Samsung Galaxy S8 este cu siguranta telefonul anului 2017, ceilalti producatori de telefoane Android putand miza doar pe cartea unui flagship mai accesibil ca pret cu specificatii apropiate, insa nu va fi niciunul identic. LG G6 se aproprie prin dimensiunea ecranului de Samsung Galaxy S8, insa camera foto, rezolutia ecranului si interfata de pe Galaxy S8 sunt greu de atins.
Am testat modelul Samsung Galaxy S8+ prin programul Orange Smartphone Tester – dedicat atat bloggerilor, cat si clientilor operatorului.
Pentru cei care nu au rabdare sa citeasca un review lung, am facut o mica sinteza la ce mi-a placut.
Ce imi place la Samsung Galaxy S8
- posibilitatea de a seta una din cele 3 rezolutii diferite pentru ecran
- procesor 10nm
- camera foto care face in continuare cele mai bune poze (Google Pixel nu prea gasesti prin Romania)
- soft-ul camerei foto si accesul in meniul cu lista de aplicatii prin swipe.
- faptul ca este rezistent la apa si praf
- jack-ul audio care inca este prezent
- conectivitatea LTE Cat. 16 (1Gbps), bluetooth 5, functia dual-audio
- adaptorul Samsung Dex.
- posibilitatea de a debloca ecranul apasand mai tare in zona butonului home
- posibilitatea de a controla bara de notificari folosind senzorul de amprenta
Ce nu imi place la Samsung Galaxy S8
- ecranul curbat, se poate sparge usor si costa enorm inlocuirea lui, de aceea va recomand sa va faceti o asigurare
- pretul ridicat
- erorile grafice
- castile AKG, nu imi plac in general castile tip dop
- autentificarea biometrica si plasarea senzorului de amprenta.
- asistentul Bixby, mi se pare inutil
- lag-ul la pornirea initiala a telefonului
- alunecos din mana
Review Samsung Galaxy S8+
Smartphone-ul este foarte bun, s-a incalzit extrem de tare cand am pornit Waze-ul la drum lung, realizeaza in continuare cele mai bune poze, va fi compatibil si cu viitoarele retele 4G care vor oferi viteze de pana la 1Gbps, iar dock-ul Dex ofera o alternativa laptopului celor care utilizeaza foarte mult suita office, ceva ce Microsoft nu a reusit sa faca cu ajutorul display dock-ului de pe Lumia 950.
Mai jos vedeti un demo cu dock-ul DeX:
https://www.youtube.com/watch?v=GEPegrUMXaA
Pachet si accesorii
In Romania se comercializeaza modelele Galaxy S8 avand codul G950F si Galaxy S8+ avand codul G955F.
Pachetul contine un handsfree AKG produs de catre Harman Kardon, companie achizitionata de Samsung anul trecut. Nu imi plac aceste casti pentru ca nu mai auzi nimic pe strada, iar nici basul nu se aude puternic. Pe langa handsfree vei avea in pachet si alte doua seturi de dopuri de cauciuc, un adaptor de la USB A la USB Type-C foarte util pentru ca poti pune un stick normal in mufa de incarcare a telefonului si sa transferi datele de pe el, poti atasa o tastatura la telefon sau poti sa utilizezi acest adaptor la un laptop (eu folosesc un Thinkpad care are un port USB Type-C). Cel mai util adaptor insa este cel de la microUSB la USB Type-C. Principalul motiv pentru care nu recomand ultimele telefoane aparute pe piata este pentru ca nu foarte multi au incarcatoare USB Type-C, iar daca ajungi la birou fara baterie risti sa ramai o zi intreaga fara telefon pentru ca inca nu sunt destule persoane cu astfel de incarcatoare. Daca ai un iPhone, inevitabil mai ai un accesoriu, un Chromecast, o camera foto, o boxa sau o baterie externa ce folosesc portul microUSB, insa USB Type-C mai rar vei gasi. Si ma bucur ca Samsung a introdus si pe modelele Galaxy A 2017 acest port. Incarcatorul este negru, iar telefonul suport fast charging si pe vechiile prize de masini Samsung care se comercializau acum mai bine de 2 ani de zile.
Alte accesorii pe care le poti achizitiona suplimentar sunt cateva huse, urate in opinia mea, o pereche noua de ochelari 360, care vin acum si cu un joystick, o camera video care filmeaza 360 si care face live streaming pe Facebook si YouTube, o tastatura pentru telefon bluetooth (nu stiu daca va veni in Romania cea oficiala de la Samsung), incarcatorul wireless si dock-ul DeX, care iti permite conectarea unui monitor, a unui mouse si a unei tastaturi si transformarea telefonului intr-un raspberry pi. Despre Dex pot sa va spun ca la evenimentul de lansare am vazut un film 4K ruland fara lag, insa conectivitatea mi s-a parut prea mica, doar 100 Mbps pe LAN, dar recomand solutia Galaxy S8 + Dex (150$ vine in iunie) pentru cei care calatoresc mult si tin multe prezentari power point. Din ce am vazut pe site-ul oficial, pentru a utiliza dock-ul DeX ai nevoie de o licenta Office pentru a putea face editari pe documentele tale, iar sistemul de operare fiind Android mai poti folosi doar cateva programe precum: Skype, Gmail, Google Drive, OneDrive, Chrome, Adobe Photoshop Express, Lightroom, AutoCAD Mobile. Noii ochelari VR sunt compatibili cu modelele S8, S8+, S7, S7 Edge, S6 si S6 Edge, camera noua 360 va fi compatibila si cu alte dispozitive Android, dar si cu iPhone.
Husele ce se vor comercializa si la noi in magazinele Samsung le puteti vedea aici, iar Samsung va pune la vanzare si tastatura care se ataseaza pe ecran pentru iubitorii de dispozitive BlackBerry.
Cea mai urata husa este cea de mai jos:
Constructie
Samsung Galaxy S8 este aproximativ la fel de lat si cu 6 mm mai lung decat modelul Galaxy S7, noul ecran de pe Galaxy S7 fiind de 5,8 inci, fata de 5,1 inci la modelul anterior. Samsung Galaxy S8+ are un ecran de 6,2 inci, fata de 5,5 inci cat are modelul S7 Edge, fiind cu 9 mm mai lung. Rezolutia maxima de pe cele doua modele este de 2960◊1440 pixeli, raportul de aspect fiind de 18,5:9 (la LG G6 este de 18:9).
Ambele modele au acelasi procesor, aceeasi camera foto si aceeasi rezolutie, singura diferenta intre ele fiind bateria, pe S8 este montata o baterie de 3000 mAh, iar pe S8+ o baterie de 3500 mAh.
Galaxy S8 si Galaxy S8 Plus vin cu ecran curbat pe ambele parti, insa portiunea curbata este mai mica. Cantul de pe modelele de anul acesta sunt din aluminiu polisat ceea ce face ca marginile sa fie mai lucioase si sa se zgarie mai repede fata de modelele lansate anul trecut care erau tratate printr-un proces de ruginire controlata numit anodize, iar eu am intampinat probleme in utilizarea modelului S8+, deoarece mi-a alunecat de multe ori din mana.
Tot la capitolul constructie trebuie sa mentionez ca, pe spatele telefonului, camera foto nu mai iese in relief, fiind integrata perfect in corpul telefonului, iar butoanele fizice de back si multi-tasking au disparut, acum fiind integrate in softul telefonului. Urasc noul buton dedicat pentru Bixby, deoarece de fiecare data cand vreau sa fac o captura de ecran apas din greseala pe acest buton, in loc sa apas pe volum jos.
Pe partea de jos a ecranului, in dreptul butonului home, a fost implementata o tehnologie asemanatoare cu force touch-ul de pe iPhone si Huawei, cei de la Samsung denumind aceasta combinatie de tehnologii software si hardware ñ Invisible Home Button. Este utila aceasta functie cand te uiti la un serial si vrei sa revii in meniul principal, deoarece butoanele de back si recent apps dispar de pe ecran cand vizionezi un film, spre exemplu. In acelasi loc ar fi trebuit sa fie si senzorul de amprenta, direct in ecranul telefonul, dar despre acest lucru am vorbit aici.
Samsung Galaxy S8 si Galaxy S8+ au primit o certificare de la UHD Alliance, care atesta faptul ca veti putea viziona pe viitor continut HDR de pe Netflix si Amazon Prime. Optiuni care filtreaza lumina albastra si se poate modifica intensitatea, putand astfel vedea o lumina mai galbuie sau mai aproape de alb.
Telefonul vine configurat cu rezolutia 2220 x 1080 px si suporta si 2960 x 1080 px, insa nu vei vedea mai mult continut in browser cand vei seta rezolutia maxima. Cel mai probabil, in unele jocuri, s-ar putea sa vezi ceva diferente. Eu unul nu am observat nimic, ba din contra am observat doar multe erori grafice.
Radu arata in review-ul sau diferentele de autonomie de pana la 25% intre cele doua rezolutii. Mi se pare ciudat ca primesti un avertisment daca vrei sa setezi luminozitatea ecranului la maximum, adica exista o limita care ar putea afecta orbirea, wow.
Difuzorul nu se aude foarte tare si este mono, daca vei pune telefonul in apa pentru cateva secunde, la fel se va auzi infundat pana cand apa va iesi din acesta.
La capitolul constructie mai am de mentionat faptul ca pe Galaxy S8 avem primul procesor pe 10 nanometri si cam acesta este atuul in fata lui LG G6 si a celorlalte smartphone-uri ce se vor mai lansa anul acesta.
Noile modele Galaxy S8 si Galaxy S8+ sunt foarte rezistente, dar si greu de reparat.
Camera foto
Cea principala este identica cu cea de pe Galaxy S7, doar ca acum nu mai iese deloc in relief, iar camera secundara a fost modificata si acum are 8 MP si poate realiza poze HDR si include tot felul de functii care v-ar putea lua ochii.
In primul rand, softul camerei foto a fost modificat si poti face zoom mai usor doar prin miscarea unei bilute in stanga si in dreapta, insa atunci cand faci un zoom trebuie sa folosesti ambele degete pentru zoom in si zoom out. Toatele modurile de filmare le gasesti la un swipe de la stanga spre dreapta.
Pentru a trece la camera foto frontala, trebuie doar sa dai un swipe de sus in jos. In meniul camerei principale ai posibilitatea de a face un wide-selfie printr-un truc super simplu, pe langa poza normala vei muta un pic telefonul ca in cazul unei panorame si vei putea include un peisaj sau mai multe persoane.
Ajungand la panorame, am observat ca exista o eroare de procesare atunci cand se realizeaza pozele de tip panorama folosind camera principala. Veti gasi si filtre asemanatoare cu Snapchat, insa pe mine nu ma pasioneaza.
Functii speciale
Cand am intrat in programul Samsung Mobilers, urma sa se lanseze Samsung Galaxy SIII si parca era primul telefon care suporta sistemul rusesc de sateliti GLONASS. Acum modelele Galaxy S8 suporta satelitii Galileo care sunt disponibili din decembrie 2016. O fi super bun sistemul, insa Waze mi-a dat foarte multe erori, aratandu-mi sa merg mai tot timpul pe contrasens.
Senzorul iris nu m-a dat pe spate, deoarece trebuie sa stai cateva secunde fara sa clipesti, iar acest lucru mi-a inrosit orchii. Ce este dragut este faptul ca, pentru a debloca ecranul, poti seta si o masca cand scanezi fata.
Game Center-ul a fost si el imbunatatit, iconitele sunt mai bine pozitionate in joc si poti sa te folosesti de butonul home pentru a iesi din joc doar daca apesi super tare in zona butonului.
Din meniul Edge poti realiza foarte usor capturi de ecran, si chiar si GIF-uri. Acea functie de pe Note 7 a fost pastrata pe noile modele S8, si le vei gasi la un swipe distanta.
Ce nu imi place este faptul ca, dupa 3 ani, inca nu s-a dat drumul la api-ul pentru ecranul edge. Mi-ar fi placut sa apas pe un buton pe ecranul edge si sa scriu un status pe Twitter.
Pe ecranul principal puteti face cateva lucruri interesante, daca tineti apasat ceva mai mult timp pe o iconita aveti posibilitatea de a sterge aplicatia de pe ecranul principal, de a o dezinstala, de a sterge numarul de notificari si chiar de a ii opri notificarile pana la urmatoarea deschidere a acesteia.
Ce imi place la aceasta interfata este ca poti seta ordinea butoanelor principale, si totodata poti seta sa ai toate aplicatiile pe ecranul principal, cum ai spre exemplu pe Lenovo Vibe, iPhone sau pe Huawei, dar poti seta si vechea interfata Samsung cu ecran principal cu cateva scurtaturi si un meniu cu lista unde se regasesc toate aplicatiile.
Cel mai mult imi place felul in care poti intra in meniul de aplicatii, facand un swipe de sus in jos sau de jos in sus.
Asistentul Bixby mi se pare destul de inutil, vedeti mai jos ce informatii afiseaza.
Tot inutila mi se pare si functia Vision, pentru ca nu vad ce as gasi relevant pe Pinterest. Magazine online unde sa se faca cautarea nu sunt disponibile inca in Romania.
Noua interfata ocupa 12 GB din cei 64 GB disponibili, insa memoria poate fi extinsa in continuare cu un card microSD de pana la 256 GB.
Samsung Connect este o noua aplicatie ce deschide universul Internet of Things pe telefoanele Samsung. Prin aceasta aplicatie si cu ajutorul tehnologiei Bluetooth 5 veti putea controla diverse electrocasnice Samsung din casa.
Secure folder este o noua functie care pastreaza continutul privat al utilizatorului, folderul putand fi afisat doar dupa activarea acestuia din bara de notificari.
Despre power saving mode nu am ce sa va spun prea multe, explica destul de bine Buhnici in review-ul sau video. Tot ce am putut observa notabil este ca in vechiul ultra power saving mode, care acum se numeste maximum power saving mode, se poate seta toate aplicatiile din telefon inclusiv Google Maps, Facebook, WhatsApp, iar procesorul poate fi si el setat sa ruleze la 70% din capacitate in modul medium power saving mode.
Concluzii
Merita, nu merita Samsung Galaxy S8 sau Galaxy S8+?
Personal, nu cred ca merita sa il achizitionezi la pre-comanda. Daca in anii anteriori, cei care achizitionau un telefon la pre-comanda, primeau si o pereche de ochelari VR, anul acesta Samsung nu a oferit nimic. Cel mai mult mi-as fi dorit ca la aceste precomenzi sa se fi oferit dock-ul DeX cadou, ar fi fost o miscare prin care Samsung ar fi putut influenta piata tabletelor si a laptop-urilor.
Eu mi-as achizitiona maine un Galaxy S7. De ce? Pentru ca nu as avea ecranul edge, care se sparge foarte usor. In plus, noile modele au implementata tehnlogia force touch in dreptul butonului home si va va costa enorm de mult in cazul in care le veti sparge. Pretul la fel este un criteriu.
Daca ai fost utilizatorul unui alt brand ce foloseste sistemul de operare Android, atunci iti recomand sa iti iei un Samsung Galaxy S8 daca ai mana mica sau un Galaxy S8+ daca ti-au placut iPhone-urile in versiunile plus.
Iti recomand sa le achizitionezi de la Orange pentru ca:
- veti putea initia apeluri prin reteaua 4G, adica cand vei suna telefonul va trece pe 3G si vei avea si o viteza mare de descarcare a datelor si autonomie mai mare
- vei putea folosi serviciul Apel prin Wi-Fi, adica daca vei fi intr-o zona fara semnal, dar cu o retea Wi-Fi, telefonul va putea initia apeluri prin reteaua Wi-Fi.
- poti achizitiona telefonul cu o asigurarea in caz de accidente sau furt (patit este bine sa ai asigurare).
Noile modele Samsung Galaxy S8 si Galaxy S8 Plus vor fi disponibile in Romania in variantele de culori Midnight Black si Orchid Grey doar in varianta cu 64 GB memorie interna incepand cu 29 aprilie.
P.S. Daca nu mai aveti incredere in Samsung dupa incidentul Note 7, urmariti clipul de mai jos:
Cardul UFS merge pe S8?
Nu, probabil ca asteapta si ei sa fie o cerere mai mare pe piata.
Adaptorul DeX imi surade, sunt curios daca se va vinde la pachet cu un alt accesoriu
Si eu as cumpara un S8 pentru adaptorul DeX
Nu stiu daca ti-ai dorit asta initial, dar m-ai facut sa citesc tot articolul. Cred ca o sa-l cumpar la retentie
sa zicem ca a trebuit sa il citesc de mai multe ori si nu am vrut sa ma incurc 😀
Nu stiu daca sunt convins sa il cumpar, este prea scump mai bine cumpar un laptop
Abia astept sa se lanseze sa il testez si in magazin
Am vazut ca este in unele magazine Telekom expus
Una peste alta e super tare telefonul
Cred ca pana in septembrie imi iau un S8…
Filtrele de Snapchat vor fi aceleasi tot timpul?
Nu, exista si un magazin de filtre
L-ai bagat in apa?
Un pic, se auzea infundat ulterior pana a iesit apa din difuzor…
Am vazut acest review pe un grup de Facebook si chiar este de apreciat articolul