peste 5 ani de la toate evenimentele locale si lansarile internationale din domeniul telecomunicatiilor.

4 Replies to “Povestea Uber din Cluj”

  1. Stefanit baietel frustrat de japca pe care o practica taximetristii si ca merg fara aparat pornit ce parere ai?! Eu sunt sofer partener UBER si sunt unul chiar multumit! Din cateva ore de sofat imi mai castig un salariu mediu pe luna, platind taxe si impozite la stat la fiecare leu incasat, nu ca taximetristii care fac 1000 ron pe zi si pe casa de marcat au batuti 100 ron! Zilele urmatoare o sa ma duc sa imi iau si eu ca taximetristii cu 400 ron ATESTAT dela facut pe bune si o sa fac si un cacat de asigurare si sa mai vad unde este ilegalitatea de care mancati voi cacat! Un pasager este in mai mare siguranta cu mine decat cu toti PUSCATIASII DE TAXIMETRISTI cu zeci de condamnari la activ! Oamenii au ales un astfel de serviciu pt ca este sigur si de incredere!

    1. Daca taximetristii vor razboi se vor comanda taxiuri cu destinatia politie si vor fi invinuiti de evaziune fiscala pt efectuarea de curse fara aparat e ff simplu. In plus majoritatea taxiurilor au licente multiplicate fapt care in curand va face multe dosare penale

Comments are closed.