Stefan Rosioara Inginer, relatez de peste 5 ani de la toate evenimentele locale si lansarile internationale din domeniul telecomunicatiilor.

irewind a castigat marele premiu al Salonului de Inventii de la Geneva

1 min read

DSC032711 jpg
dsc032711-4298106

Later update – 6 Noiembrie:
iRewind™ a castigat impreuna cu sistemul patentat “OnAirCamera”, care combina camerele de filmat cu software-ul propriu dedicat evenimentelor sportive, premiul “Newcomer Swiss ICT” la Lucerne, Elvetia.

Gala ICT Award este recunoasterea activitatii companiilor elvetiene in materie de inovatii in domeniul ITC. Acest premiu este unul dintre cele mai ravnite din lume. Gala de decernare a premiilor atrage de fiecare data 700 de personalitati din domeniu in orasul Lucerne. Juriul a ales castigatorul din cei 5 finalisti care au trecut de probele preliminarii. Juriul si-a motivat alegerea: “dezvoltarea pietei video, cresterea conexiunilor la internet si a numarului de smartphone-uri este exact directia in care ne indreptam. Consideram ca aceasta solutie are un mare potential de dezvoltare si de a deveni un standard pentru sporturile cronometrate.”

Acest premiu vine numai 7 luni dupa castigarea marelui premiu la Salonul de Inventii de la Geneva


La doi ani dupa lansarea aplicatiei irewind, fondatorul companiei Bogdan Manoiu a sustinut o conferinta de presa in care a vorbit despre inventia OnAirCamera, care a castigat un premiu la Salonul de Inventii de la Geneva, si despre viitorul companiei lui, pe care a mutat-o in Elvetia si este inca in cautare de surse de finantare si dezvoltare. La conferinta de presa a fost prezent si Tudor Juravlea, Product Manager Orange Romania, care a declarat ca proiectul irewind a fost un pariu pe care Orange l-a facut cu tehnologia.

Aplicatia irewind despre care am mai scris in trecut a fost lansata la sfarsitul anului 2012 impreuna cu operatorul Orange si ulterior a fost integrata in campania de promovare a serviciului 4G al operatorului.
In echipa initiala au fost 3 oameni, prima partie unde a fost implementata solutia irewind a fost Clabucet Sosire din Predeal, iar ideea a pornit de la dilema personala a lui Bogdan Manoiu care nu putea sa se filmeze cand schia pentru ca ulterior sa le arata copiilor sai. Ulterior a fost acoperita toata partia Clabucet, iar anul acesta serviciul irewind a fost disponibil si pe partia din Cheile Gradistei. Pe langa ski si snowboard, solutia irewind poate fi implementata si in alte sporturi: tenis, karting, fotbal, mini-fotbal, maraton, ciclism, golf, patinaj.

dsc032701-2860034Principiul de functionare este simplu – folosind coodonatele GPS ale telefonului, cip-urile RFID sau BluetoothBeacon, camerele video te vor inregistra cand treci prin dreptul lor, filmul fiind disponibil in cloud. Camerele instalate in Predeal nu sunt obisnuite, acestea fiind rezistente la temperaturi foarte joase. Inventia OnAirCamera – Smart Pole, care a fost premiata la categoria Design industrial in cadrul Salonului de Inventica de la Geneva, functioneaza in acelasi fel ca o oglinda: cand te vei afla in fata stalpului, te vei putea inregistra si vei primi imagini cu tine, pe telefon, fara a mai avea nevoie de un server sau o conexiune la internet. Stalpii pot functiona cu acumulatori proprii, pot stoca local date si pot fi montati oriunde, imaginati-va cum ar fi ca in Sagrada Familia sa poti fi filmat gratuit de o camera video.

Firma s-a mutat in Elvetia fiind in continuare un start-up, inca in cautare de inverstitori si de parteneriate strategice cu producatori globali de hardware, pentru a produce aceste camere la scara larga. In Romania nu au gasit finantarea necesara, insa compania se afla intr-o runda de finantare de 4 milioane de euro de la cateva nume mari din industrie, cea mai recenta evaluare a companiei atingand 10,8 mil de euro.
Avatar of Stefan Rosioara
Stefan Rosioara Inginer, relatez de peste 5 ani de la toate evenimentele locale si lansarile internationale din domeniul telecomunicatiilor.