Google isi schimba interfata

Autor: -

De când a apărut şi până azi, interfaţa motorului de căutare nu a suferit niciodată modificări importante din acest punct de vedere. Au fost doar schimbări minore. În rest, Google, motorul de căutare, a rămas fidel filosofiei sale, în care interfaţa trebuie să fie cât mai simplă cu putinţă.

Iată însă că şi Google îşi mai schimbă filosofia. Motorul american de căutare testează în prezent o nouă interfaţă. Bine, nu este complet nouă. Principiile rămân aceleaşi dar noul design include mai multe schimbări şi mai radicale decât în toată istoria Google. Dacă îţi vine să crezi, vei vedea şi alte culori pe Google, în afară de alb şi albastru!

Noul Google – pagina principală

imageTrei lucruri îţi sar în ochi când intri pe pagina principală: logoul, box-ul de căutare şi butoanele de sub box. Primul, logou-ul are ceva schimbat. Este mai simplu parcă, literele nu mai sunt însoţite de efecte şi umbre. Şi parcă este ceva mai luminos.

Box-ul de căutare de pe pagina principală este mai îngust şi mai înalt. Aduce parcă mai bine cu designul Web 2.0. Chenarul box-ului este acum albastru iar în laturile de jos şi din dreapta dispun de o uşoară umbră.

Cea mai mare schimbare a acestei pagini vine din partea butoanelor de sub box-ul de căutare. Atât butonul de căutare, cât şi anticul I’m Feeling Lucky sunt mai mari şi mai pătrăţoase. Şi mai "şocant" este că banalul gri a fost înlocuit cu o nuanţă de albastru – identică cu cea de pe literele G din logo. 

Pagina cu rezultate şi meniul lateral

imageDându-şi parcă seama că pagina de rezultate nu foloseşte eficient lăţimea monitoarelor noastre, Google a adăugat în pagina de rezultate un meniul lateral, plasat în partea stângă. Se regăsesc în acest meniu mai multe secţiuni.

Prima secţiune, de sus în jos, conţine filtrele de image căutare în funcţie de tipul conţinutului. Avem aici câteva din link-urile care apareau pe primul rând de sus al paginii: imagini, ştiri, video, blog-uri etc. Surprinzător, link-urile sunt însoţite şi de simboluri grafice. Simboluri care sunt chiar colorate. Secţiunea de link-uri este în mod normal restrânsă, afişând doar link-urile pentru imagini şi ştiri. Dacă vrei să apară şi restul link-urilor, poţi da click pe butonul More.

A doua secţiune este cea de filtrare a rezultatelor pe criteriu cronologic. Ai 5 opţiuni aici: ultima oră, ultimele 24 de ore, ultima săptămână, ultimul an şi un anumit interval pe care îl poţi configura.

Ultima secţiune se numeşte Search tools. De aici poţi, de exemplu, să alegi afişarea doar a link-urilor nevizitate în pagina de rezultate. Alt instrument este aşa-numitul Timeline. Acesta îţi arată frecvenţa posturilor legate de subiectul căutat pe un anumit interval de timp. O altă opţiune interesantă este Page images. Aceasta va afişa alături de image fiecare rezultat şi o imagine, preluată evident din pagina respectivă.

Box-urile de căutare din pagina cu rezultate au preluat şi ele caracteristicile box-ului de pe pagina principală. Cu deosebirea că atât cel de sus, cât şi cel din partea de jos a paginii, sunt foarte lungi.

Căutarea avansată

Pagina de căutare avansată a fost şi ea modificată. Are un nou design şi mai multe opţiuni. Din punct de vedere grafic, această pagină arată clar mai bine decât versiunea anterioară. Chiar dacă acum conţine mai multe opţiuni, are un aspect aerisit.

Ca opţiuni de căutare avansată noi, am remarcat filtrarea în funcţie de licenţă. Cu ajutorul acestei funcţii poţi afişa doar paginile al căror conţinut poate fi folosit pe alte site-uri, cu sau fără scop comercial.

O altă opţiune îi spune lui Google unde să caute termenii folosiţi. Poţi opta pentru o căutare doar în titlul, în link sau în tot conţinutul paginilor. Ultimele două opţiuni din pagina de căutare avansată te ajută să găseşti pagini similare sau link-uri care duc către o anumită pagină.

Cum poţi activa şi folosi noua interfaţă

Toate bune şi frumoase doar că noua interfaţă este deocamdată în teste. Apare rar şi aleatoriu anumitor useri dar, în majoritatea cazurilor, Google se arată în hainele vechi. Dacă vrei să ai acces la noua interfaţă de pe acum trebuie să urmezi aceşti paşi:

1. Intră pe google.com. Dacă eşti redirecţionat automat către google.ro, dă click pe link-ul Google.com in English

2. Şterge textul din bara de adrese, copiază următorul text acolo şi dă Enter:

javascript:void(document.cookie="PREF=ID=20b6e4c2f44943bb:U=4bf292d46faad806:TM=1249677602:LM=1257919388:S=odm0Ys-53ZueXfZG;path=/; domain=.google.com");

3. Dă refresh sau intră din nou pe google.com pentru a folosi noua interfaţă.

Noua intefaţă Google nu reprezintă doar o schimbare la faţă. Este şi un upgrade funcţional, care aduce o serie de facilităţi noi şi un acces mai rapid la funcţiile deja existente. În afară de noutăţile amintite în acest articol, mai sunt şi alte alte aspecte pe care le vei observa dacă vei inspecta cu atenţie noua interfaţă.

Asculta muzica online

Inginer, relatez de peste 5 ani de la toate evenimentele locale si lansarile internationale din domeniul telecomunicatiilor.

1 Comentariu to Google isi schimba interfata

Lasa un comentariu

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*