In prima zi, marii publisheri online The Huffington Post si The New York Time au venit cu prezentari bine facute prin care ofereau multe date despre evolutia numarului de cititori, dar si a continutului.
The Huffington Post are 10.000 de bloggeri in intreaga lume #ICEEfest pic.twitter.com/lkQhppRcdK
— Stefan Rosioara (@rostefan) June 11, 2015
Câteva reguli pentru a avea succes în social media #ICEEfest pic.twitter.com/3CYBiaiBdp — Stefan Rosioara (@rostefan) June 11, 2015
Cei de la New York Times sunt de parere ca nu iPad-ul a omorat presa scrisa si au afirmat ca Steve Jobs chiar le-a facut publicitate gratuita la evenimentul de lansare al primului iPad.
The New York Times crede că nu iPad-ul a omorât presa scrisă #ICEEfest pic.twitter.com/ab2o3zhEwi
— Stefan Rosioara (@rostefan) June 11, 2015
In prima zi am revenit pentru prezentarea Uber, Skype si Shazam. Skype si Shazam nu au mai venit, iar Uber a prezentat o harta care nu imi era prea clara. https://d3dhqk2br2olrw.cloudfront.net/6efbfe27-8e76-4f19-b620-07ae5491599f.jpg A doua zi am aflat pe pielea mea ce reprezinta harta de fapt- zona Unirii, care avea un pret de 3X mai mare fata de o cursa normala, pentru ca nu sunt masini in Bucuresti dimineata. Si chiar si cu tariful de 3X mai mare, singura masina din zona Unirii nu a dorit sa vina la comanda. In a doua zi am ajuns la prima ora pentru a vedea speakerii de la Facebook, Google si Twitter. Facebook nu a prezentat nimic, daca la editiile anterioare ICEEfest (ronewmedia) au avut ceva noutati sau promovau tool-uri avansate, anul acesta Facebook a venit cu niste cifre din 2013 din SUA legate de obiceiul oamenilor de a verifica news feed-ul pe telefon: Studiul de caz prenzentat de catre o agentie partenera a fost de la Lufthansa: https://www.youtube.com/watch?v=iriiUclpuHc Cu siguranta toti cei din industrie care lucreaza cu Facebook iau in considerare toate elementele de mai jos: Cateva cifre legate de consumul pe mobil. BTW, administrativ, nu inteleg ce cautau schelele si reflectoarele care obturau o parte a ecranului. Prezentarea Google a fost cea mai amuzanta. Doina Costache a prezentat cateva videoclipuri create de mari companii care se doreau virale si a comparat statisticile acestor clipuri cu cele ale unor Vloggeri internationali care le parodiau. Dupa 3 exemple concluzia Doinei a fost pentru companii – ca acestea nu ar trebui sa investeasca in virale, ci sa le lase pe mana vloggerilor. Aceasta a chemat in scena cativa vloggeri romani printre care Anne Marie Chelariu si Zmenta. Cu aceasta ocazie a inceput sa vorbeasca in limba romana, nu am inteles de ce a sustinut prezentarea in limba engleza. Toata prezentarea a luat un derapaj considerabil in momentul in care Anne Marie a intervenit si a afirmat ca i se pare jignitor ca un advertiser sa ii ofere 50 de euro pentru un product placement intr-un video. Argumentele mai jos:
https://www.youtube.com/watch?v=0UFKi8qQCqU
Urmatoarea parere sustinuta pe scena ICEEfest a fost a lui Zmenta, care ii sfatuia pe Vloggerii prezenti sa mareasca tarifele percepute pentru ca nu are destule oferte si se strica piata daca ceri sume mici. Sunt curios de unde mirajul acesta pentru Vlogging – bun, este mult mai usor sa apari pe YouTube decat pe TV si sa traiesti cu impresia ca esti o micro vedetuta, sub umbra anumitor cifre. Dar acum depinde si ce fel de vedeta vrei sa vii, daca alegi sa fii o varianta 2.0 de Andreea Esca sau Bianca Dragusanu. Nu sunt singurul care este dezamagit de calitatea clipurilor urcate pe YouTube:
@nihasa culmea e ca nu se plang de calitatea continutului pe are il fac #iceefest
— cismaru (@AndreiCismaru) June 12, 2015
Recomandarea mea este ca singurul vlogger pe care trebuie sa il urmariti este Levi.
Sunt curios ce putere de cumparare au copiii de sub 25 de ani care se uita la continutul vloggerilor romani?
Pacat, la ICEEfest anul acesta nu s-au mai pus intrebari din sala, fiindca as fi intrebat-o pe Anne Marie de ce se promoveaza in randul copiilor de 13 ani prin intermediul vlogerrului Selly.
As mai fi avut si o ultima intrebare, pentru Google Romania. De ce ai promova la o astfel de conferinta o persoana care are clipuri de genul acesta sau acesta? Si pentru brand-uri, chiar vreti sa va asociati imaginea cu astfel de formatori de opinie? Cat despre consumul de TV, stati calmi, Romania nu se rezuma la anturajul vostru, ramane cum am stabilit, noi romanii mancam tv pe paine.
Totusi cred ca Google Romania trebuie sa isi promoveze vloggerii care le aduc oameni pe YouTube, nu cred ca cei de pe scena au fost cei mai bine alesi pentru aceasta conferinta.
Dupa prezentarea Google am plecat acasa cu regretul ca a doua zi de ICEEfest nu e adus nimic nou, si nici macar relevant pentru domeniu.
Concluzia ICEEfest din acest an, am zis-o si intr-un tweet, toata lumea doreste native advertising:
Native ads – clișeul zilei la #ICEEfestpic.twitter.com/nbfpD4lQUN — Stefan Rosioara (@rostefan) June 11, 2015
La final va recomand sa vedeti prezentarile online din sectiunea ICEEfest Academy unde sunt disponibile si prezentari de anul trecut.