SuperCoders este un atelier de programare special conceput de catre Orange si implementat cu ajutorul Simplon Romania, pentru copiii cu varste intre 10 si 13 ani, prin care sunt incurajati sa faca primii pasi in lumea codului, intr-un mod usor si distractiv. Scopul atelierului este de a-i invata pe acestia cum sa foloseasca timpul petrecut la calculator in mod util, invatand totodata cateva concepte de programare logica.
Tema celei de-a patra editii SuperCoders a fost Scoala viitorului, copiii fiind indemnati sa-si imagineze cum va arata scoala in viitorul apropiat. In jurul acestei teme cei mici au invatat sa creeze animatii, povestiri interactive si jocuri prin tehnica drag&drop, utilizand limbajul de programare Scratch. Platforma online Scratch este un produs al universitatii MIT si orice copil isi poate crea un cont gratuit si ulterior sa descopere programarea prin joaca.
Trainerii de la Simplon au explicat in cele 5 orase in care au avut loc aceste ateliere, elementele de baza ale limbajului Scratch folosind cateva exemple de programe deja create de catre ceilalti. La final copii prezenti la SuperCoders au fost indrumati cum sa isi inscrie creatiile in concursul lansat de Orange pentru COP 22 unde va fi prezentata animatia SuperCoders castigatoare.
Cu ocazia Conferintei Climatice, ce va avea loc in Maroc in acest an, copiii din toata lumea sunt invitati sa creeze un joc sau o animatie pe Scratch pentru a ajuta la salvarea planetei. Astfel, toti copiii care au participat la atelierele SuperCoders din acest an au timp ca pana pe 11 noiembrie sa isi inscrie proiectul de la SuperCoders pe platforma Scratch in studioul «code for COP22». Proiectele cu cele mai multe „like-uri” vor fi prezentate cu ocazia COP22 si fiecare echipa castigatoare va primi un robotel Thymio.
SuperCoders pentru prima data la Ramnicu Valcea
La atelierul din Ramnicu Valcea copiii au fost foarte atenti si chiar si-ar mai fi dorit ca aceste sesiuni de programare sa continue pe parcursul mai multor zile. Ma bucur ca in acest an atelierele au avut loc in mai multe orase din tara, fiind prezenti si copii care au o situatie financiara mai dificila. Evenimentul reprezinta o adevarata oportunitate pentru acestia, ei putand descoperi cu aceasta ocazie daca au inclinatie spre acest domeniu si sa isi largeasca astfel orizonturile profesionale.
De asemenea, trainerii si platforma te fac sa vezi altfel programarea si sincer mi-as fi dorit in copilarie sa particip intr-un astfel de proiect. La varsta lor, eu mergeam la Palatul Copiilor din Bucuresti, la cursuri de operare pe PC si conteaza foarte mult atat mediul cat si instrumentele media pe care le ai ca sa deprinzi placerea de a invata un limbaj de programare.
Proiectele finaliste pot fi votate la aceasta adresa pana joi 10 noiembrie.
SuperCoders este un program foarte util, unde iti poti inscrie copilul, ca acesta sa isi poata dezvolta creativitatea, sub forma unui hobby, cat si sa poata obtine abilitati profesionale utile pe viitor.
Ar trebui sa ajunga si in Iasi anul urmator.