In ultimele zile am testat noul HTC One M8 varianta 2014 primit de la magazinul online Mobiletrend.ro care il si comercializeaza in Romania la cel mai mic pret. Pentru inceput, noul HTC One reprezinta un upgrade al versiunii din 2013, noua carcasa din aluminiu fiind usor rotunjita (carcasa este in proportie de 90% metalica, fata de 70% la modelul de anul trecut si telefonul este acum cu 17 grame mai greu), iar pe spatele telefonului a fost introdusa o noua camera foto auxiliara. HTC One M8 are o baterie de 2600 mAh care, in teorie, ofera o autonomie cu 40% mai mult fata de modelul anterior, daca este activat modul Extreme Power Saving Mode (mod care opreste procesele telefonului pentru a oferi o autonomie mai mare, creat ca un raspuns la functia Ultra Power Saving Mode disponibila pe Samsung GALAXY S5).
Constructia
Telefonul este destul de mare si aluneca din mana in comparatie cu HTC One varianta 2013. Ecranul este mai lung cu aproape 0,5 cm fata de modelul anterior.
Desi parteneriatul cu firma Beats s-a incheiat, pe noul HTC One a fost introdus cel mai puternic amplificator audio de pe un smartphone, cele doua difuzoare audio stereo BoomSound fiind montate in aceleasi zone punctate ale telefonului. Prin difuzorul audio se aude foarte tare cand vorbesti la telefon, dar este situat un pic spre partea stanga a grilajului metalic, asa ca va trebui sa muti telefonul intr-o parte pentru a pozitiona difuzorul pe ureche.
Pe spatele telefonului sunt montate doua camere foto de 4 MP, iar pe fata camera este de 5MP. HTC One nu are butoane fizice, zona display-ului de 5 inchi fiind un pic mai mica fata de cea de pe Samsung GALAXY S5 (5,1 inchi).
Noul HTC One este compatibil acum cu cartelele nanoSIM, cele mai mici, care sunt utilizate si pe iPhone.
Meniu
Pe noile device-uri Android 4.4 butonul meniu a fost inlocuit cu cel de multitasking, iar daca in aplicatiile neactualizate nu gasiti butonul meniu pe ecran (3 puncte asezate vertical), puteti accesa functia tinand apasat timp de 2 secunde butonul de multitasking.
Pe HTC One M8 a fost introdusa noua interfata Sense 6 care ofera cel mai intuitiv meniu de pe un smartphone cu Android. Interfata este foarte fluenta dupa cum puteti vedea si in hands-on-ul de la lansarea telefonului, datorita procesorului quad-core Qualcomm Snapdragon 801 tactat la 2.3 Ghz, a memoriei RAM de 2GB, dar si datorita memoriei NAND Flash, a carei viteza de citire este 148MB/s, comparat cu 48.2MB/s la versiunea de anul trecut.
Pentru cei care nu sunt familiarizati cu brandul HTC, pe modelele cu Android, navigarea prin meniu se face vertical, nu de la stanga spre dreapta cum suntem obisnuiti pe restul telefoanelor Android si iOS.
Deblocarea telefonului se poate face ca pe noile telefoane LG, apasand usor de doua ori pe ecran, astfel uzand mai greu butonul power de plastic, care este destul de fragil avand in el integrat in continuare senzorul infrarosu. Ca si pe telefoanele Samsung, si HTC ofera o aplicatie prin care putem controla device-urile multimedia folosind senzorul infrarosu.
Cand configurezi pentru prima data un HTC One M8 vei primi 50 GB in Google Drive (de la HTC One Max nu se mai ofera spatiu de stocare in Dropbox) prin programul HTC ADVANTAGE. Acest spatiu este destinat unui viitor backup. Pe telefoanele HTC poti face restore chiar si de pe un backup iTunes, insa nu am apucat sa testez aceasta functie.
Playerul audio imi place fiindca este asemanator cu cel din aplicatiile Deezer si Zonga – usor de folosit si mai aerisit in optiuni fata de cel de pe GALAXY S5.
Widget-urile sunt foarte usor de adaugat pe ecranul principal, avand afisat in acelasi timp si galeria de widgeturi si zona ecranului principal unde urmeaza ca acestea sa fie adaugate.
Camera foto
Camera foto poate fi accesata din meniul telefonului, dar si prin apasarea butoanelor de volum atunci cand ridicam telefonul de pe masa. In plus, si interfata camerei foto a fost simplificata fata de vechea interfata de pe HTC One.
Mai jos am facut doua poze unor subiecti aflati in miscare pentru a compara camerele de pe HTC One M8 si Samsung GALAXY S5. HTC One M8 a reusit sa prinda mai bine subiectii aflati in miscare. In review-ul de la Samsung GALAXY S5 va voi arata si cum se comporta cele doua camere in conditii de lumina redusa (noaptea).
HTC One M8 |
Samsung GALAXY S5 |
Camera secundara de 5 MP BSI are o deschidere a diafragmei f/2.0 cu un unghi marit de captura si a fost conceputa special pentru selfie-uri, aceasta putand inregistra si la rezolutia 1080p.
Camera video principala de pe HTC One M8 filmeaza 1080p, spre deosebire de Samsung GALAXY S5 care filmeaza si 4K. Un videoclip filmat cu HTC One M8 puteti urmari mai jos:
Functii speciale
Launcher-ul Blinkfeed a fost imbunatatita si imi place foarte mult in comparatie cu My Magazine (Flipboard) de pe Samsung GALAXY S5 – acum pe Blinkfeed exista si surse de informare din Romania: Adevarul, HotNews, FHM, AGERPRES. In rest cele doua aplicatii sunt asemanatoare, agregand in acelasi loc surse de informatii din diferite domenii de interes si de pe retelele de socializare. Launcher-ul poate fi descarcat pentru alte device-uri cu Android de aici.
Functia Kid Mode este asemanatoare cu cea de pe Samsung GALAXY S5, chiar daca nu la fel de complexa si animata, poate tine departe curiozitatile unui copil printr-un cod de deblocare.
Functia ZOE nu era disponibila pe modelul pe care l-am testat, dar in mare functia creeaza un colaj interactiv din mai multe poze si clipuri, pe care ulterior il puteti urca in spatiul cloud oferit de HTC si il puteti partaja.
Modul CAR permite accesarea meniului mult mai usor atunci cand conduci, afisandu-se cateva functii esentiale sub forma unor pictograme mari.
Concluzii
Puncte tari:
– Camera frontala cu rezolutie mare si unghi larg de captura
– Surse de stiri in limba romana in aplicatia Blinkfeed
– Interfata intuitiva
Puncte slabe:
– Telefonul se incinge foarte usor, doar facand cateva poze
– Tastatura nu contine cifre deasupra optiunii qwerty
– HTC One nu este rezistent la apa (Samsung GALAXY S5 si Sony Xperia Z2 sunt)
– Husa DotView nu este inclusa in pachetul telefonului, trebuie achizitionata separat, pachetul avand inclusa o husa semistransparenta de cauciuc.
Autonomia bateriei a fost tot de 1 zi, folosind telefonul foarte putin pe internet.
Camera foto reuseste sa realizeze poze in conditii de lumina foarte slaba, insa cu toate acestea nu inteleg de ce ai monta doua camere de 4 MP pe spatele unui telefon si 5 MP pe fata acestuia, pe camera intitulata sugestiv Selfie.
Celor care au achizitionat un HTC One M7 nu le recomand sa faca upgrade-ul la One M8, deoarece acestia vor primi update-ul la noua interfata Sense 6 cel mai tarziu in luna iunie. Pe de alta parte, il recomand utilizatorilor de iPhone care vor sa incerce sistemul Android, interfata de pe HTC One M8 fiind foarte intuitiva si avand posibilitatea de a transfera usor continutul de pe un iPhone.
Telefonul il puteti achizitiona la pretul de 2749 lei de pe magazinul online Mobiletrend.ro intr-una din variantele de culori Gunmetal Gray, Glacial Silver si Amber Gold.
Imi place articolul! 🙂
Am cateva observatii:
1. Nu stiu ce intelegi tu prin rezistent la apa (pana la ce adancime), dar mie mi se pare ok:
https://www.youtube.com/watch?v=lhwvXTVQoPM
2. Camera din spate de 4 MP are UltraPixels ( captureaza mai multa lumina ) si (din cate am inteles) ar trebui sa faca poze de o calitate superioara celei frontale.
As fi curios sa vad rezultatele unui HTC One M8 vs Samsung S5 cu punctaj si ceva mai la obiect.
1. Nu este certificat din partea producatorului si daca are in interior un vreo banda care sa arate ca telefonul a fost bagat in apa, risti sa pierzi garantia, plus ca la HTC One nu ai cum sa scoti bateria daca intra apa la circuite, la telefoanele la care ai acces la baterie poti sa le mai recuperezi daca le scoti bateria si le tii la uscat.
2. Camera de pe M8 captueaza intradevar mai multa lumina, o sa vezi maine in review-ul de la Galaxy S5