Stefan Rosioara Inginer, relatez de peste 5 ani de la toate evenimentele locale si lansarile internationale din domeniul telecomunicatiilor.

Toate detaliile despre SAMSUNG Galaxy S6 si Galaxy S6 Edge

5 min read

Galaxy S6 11

Sasmung GALAXY S6SAMSUNG Galaxy S6 si Galaxy S6 Edge au fost prezentate cu o zi inainte de startul Mobile World Congress 2015 la scurt timp dupa lansarea HTC One M9. Locul de desfasurare a fost tot la CCIB Convention Center, insa jurnalistii au intrat mult mai repede in sala, au fost delimitati de partenerii Samsung si fiecare jurnalist a beneficiat de o conexiune prin cablu la internet. Cititi aici cum a fost lansarea Samsung GALAXY S5 de anul trecut. Lansarea de anul acesta nu a fost asa de spectaculoasa incat sa realizez un editorial amplu pe acest subiect.
In continuarea articolului am adaugat si doua clipuri detaliate filmate la MWC cu cele doua modele.

samsung-galaxy-s6

SAMSUNG Galaxy S6

In comparatie cu modelul S5, noul model este mai subtire (6.8mm), nu mai este rezistent la apa si praf, nu mai este posibil accesul la baterie, capacul nefiind detasabil si nu mai exista slot pentru cardul de memorie (nu va impacientati, noile telefoane vin in variante cu memorie de 32, 64 si 128 GB). Insa S6 are un ecran QuadHD (FullHD pe S5) protejat cu sticla Corning Gorilla Glass 4 atat pe ecran cat si pe spatele lucios al telefonului, are un cadru metalic si beneficiaza si de incarcare wireless, prin inductie mai exact daca telefonul este lipit de un dock care nu vine in pachet cu telefonul.

Galaxy-s6-cover-charger

Procesorul Exynos de pe ambele modele este primul procesor mobil din lume cu tehnologie de 14nm pe platforma de 64 de biti, Octa-core (Quad-core 1.5 GHz Cortex-A53 & Quad-core 2.1 GHz Cortex-A57) si este produs de catre Samsung fiind totodata cel mai bun de pe piata in acest moment batand in banchmark-uri,  procesorul Snapdragon 810. Noua memorie LPDDR4 (3GB memorie RAM) si memoria flash UFS 2.0 ofera performanta uimitoare, viteza imbunatatita mai mare decat cea obtinuta folosind o memorie de tip SSD (insa nu conteaza asa de mult la un telefon mobil tipul memoriei) si un consum redus de energie.
Camera foto principala (16 MP) a fost cu mult imbunutatita cu stabilizare optica, avand obiectivul F1,9 (atat camera principala cat si cea secundara, cea secundara avand un unghi larg pentru selfie-uri si o functie prin care putem face selfie-uri doar atingand senzorul pentru masurarea pulsului) si astfel capteaza imagini mult mai clare in conditii de luminozitate slaba, camera fiind direct comparata cu cea de pe iPhone 6 in timpul lansarii. Eu am comparat-o cu cea de pe iPhone 5S  si intradevar capteaza imagini mai clare. Prin functia Quick Launch camera poate fi accesata rapid, in doar 0,7 secunde (aceasta stand in stand-by tot timpul), prin apasarea dubla a butonului home.

camera-galaxy-s6-vs-iphone-6

Ambele modele vor putea fi folosite pentru a efectua plati mobile prin serviciul Samsung Pay care vi disponibil pentru inceput doar in SUA si se va folosi de tehnologiile NFC + MST (Magnetic Secure Transmission). Inca o mica observatie senzorul de amprente de acum este mult mai usor de folosit, pentru recunoasterea amprentei fiind necesara doar atingerea acestuia ca la iPhone (fara swipe ca la GALAXY S5).

tocuhwiz-android-5

Din soft au fost reduse cu aproximativ 40% din aplicatiile preinstalate in interfata TouchWiz, au fost preinstalate aplicatii de la Microsoft, precum OneDrive care ofera 115 GB spatiu de stocare, in locul celor 50 GB care erau oferiti in trecut in aplicatia Dropbox. Iconitele seamana cel mai mult cu cele de pe iOS, insa pe mine nu ma deranjeaza atat timp cat sunt intuitive. Optiunile din diferite meniuri au fost si ele simplificate. Per total noua interfata TouchWiz arata mult mai curata, iar cele doua modele nu agata atunci cand navigam prin telefon in vreun fel atunci cand sunt deschise chiar si peste 20 de aplicatii.

charging-iphone6-vs-Galaxy-s6

S-a pus accent la lansare si pe faptul ca bateria de pe Galaxy S6 (2550 mAh mai mica fata de cea de pe S5 – 2800 mAh) se incarca complet in jumate din timpul necesar incarcarii unui iPhone 6, oferind aproximativ 4 ore de utilizare dupa 10 minute de incarcare. Cu toate ca Samsung nu mai ofera acces la bateria telefonului, in manualul telefonului se mentioneaza faptul ca bateria se poate inlocui foarte usor deschizand capacul folosind o surubelnita, insa cel mai probabil vei pierde si garantia, de aceea va recomand sa va achizitionati unul din cele doua flagship-uri cu asigurare la un operator.

Cele doua modele prezentate de Samsung vor fi disponibile in variantele de culori White Pearl, Black Sapphire, Gold Platinum, Blue Topaz si Green Emerald (acesta mi se pare cel mai interesant).

Seamana cu iPhone 6? din multe puncte de vedere…DA, are acelasi design in partea de jos a telefonului (jack-ul audio a fost mutat in partea de jos a telefonului), nu se mai permite accesul la baterie, nanoSIM, fara slot de card de memorie, insa cu toate acestea daca stam sa ne uitam in trecut modelul Samsung Ativ S a fost inca din 2012 un telefon cu margini curbate.

galaxy-s6-buttom

O sa il cumpar? Clar DA! Ador spatele de sticla, am avut iPhone 4S (cu care multi il compara), nu imi place iPhone 6 si oricum il voi achizitiona cu asigurare la operatorul telecom pentru a scapa mai usor de eventualele probleme.

SAMSUNG Galaxy S6 Edge

Fata de varianta S6, S6 Edge vine cu un ecran curbat (portiunea dreapta este tot de 5,1 inch), nu doar pe dreapta ecranului cum avem pe Note Edge, dar si pe stanga ecranului (curbura este un pic mai mica fata de cea de Note Edge, telefonul fiind si mai subtire), cu o baterie un pic mai mare (2560 mAh) si cu cateva functii disponibile doar pe S6 Edge. Sticla nu este doar ea curbata ca cea de pe iPhone 6/6 Plus ci si ecranul de dedesupt.

s6-edge-top

Slot-ul pentru nanoSIM este si el mutat de pe lateral in partea superioara a telefonului pe Galaxy S6 Edge.

s6-edge-notification

In meniul setari se gaseste meniul Edge screen de unde pot fi controlate functiile muchiilor curbate.

Functia People edge ne permite sa apelam unul din cele 5 contacte favorite mult mai usor doar cu un swipe de la dreapta spre stanga pe munchia din dreapta in meniul principal. Personal as fi vrut ca atunci cand dau swipe sa pot accesa si aplicatii nu doar contactele favorite.

Functia Edge lightning ne permite sa setam culori diferite pentru cele 5 contacte favorite. Astfel ca atunci cand vom fi apelati, iar telefonul este lasat pe masa cu ecranul in jos (cine naiba lasa telefonul cu ecranul in jos) marginea curbata va fi luminata de una din culorile setate. Imediat dupa prezentarea Samsung a aparut si o aplicatie pentru Android care iti lumineaza marginea oricarui telefon necurbat, se numeste Edge Color Notifications si o puteti descarca de aici.

Exista si posibilitatea de a transmite un mesaj direct contactului favorit cand nu putem raspunde doar atingand senzorul de amprente atunci cand ecranul este cu display-ul pe masa (inca odata cine tine telefonul cu display-ul pe masa, probabil ca ecranul se zgarie mai greu decat camera? who knows).

reject-call-galaxy-s6

Functiile Information stream si Night clock ne permit sa setam ce afisaj dorim sa vedem pe atunci cand telefonul este inchis. Functiia Information stream afiseaza diferitele stream-uri de la Yahoo! News sau Twitter ca si pe Samsung GALAXY Note Edge si se poate seta pe ce parte a telefonului dorim sa se afiseze aceste informatii.

Daca pe Samsung GALAXY Note Edge puteam folosi anumite scurtaturi pentru a accesa mai usor anumite aplicatii de pe ecranul curbat, pe Galaxy S6 Edge putem accesa doar contactele favorite, in rest nu exista o alta utilitate a ecranului curbat. Nici in camera foto nu se afiseaza meniul cu optiuni pe ecranul curbat, Samsung alegand sa afiseze toate modurile si optiunile foto pe tot ecranul.

Il voi cumpara? Nu cred, pretul anuntat la lansare este cu 100$ mai mare insa in Romania cu siguranta diferenta va fi de peste 100 euro intre cele doua modele, iar sticla pe ambele margini nu mi se pare o idee prea buna, mai ales ca scap telefonul pe jos odata la cateva zile.

Pret

SAMSUNG Galaxy S6 si Samsung GALAXY S6 Edge vor fi lansate in Romania oficial pe 17 martie, iar pana atunci puteti face precomanda de pe site-urile eMAG, QuickMobile si de la operatorii Vodafoane (Galaxy S6, Galaxy S6 Edge), Orange (Galaxy S6, Galaxy S6 Edge) si Telekom (Galaxy S6, Galaxy S6 Edge). Galaxy S6 modelul cel mai ieftin de 32 GB are pretul de lansare de 3.300 lei in timp ce GALAXY S6 Edge are pretul de pornire de la 3.900 lei. 6 milioane este destul de mare diferenta singura mare diferenta dintre cele doua modele fiind ecranul curbat.

La Vodafone Germania preturile pentru cele doua modele sunt urmatoarele, mai multe detalii gasiti aici (via Bogdan):
S6-edge-vodafone-olanda S6-vodafone-olanda

 

Galerie foto

Avatar of Stefan Rosioara
Stefan Rosioara Inginer, relatez de peste 5 ani de la toate evenimentele locale si lansarile internationale din domeniul telecomunicatiilor.