Taberele BizSMSCamp se desfasoara de doua ori pe an la Paraul Rece, editia de iarna a Social Media Snow Camp din 2016 se anunta a fi o editie cu multe dezbateri: una intre bloggeri, agentii si companii, iar alta legata de jurnalistii traditionali si jurnalistii bloggeri.
Prima prezentare, cea de joi seara, a fost a lui Mugur Patrascu de la Screen Native, care a explicat cum trebuie sa faci un plan corect si coerent de comunicare.
Prezentarea a pornit de la o situatie concreta din ziua de astazi – nimic nu mai este previzibil. A continuat cu cateva clisee, cum ar fi ca fiecare dintre noi traim intr-o bula, referindu-se atat la agentii si companii, cat si la confortul oamenilor de rand care nu privesc dincolo de newsfeed. Go Ciolo!
Mugur s-a plans de numarul mare de asa-zisi specialisti din industrie si le recomanda clientilor sa nu mai caute doar valoare, ci si eficienta sau produse personalizate.
Punctul culminant al prezentarii a fost atins cand Mugur Patrascu a comparat campaniile BroMania pentru Vodafone cu Tadaaam a celor de la Telekom in care a fost implicat si Mickey Hash, spunand ca BroMania a oferit un produs standard, pe cand Mickey Hash a facut ceva personalizat pentru Telekom prin crearea unui canal nou de YouTube si a unei noi identitati, proiectul Tadaaam fiind premiat si cu multe premii la Internetics in acest an. Discutia s-a aprins la finalul prezentarii, audienta subliniind faptul ca Vodafone a intrat in casa lui BroMania, adica BroMania a promovat pe canalele proprii continutul in care se promoveaza Vodafone si nu s-a creat un canal special. Comparatia nu este tocmai corecta, deoarece puterea de cumparare a audientelor celor doi vloggeri este discrepanta.
O alta idee subliniata in aceasta prezentare a fost ca in acest moment brandurile lasa controlul deplin creatorilor de continut si face referire la interviurile de aici in care vloggerii povestesc cum pun conditii cand sunt contactati sa faca o campanie cu un brand.
In opinia lui Mugur nu mai este de ajuns sa fii blogger, acum trebuie sa iesi in fata cu un nume si sa ai si alte comunitati, nu doar pe blog.
Traim o perioada hibrida a comunicarii, iar bloggerii nu ar trebui sa se mai prezinte doar ca bloggeri si ar trebui sa prezinte in fata brandul personal si proiectele pe care le desfasoara.
A doua prezentare a fost sustinuta de Carmen Sterian – strateg independent cu 14 ani de experienta in marketing si publicitate, timp in care a lucrat pentru mai multe companii multinationale si locale din Romania si Belgia (Foss, McCann Erickson, Saatchi & Saatchi, Ogilvy & Mather) si 11 ani de experienta in PR, ATL, BTL, New Media prin activitatea desfasurata pentru branduri precum: Vodafone, Coca-Cola, Sprite, ING, L’Oreal, Maybelline, Kandia, Rom, Radio XXI, Raiffeisen Bank, Berlin Chemie, Bancpost, Heineken, Zentiva, Microsoft, Chio, VISA, Toyota, Ford, PMI, Jack Daniel’s.
Prezentarea acesteia, cine e consumatorul si ce vrea?, a avut ca tema consumerismul si modul in care noi ca societate ne schimbam comportamentul in zilele noastre sau cum nu mai dorim sa vedem reclame, politicieni, sa ne batem pe joburi.
Mesajul prezentarii a fost catre toti cei prezenti, influneceri, companii, agentii, sa facem lucruri bune pentru societate si sa indemnam comunitatile sa faca schimbari, descriind astfel conceptul de economie a maselor. Mesajul este bun, doar ca uneori poate fi inteles gresit ca in acest caz, mai exact o companie de tehnologie nu ar trebui sa se ocupe de toaletele din scoli, ci mai degraba primariile si guvernele de la putere ar trebui sa faca acest lucru.
Lumea a inceput sa isi dea seama ca timpul este tot ce ai. Cum spunea si Mircea Badea intr-o emisiune unui cameraman, atat pentru un om obisnuit, cat si pentru Oprah ziua are tot 24 de ore si depinde de tine cum folosesti acest timp.
Mai jos gasiti cateva sfaturi pentru branduri si agentii care ar trebui sa fie parte dintr-o solutie, schema lui Young si piramida nevoilor lui Maslow adaptate in zilele noastre.