Despre Samsung GALAXY S5 am mai spus cateva cuvinte cand am scris de la lansarea mondiala din Barcelona si de la lansarea din Romania, asa ca voi incerca in continuare sa va impartasesc cat mai concret si explicit despre toate functiile si aplicatiile disponibile pe cel mai bun telefon al momentului. Telefonul l-am primit impreuna cu bratara Gear Fit, in cadrul programului Orange Smartphone Tester, insa despre Gear Fit voi vorbi intr-un alt articol separat. In cazul in care nu aveti suficienta rabdare sau timp ca sa cititi review-ul complex de mai jos, va invit sa vizionati review-ul video pentru Samsung GALAXY S5, in care am prezentat doar functiile noi introduse pe acest model.
Constructie
Dintre toate culorile, eu prefer varianta pe negru si ma bucur ca de aceasta data Samsung a ales sa introduca inca de la inceput aceasta optiune de culoare si nu au lansat mai tarziu o versiune black edition cum au facut la GALAXY S4.
Telefonul este un pic mai gros si a imprumutat marginea de pe Samsung GALAXY Note 3, in timp ce pe GALAXY S4 marginea era plata.
Samsung GALAXY S5 este certificat IP67 ca fiind rezistent la apa si praf, dar asta nu inseamna ca il veti putea tine foarte mult in apa. Capacul ofera mai mult grip, fiind dintr-un plastic cauciucat mat cu textura.
Capacul lucios de pe GALAXY S4 imi oferea mai multa incredere si parea mai rezistent, insa capacul de pe GALAXY S5 este mult mai placut la atingere. In poza de mai jos puteti observa cateva semne de uzura, iar in review-ul video veti vedea ca acest capac nu ofera suficienta incredere incat sa il scapam in apa fara ezitari.
Ecranul este de 5,1 inchi Full HD Super AMOLED – nu am ce sa-i reprosez, culorile se vad impecabil pe el, doar ca ma asteptam inainte de lansare la o rezolutie UHD.
Meniu
Interfata TouchWiz a fost din nou modificata si, de aceea. telefonul nu mai este nici eco, cu influente din natura (S3), nici companionul tau (S4), interfata fiind fara un mesaj anume, bazata pe un mozaic cromatic.
Din lockscreen se poate accesa direct camera foto, ca pe iPhone.
Pe ecranul principal veti gasi widget-ul Google Now pe care il puteti activa foarte usor doar rostind OK Google! dupa care veti putea face orice cautare pe Google, acest serviciu fiind mult mai util decat Siri. Am mai observat ca atunci cand te afli intr-un apel si navighezi prin telefon se va afisa in stanga ecranului o iconita mare a apelantului, pe care daca apesi te va intoarce in meniul apelului.
Meniul Setari a fost si el modificat, iar la prima accesare veti fi derutati si veti avea impresia ca butonati un telefon Nokia cu sistemul Maemo. Modul de afisare se poate modifica astfel incat functiile sa fie dispuse pe coloane ca pe GALAXY S4 – am exemplificat mai amanuntit in review-ul video de la inceputul articolului.
Pe noile device-uri Android 4.4 butonul meniu a fost inlocuit cu cel de multitasking, iar daca in aplicatiile neactualizate nu gasiti butonul meniu pe ecran (de aceasta modificare suntem anuntati si cand apasam pentru prima data acest buton), puteti accesa functia tinand apasat timp de 2 secunde butonul de multitasking.
Camera foto
Are mai putine moduri foto (s-a eliminat modul macro), unele sunt descarcabile din Samsung Apps, iar cel mai mult mi-a placut functia Virtual tour shot.
Camera foto noua, de 16 MP, poate focaliza rapid un subiect in 0,3 secunde si dispune de functia de defocalizare. Poate realiza foarte repede poze HDR, oferind si un preview instant inainte de a face poza. Mai jos am un exemplu cu o poza normala si cu alta defocalizata. De mentionat ca aceasta defocalizare se face folosind editarea foto dupa ce s-au realizat practic doua poze si nu se folosesc doua poze de pe doua camere foto diferite, ca pe HTC One M8.
In urma cu cateva zile Google a lansat in Google Play aplicatia pentru noua camera foto de pe telefoanele Nexus, care include si functia de blurare. Aplicatia poate fi descarcata de aici doar pe telefoanele cu Android 4.4. Mai jos am facut doua exemple realizate cu defocalizarea facuta de camera Samsung si cu functia Lens Blur de pe Google Camera.
Samsung GALAXY S5 Camera |
Google Camera |
Si ultima comparatie legata de functia foto am facut-o in conditii de lumina redusa intre Samsung GALAXY S5 si HTC One (M8):
HTC One (M8) |
Samsung GALAXY S5 |
Functii speciale
S Health – din aceasta aplicatie putem accesa meniul care ne masoara pulsul inimii. Pentru a citi pulsul trebuie sa tinem pe senzorul de sub camera foto degetul aratator si sa nu vorbim sau sa miscam prea mult, pentru o acuratete mai mare. Pe GALAXY S5 exista un pedometru si un barometru ca pe GALAXY S4.
Finger Scanner – Cititorul de amprente este incorporat in butonul principal si poate retine pana la 3 amprente diferite. Folosind amprenta putem debloca ecranul telefonului si confirma plati prin Samsung Apps si PayPal. Pentru a activa cititorul de amprente este necesar sa ne autentificam folosind contul Samsung Apps si sa stabilim si o parola din caractere.
Toolbox – este un meniu asemanator cu Facebook Chat, la nivel vizual, care ramane in prim plan in orice aplicatie si care daca este accesat va afisa cateva scurtaturi catre diferite aplicatii.
Private mode – odata activat acest mod, va puteti seta o parola atunci cand cineva doreste sa va acceseze fisierele de pe telefon
Ultra power saving mode – nu am reusit sa fac print-screen-uri in acest mod fiindu-mi blocata si aceasta functie a telefonului. Daca se activeaza, ecranul devine alb-negru si veti avea acces la apelurile audio, sms-uri, Facebook si Google+. Am facut o demonstratie cu aceste moduri in review-ul video.
Emergency mode – un mod de urgenta care poate fi foarte util cand suferim un accident. Cand este activat, telefonul va trimite un mesaj SOS catre o lista de contacte predefinita sub forma unui MMS cu coordonatele GPS impreuna cu un video, camera frontala activandu-se automat. Se vor limita si functiile telefonului pentru o durata mai lunga a bateriei.
My magazine – este de fapt aplicatia Flipboard integrata in launcher, singurul dezavantaj al acestui agregator de stiri este ca nu furnizeaza continut in limba romana.
Aplicatii speciale
Samsung a promis la lansarea din Barcelona ca va oferi abonamente la diferite aplicatii in valoare de 500 euro, in Romania se ofera cam toate beneficiile mai putin voucherul de 50$ pentru aplicatia Paypal.
Pachetul GALAXY Gifts in Romania cuprinde urmatoarele subscriptii gratuite:
– Dropbox – 50 GB – 2 ani
– Endomondo Premium account -12 luni
– Evernote Premium – 3 luni
– LinkedIn Premium Business – 3 luni
– Bitcasa – 3 luni
– The Wall Street Journal -6 luni
– Bloomberg Businessweek + – 1 an
– Box – 50 GB 6 luni
– RunKeeper Elite – 1 an
– MapMyRun si MapMyRide – 1 an
– Lark – 1 an
– Cut the Rope 2 – 1 an
– Moko È™i prietenii – GRATUIT
– Easily Do Smart Assistant aplicatie de time management – GRATUIT
– Flick Dat manager contacte – GRATUIT
Geo News – noua aplicatie de la Samsung te va notifica despre posibilele fenomene meteo nefavorabile sau posibile cutremure, insa pentru Romania nu am primit nicio notificare.
La Orange telefonul vine cu softul putin modificat, avand tranzitii Orange la deschiderea si inchiderea telefonului si cateva aplicatii preinstalate: Orange TV Go, Deezer, Contul meu, Fotbal Info, Orange Antivirus si Orange Travel. Aplicatia Orange Antivirus – Bitdefender – va recomand sa o dezinstalati de pe orice telefon cu Android deoarece mananca din resursele telefonului degeaba. Priviti in poza de mai jos ce aplicatii cu posibil risc mi-a detectat antivirsusul, doua dintre ele sunt chiar aplicatii Orange:
Conectivitate
Samsung GALAXY S5 este compatibil cu retelele LTE Cat.4 si va putea in viitor sa efectueze apeluri de voce prin 4G (VoLTE), in plus este primul telefon compatibil cu tehnologia Wi-Fi MIMO (802.11ac 2X2).
Telefonul comuta foarte repede de pe reteaua 3G pe 4G dupa terminarea apelurilor, fata de alte telefoane cu 4G.
Download Booster este functia prin care poti descarca fisiere mai mari de 30 MB folosind in acelasi timp conexiunea Wi-Fi si pe cea prin reteaua 4G sau 3G pentru a descarca fisierele mari mult mai repede.
Accesorii
La lansarea din Barcelona, Samsung a expus o multime de accesorii insa nu stiu cate se vor comercializa si in Romania. Deocamdata am vazut disponibile in Romania doar flipcover-urile si bratarile Gear Fit.
In pachetul telefonului nu veti gasi nici cablul USB 3.0, care se comercializeaza in schimb impreuna cu GALAXY Note 3, cu toate ca telefonul are mufa dedicata USB 3.0.
Concluzii
Puncte tari:
- Telefonul este rezistent la apa si praf (certificat IP67)
- Dimensiuni ideale
- Functia multi-window
- Capacul se zgarie cam usor si plesneste pe margini
- Autonomia bateriei este mica (2800 mAh) – imi doream o autonomie ca pe GALAXY Note 3.
- 2GB RAM – ma asteptam ca specificatiile sa fie peste cele de pe Note 3.
Telefonul este disponibil prin operatorul Orange la pretul de 299 euro impreuna cu un abonament Pantera 44. Orange ofera si asigurare gratuita in primele 6 luni pentru Samsung GALAXY S5.
Fara contract telefonul se comercializeaza la pretul de 3.000 lei pe eMAG.ro.
Cine ma ajuta si pe mine , telefonul s5 este este pus din meniu sa fie sunat duar de persoanele care le are trecute in telefon.