Stefan Rosioara Inginer, relatez de peste 5 ani de la toate evenimentele locale si lansarile internationale din domeniul telecomunicatiilor.

Vodafone, certificata pentru cel mai bun punctaj al serviciilor de date si telefonie din Romania (P)

1 min read

Vodafone certificare 4G

Reteaua Vodafone Romania a anuntat astazi ca a obtinut certificatul “Best in Test” de la auditorul independent P3 Communications atat pentru serviciile de date, cat si pentru cele de telefonie, in testul Mobile Benchmark Romania.

Campania de testare a retelelor s-a desfasurat in 15 orase mari din Romania: Arad, Bacau, Braila, Brasov, Bucuresti, Cluj-Napoca, Constanta, Craiova, Galati, Iasi, Oradea, Pitesti, Ploiesti, Sibiu si Timisoara, precum si pe soselele dintre aceste orase in perioada 6 noiembrie 2014 – 2 decembrie 2014.

Pentru teste au fost folosite smartphone-uri 4G Samsung GALAXY S4 (GT-I9506) si doua masini, una pentru a testa retelele 3G si alta pentru retelele 4G.
Testele au constat in apeluri de 70 de secunde pe partea de voce (14.000 de apeluri de voce), iar pe partea de date s-au efectuat teste de download de 10 secunde, respectiv de upload de 5 secunde care au presupus si incarcarea celor mai populare 6 site-uri locale. Tot pentru a testa retelele de date ale principalilor trei operatori mobili s-au incarcat si clipuri de pe YouTube in format HD de 30 de secunde si SD de 60 de secunde generandu-se un trafic de date de aproximativ 400 GB pe toata perioada testelor. Sa va faceti o idee legata de tehnologia SuperNet implementata de Vodafone anul trecut, timpul de pornire al unui videoclip este de 1 secunda in reteaua Vodafone, si respectiv de 1,2 secunde si 2,1 secunde in cazul celorlalti operatori.

Metodologia testarii, precum si traseele si zonele fixe au fost selectate independent, de catre P3 communications, iar toti operatorii au fost notificati in acelasi timp, in avans.

Intrebati de ce in cazul testelor Ookla (Speedtest.net), Vodafone nu este tot timpul pe primul loc, oficialii companiei au precizat ca testele pot fi influentate pe baza unor multiple teste pozitive realizate de angajatii companiei concurente, de aceea rezultatele nu sunt tocmai relevante. In realitate vitezele medii obtinute de Vodafone sunt trase in jos de lipsa tehnologiei EDGE pe reteaua 2G care permite atingerea de viteze de pana la 210 – 236 kbps (pe GPRS se obtin viteze de aproximativ 35 kbps si sper ca Vodafone sa dea drumul tehnologiei EDGE, deoarece nu sunt necesare investitii mari in echipamente) si de faptul ca Vodafone a extins acoperirea 4G treptat in toate marile orase ale tarii.

Aceasta este cea de-a cincea certificare furnizata companiei Vodafone Romania de catre P3 communications, in urma masuratorilor performantei retelei. Noul certificat este disponibil aici, impreuna cu detalii legate de scorurile obtinute de reteaua Vodafone.

Reteaua este  a treia cea mai buna retea din Europa Vodafone Romania, conform masuratorilor P3, pe locurile 1 si 2 fiind doi operatori din Elvetia si Austria, performantele fiind totusi destul de asemanatoare.

In cadrul conferintei de presa, Vodafone a anuntat ca ofera in acest moment acoperire 100% 4G in toate resedintele de judet si in 18 statiuni montane si acoperire 4G+ in 6 orase: Bucuresti, Brasov, Cluj, Timisoara, Iasi si Ploiesti.

Avatar of Stefan Rosioara
Stefan Rosioara Inginer, relatez de peste 5 ani de la toate evenimentele locale si lansarile internationale din domeniul telecomunicatiilor.

2 Replies to “Vodafone, certificata pentru cel mai bun punctaj al serviciilor de date si telefonie din Romania (P)”

  1. Sunt buni, corect. Si eu sunt intr-unul din orasele enumerate, asa ca ma bucur de o vitea extraordinar de buna. De obicei am pe mobil cam 43 de MBps in testul de viteza. Siteurile se incarca rapid, videourile nu au probleme de redare. Deci e super ok.

Comments are closed.